Posao u Švajcarskoj – kako do posla?

Švajcarska, još jedna od evropskih zemalja u koju se naši sugrađani upućuju kako bi došli do bolje zarade i boljih životnih uslova. Izvori sugerišu da za bilo koji posao u ovoj zemlji mogu da konkurišu strani državljani, među kojima i građani Srbije, koji imaju najmanje dve godine stečenog radnog iskustva, a takođe dobro vladaju nemačkim i/ili francuskim jezikom.

Najveće žanse za dobijanje posla u Švajcarskoj imaju kandidati koji konkurišu za oblasti rada u kojima je broj radnika u deficitu. U Švajcarskoj su to na prvom mestu medicinski radnici i informatički stručnjaci, kvalifikovani radnici sa dokazanim stručnim osposobljavanjem u ovim oblastima. Slična situacija je aktuelna i u Nemačkoj i Austriji.

U Švajcarskoj su takođe traženi radnici za rad u švajcarskoj železnici, mašinovođe. Švajcarski mediji izveštavaju da se posao na železnici nudi i strancima, zato što ovi kadrovi nedostaju na njihovom domaćem tržištu rada.

Posao u Švajcarskoj - kako do posla

Švajcarskim preduzećima već par godina unazad nedostaju kvalifikovani radnici, a skoro svaka treća firma ima problema u pronalaženju adekvatnog osoblja. U Švajcarskoj su traženi kvalifikovani radnici iz sledećih oblasti:

  • Medicinsko osoblje
  • IT stručnjaci
  • Finansijsko osoblje
  • Vozači
  • Trgovački predstavnici
  • Hotelsko i restoransko osoblje
  • Sekretari i administrativni službenici
  • Inženjeri
  • Projekt menadžeri

Prosečna plata u neto mesečnom iznosu po glavi stanovnika u Švajcarskoj iznosi oko 5 300 evra, što je svakako dobar podsticaj državljanima Srbije da se oprobaju u pronalaženju zaposlenja u ovoj državi. Najtraženije su medicinske sestre, sa platama od oko 5 000 evra, lekari, čije plate mogu da iznose i do 10 000 evra, mašinski inžinjeri, sa zaradama od 6 500 evra, električari, sa platama oko 4 000 evra, vozači, koji zarađuju oko 5 000 evra, finansijski stručnjaci, sa zaradom i do 9 000 evra, kuvari i konobari, čije plate iznose oko 3 500 era i frizeri, koj mogu da ostvare zaradu do 8 000 evra. Ilustracije radi, iznajmljivanje stana u Švajcarskoj iznosi oko 1 500 evra na mesečnom nivou.

Kako pronaći posao u Švajcarskoj i šta je potrebno?

Kao i u slučaju drugih zemalja u Evropi u koje se građani Srbije u poslednje vreme najčešće upućuju u potrazo za poslom i posao u Švajcarskoj je najpreporučljivije tražiti putem interneta. Pritom, naravno, prednost imaju kvalifikovani radnici iz oblasti u kojima vlada deficit radnih mesta i isključivo u situaciji u kojoj ih je nemoguće popuniti radnicima iz švajcarskih kadrova. Ukoliko su strani državljani dobro kvalifikovana, a njihove veštine ovoj zemlji hitno potrebne, oni imaju prilično dobru prognozu za dobijanje zaposlenja. Ovo se odnosi na strane državljane iz zemalja koje nisu članice Evropske Unije, što je slučaj i sa našom zemljom.

Kako bi mogli da rade u Švajcarskoj, strani državljani moraju da dobiju radnu dozvolu, za koju je potreban poziv od kompanije ili poslovnog partnera u Švajcarskoj, koji se putem faksa šalje u ambasadu ove zemlje.

Ko može da dobije posao u Švajcarskoj?

Pristup švajcarskom tržištu rada za strane državljane iz zemalja članica Evropske Unije i Evropsle slobodne trgovačke zone (EFTA) bio je do skoro gotovo jednak pravima koja imaju sami državljani Švajcarske. Što se tiče zemalja novih članica Evropske Unije, kao što su Estonija, Mašarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Slovenija i Češka, ova država je primenjivala određene kovote na broj izdatih dozvola za boravak i rad. Primena kvota na radne dozvole je sada aktuelna za sve strane državljane koji dolaze iz zemalja članica Evropske Unije, jer Švajcarska teži da smanji dolazak stranih radnika u zemlju, što je utvrđeno referendumom.

Što ze tiče država koje spadaju u red takozvanih trećih zemalja, status je daleko lošiji nego što je to u slučaju građana iz zemalja članica Evropske Unije i EFTA, a posao mogu dobiti mahom samo visokokvalifikovani stručnjaci iz nekih od pomenutih traženih oblasti, visokog stepena stručnog obrazovanja. Ovaj podatak se odnosi i na građane Srbije. Naši državljani mogu da dobiju zaposlenje u nekom od ovih sektora  isključivo u slučaju da poslodavac može da dokaže da ni na jedan način nije mogao da pronađe radnika za dato radno mesto mešu građanima Švajcarske, a onda Evropske Unije i EFTA.

Procedura zapošljavanja stranih državljana u Švajcarskoj

Kako bi mogao da angažuje radnika iz zemlje koja nije članica Evropske Unije, poslodavac mora da se upusti u komplikovanu i dugotrajnu proceduru. Prvo što treba da uradi jeste da oglasi poziciju za koju mu je potreban radnik kod Regionalne službe za zapošljavanje i Evropske službe za zapošljavanje. Ako nakon tog postupka ne može da pronađe odgovarajućeg radnika, poslodavac dobija upitnik u kome ima obavezu da obrazloži zbog čega nije bio u mogućnosti da pronađe radnika, a pored toga mora da dostavi i objašnejenje zašto nije bilo uspešno popunjavanje datog radnog mesta putem aktivnih agencija za zapošljavanje, službama koje se bave regrutacijom radnika, internet stranica sa poslovnim oglasima ili novinskih oglasa. Ovo mora da bude dokazano i potvrđeno prilaganjem fotokopije datog oglasa ili potvrdom od agencije za zapošljavanje.

Takođe je poželjno da poslodavac priloži i listu prijavljenih kandidata uz obrazloženje zašto su ocenjeni kao neodgovarajući za traženo radno mesto. U pojedinim situacijama švajcarske vlasti mogu da insistiraju da se poslodavac dodatno angažuje kako bi pronašao radnika koji je državljanin Švajcarske ili državljanin zemlje članice Evropske Unije i EFTA. Tek kada se svi ovi postupci pokažu kao neispunjavajući, poslodavac može da dobije potvrdu od vlasti da angažuje radnika iz neke druge strane države.

Tek nakon završetka ove procedure, poslodavac može da angažuje stranog radnika i u obavezi je da mu pribavi radnu dozvolu. Ukoliko lice iz zemlje van Evropske unije i EFTA, kao što je slučaj sa državljanima Republike Srbije, uspe da pronađe poslodavca koji želi da pristupi ovom procesu, mora da ima u vidu da je za završetak celokupnog postupka do samog zaposlenja potrebno nekoliko meseci. Za dodatne informacije može biti od koristi brošura Federalne kancelarije za migracije za doseljenike u Švajcarsku (https://www.sem.admin.ch/content/dam/data/migration/publikationen/willkommen/willkommen-sr.pdf)

Sponzorisani tekstovi:

Loading...