Posao u Norveškoj – kako do posla?

Norveška je još jedna od zemalja koja je u potražnji za radnicima van svojih granica. Prema podacima koje je objavila Evropska kancelarija za zapošljavanje, najbolju perspektivu u ovoj skandinavskoj zemlji imaju stručnjaci za mehaniku, elektroniku, automatiku, hidrauliku i vodovod. Istraživanja o životnim standardima i kvalitetu življenja pokazala su da su uslovi u Norveškoj jedni od najhumanijih i najboljih u čitavom svetu.

U pogledu uslova rada u Norveškoj, praksa je da radnici sa poslodavcem zaključuju pisani ugovor koji podrazumeva tri do šest meseci probnog rada pre potpisivanja trajnog ugovora. Strani državljani mogu imati pravo da borave u zemlji do pola godina, ukoliko tamo traže zaposlenje. Za razliku od većine evropskih zemalja, radno vreme u Norveškoj je nešto kraće i podrazumeva 37.5 satii nedeljno, a maksimalno može da dostiže uobičajenih 40. Plata se isplaćuje na mesečnom nivou. Prosečni broj slobodnih dana za godišnji odmor je 25, dok zaposleni iznad trideset godina starosti imaju pravo na mesec dana plaćenog godišnjeg odmora. Imajući u vidu da uz ove uslove dolazi prosečna mesečna zarada od 4 500 evra, nije čudo da je Norveška postala jedna od privlačnijih destinacija u potrazi za zaposlenjem.

Posao u Norveškoj - kako do posla

Koja zanimanja se traže u Norveškoj?

Najtraženija zanimanja u ovoj zemlji su u pomenutim oblastima mehanike, automatike, hidraulike i vodovoda. Norveška ima veliku potražnju za inženjerima razlčitih profila, medicinskim radnicima i psiholozima. Dobru perspektivu imaju i vaspitači za rad sa decom u predškolskim ustanovama, taksisti i vozači, kao i radnici u ugostiteljstvu, na prvom mestu kuvari i konobari.

Minimalna plata u Norveškoj iznosi 1 600 evra. Kuvari zarađuju oko 2 000 evra, konobari 1 900 evra. Pomoćne medicinske sestre ima platu 2 700 evra, medicinske sestre 3 000 evra, dok specijalistička medicinska sestra zarađuje 3 500 evra.

Mesečna primanja u proseku mogu da iznose do 4 500 evra u bruto iznosu, a nakon odbijanja svih poreskih troškova i socijalnih davanja, krajnji iznos može da iznosi oko 3 500 mesečno. Ono što je važno imati u vidu jeste činjenica da je trošak stanovanja u ovoj zemlji sa visokim standardom svakako znatno viši nego u Srbiji, a hrana je i do šezdeset odsto skuplja.

Kako pronaći posao u Norveškoj?

Prema iskustvima, najsigurniji način za dolaženje do posla u Norveškoj je prijavljivanje putem neke od registrovanih agencija za zapošljavanje, čija je delatnost usmerena na regrutaciju stranih radnika, kao i na njihovu pripremu za dolazak i rad u Norveškoj. Osobe koje su posao našle na ovaj način trebalo bi da imaju zagarantovanu redovnu isplatu, sa svim socijalnim i poreskim daanjima koja su u skladu sa zakonima ove zemlje. Postoje agencije koje deluju u saradnji između naše zemlje i Norveške, čiji zvaničnici savetuju da se kandidati koji traže posao u ovoj skandinavskoj državi registruju u njihovoj bazi podataka. Lica koja na ovaj način prođu neophodnu proveru za svoju kandidaturu za posao u Norveškoj, imaju veću šansu da u jednom trenutku dobiju dobru radnu poziciju u ovoj zemlji.

Primera radi, neke od agencija vrše pripremu za medicinske radnike i vaspitače, sa ciljem da ove osobe budu zaposlene u Norveškoj pod ugovorom za stalno. Još uvek preovladavaju sezonski angažmani, sa trajanjem u proseku oko tri do šest meseci. Jedna od otežavajućih okolnosti jeste činjenica da strani državljani iz zemalja van Evropske unije mogu da dobiju radnu dozvolu na najviše šest meseci, ali država i poslodavci omogućavaju opciju prbnog rada, koji u većini slučajeva daje garanciju da će radnik biti primljen na ugovor za stalno.

Šta je potrebno za zapošljavanje u Norveškoj?

Ukoliko strani državljani iz zemalja koje ne pripadaju članstvu Evropske unije žele da se zaposle u Norveškoj, neophodno je da imaju boravišnu radnu dozvolu. Da bi mogli da dobiju ovu dozvolu, kandidati moraju prethodno pronaći poslodavca u Norveškoj, odnosno da imaju konkretnu poslovnu ponudu sa ugovorom.

Prijavljivanje u agenciji –Da bi se strana lica zaposlila kod norveškog poslodavca, moraju da prođu vrlo strogu proceduru provere njihovih sposobnosti i kvalifikacija. Pošto se regrutacija radnika najčešće obavlja posredstvom agencija za zapošljavanje, potrebno je poslati prijavu agenciji. Prijava podrazumeva biografiju na srpskom i engleskom jeziku u elektronskoj formi, fotokopiju ili skeniranu diplomu, kao i reference o prethodnom radnom iskustvu.

Provera sklonosti – Agencija nakon toga poziva kandidata na intervju, u sklopu procedure selekcije i pripreme budućih zaposlenih u Norveškoj. Na intervjuju se utvrđuju sklonosti kandidata, njegov opšti profil, kao i obavezno testiranje znanja engleskog jezika. Ova provera obuhvata i psihološko testiranje, a troškovi cele procedure iznose oko 3 500 dinara.

Provera znanja norveškog jezika – Važna stavka u selekciji kandidata jeste provera znanja norveškog jezika, koji je takođe jedan od uslova za dobijanje posla u ovoj zemlji, a nivoi potrebnog znanja variraju u odnosu na radno mesto za koje se kandidat prijavljuje. Radnici u ugostiteljstvu moraju da poseduju bar osnovni nivo poznavanja norveškog jezika, dok recimo medicinski radnici moraju obavezno imati viši nivo znanja. Neke agencije nude i kurseve norveškog jezika, za one kandidate koji nemaju nikakvo predznanje ili znanje jezika.

U okviru ove procedure u agenciju treba da stigne ugovor o radu sa određenim poslodavcem koji nudi radno mesto. Kandidat se izjašnjava o tome da li prihvata dati ugovor ili ne i tek nakon toga je dužan da obezbedi overeni prevod diplome na engleski jezik, prevedenu celokupnu neophodnu dokumentaciju, poput licence, državnog ispita i drugih traženih dokumenata, fotokopiju važećeg pasoša, kao i izjavu da nije krivično osuđivan, odnosno da se protiv njega ne vodi nikakav krivični ili prekršajni postupak. Što se tiče kvalifikacija kandidata, završeno obrazovanje mora da bude ekvivalentno stručnom usavršavanju u Norveškoj. U nekim slučajevima je neophodna autorizacija diplome. Kada se radi o medicinskim radnicima obično je obavezno priložiti i diplomu ili priznatu licencu za rad.

Dozvola za boravak i rad u Norveškoj

Za radnu dozvolu se aplicira u ambasadi Norveške. Pre toga je potrebno proći celu proceduru zapošljavanja kod irskog poslodavca, kako bi po tom osnovu bilo odobreno i izdavanje dozvole. Osim dokumentacije, za podnošenje zahteva za izdavanje radne dozvole se plaća taksa u iznosu od oko 350 evra. Dozvola za boravak može da se dobije za period od jedne do tri godine, a nakon tri godine se podnosi zahtev za odobrenje stalnog boravka. U slučaju sezonskog rada, nije moguće boraviti u Norveškoj duže od šest meseci u okviru godinu dana.

Ako dođe do situacije da zaposleni strani državljanin izgubi posao dok je u Norveškoj, ima pravo da traži novi posao u zemlji u narednih šest meseci.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...