Produžena menstruacija – uzroci i lečenje

Kod svake žene se na mesečnom nivou ( ukoliko ne dođe do oplođenja jajne ćelije i  tudnoće) dešava proces ljuštenja sluznice materice (endometrijuma). Odlubljivanje endometrijuma nastaje kao posledica pada nivoa hormona estrogena i progesterona, što za sobom povlači i prskanje krvnih sudova, krvarenje i menstruaciju. Menstruacija predstavlja krvarenje iz materice koje se kod žena u reproduktivnom periodu javlja najčešće na 28-30 dana, a traje od 3 do 7 dana. Radi se o fiziološkom procesu koji se prvi put javlja u pubertetu.

Ipak, uprkos klasičnoj definiciji menstruacionog ciklusa, postoje razne varijacije u dužini krvarenja, ritmu, količini krvarenja,koji se ne moraju smatrati patološkim  i koji nisu nužno posledica bolesti, već se dešavaju u skladu sa genetikom ili pak načinom života pripadnica nežnijeg pola.

Poremećaji menstruacionog ciklusa  mogu biti različiti, od produženih (menorrhagia), skraćenih (olygomenorrhoea), do potpunog izostanka menstruacije (amenorhoea),  i dr. Uzroci su razni, a to su najčešće bolesti organa genitalnog trakta žene (razne ciste, tumori, infekcije), poremećaj na nivou hormona, gojaznost, nagli  gubitak težine, stress,  upotreba kontraceptivnih tableta i brojne druge bolesti organizma kao celine.

Produžena menstruacija - uzroci i lečenje

Produžena menstruacija

Produžena menstruacija stručno se naziva menorrhagia. Predstavlja produženo menstrualno krvarenje koje traje duže od uobičajenog trajanja menstruacije, dakle duže od 7 dana. Ona može biti udružena sa obilnim krvarenjem koje se stručno naziva hypermenorrhoea.

Uzroci produžene menstruacije

Često se neuredne i produžene menstruacije javljaju kod devojčica u prvim godinama nakon menarhe (prva menstruacija) i to zbog nezrelosti čitavog sistema u organizmu zaduženog za menstruacioni ciklus, i neravnoteže između delovanja estrogena i progesterona, što dovodi do zadebljanja sluznice materice i njenog produženog i obilnog ljuštenja. Ovo se pak ne smatra patološkim stanjem, već uobičajenom pojavom koja traje do nastupanja potpune zrelosti sistema za reprodukciju.

Kod odrasllih žena najčešći uzrok produženog krvarenja je hormonski disbalans, koji dovodi do preteranog bujanja endometrijuma i nastanka produženih i obilnijih menstruacija.

Pored toga uzroci mogu biti i upotreba kontraceptivnih sredstava kao što su spirale, ali i neka ozbiljnija oboljenja-  miomi, polipi, ciste,  zatim infekcije u maloj karlici, endometrioza.

Produženo krvarenje može se javiti češće kod osoba koje koriste neke lekove npr protiv zgrušavanja krvi, dijabetičara, osoba koje imaju probleme sa štitnom žlezdom, kod nekih sistemskih bolesti.

Takođe se zbog hormonskog disbalansa produženo iregularno krvarenje može javiti i u klimakterijumu, po menopauzi.

Pored svega navedenog, kao jedna od najnovijih bolesti savremenog doba pominje se stress koji samostalno može dovesti do pomenutih poremećaja ciklusa, ali i biti uzrok nastanka mnogih drugih udruženih bolesti kao što su hormonski disbalans, gojaznost ili pak veliki gubitak telesne težine.

Lečenje

Prvo i osnovno u lečenju ovakvih poremećaja menstruacionog ciklusa je obratiti se lekaru specijalisti ginekologije, kako bi se utvrdio tačan uzrok bolesti, što je osnova za primenu adekvatne terapije. Nije poželjno lečenje “na svoju ruku”.

Uz sve metode ginekološke dijagnostike, u gotovo svim slučajevima produženog krvarenja, vrši se eksplorativna kiretaža, kojom se uklanja nabujali endometrijum .

Ukoliko je uzrok hormonski disbalans, obično se u terapiji primenjuju oralna kontraceptivna sredstva.

Ako je u pitanju neki od ozbiljnijih uzročnika kakvi su polipi, ciste, miomi, ili neke od malignih bolesti genitalnog trakta, lečenje se dalje nastavlja na odgovarajući način (medikamentno, operativno…)…

Takođe  veoma je važno lečiti i osnovnu bolest pacijenta kao što su gojaznost, stres, glavobolja, poremećaj rada štitne žlezde, hormonski disbalans i mnoge druge bolesti koje narušavaju uredan tok ciklusa.

Kako ovakva krvarenja često dovode do anemije potrebno je korigovati je preparatima gvožđa i folne kiseline.

Pored zvanične medicine, postoje i brojne metode alternativnog lečenja, kao što su upotreba biljnih čajeva (virak, macina trava , hajdučka trava kao i razne biljne mešavine),  biljnih kapi, ali i metode opuštanja poput joge, akupunkture i drugih antistress metoda.

Pored svega toga veoma je važno voditi računa o opštem , celokupnom zdravlju organizma, kako fizičkom, tako mentalnom i socijalnom zdravlju.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...