Projekat koji se višestruko isplati – plastenici

Da li započeti proizvodnju u plastenicima ili ne? Kada će se ulaganje isplatiti? Svaki početnik u poljoprivrdnoj proizvodnji susreće se sa brojnim pitanjima, dilemama i nedoumicama.

Dok jedni na vreme kreću da sabiraju i oduzimaju, da utvrđuju računicu, ima i onih koji donesu odluku, pa u njenu realizaciju kreću malo po malo.

Naravno, da bi se neka ideja sprovela u delo neophodno je da prođe određeno vreme. Koliko će vremena proći do realizacije projekta zavisi od mnogo uslova, ali ako ste rešeni da krenete sa poljoprivrednom proizvodnjom u plasteniku, mi imamo nekoliko korisnih sugestija za vas.

Projekat podizanja plastenika nije nimalo jednostavan. Radovi su zahtevni i teški, ali sigurni smo da se viššestruko isplati ulagati u ovu vrstu proizvodnje.

Krenimo redom.

Za podizanje plastenika najpre je neophodno prikupiti dovoljno informacija i osmisliti projekat. Da bi se projekat realizovao trebalo bi da prođe makar 20 dana, a svi radovi bi najkasnije trebalo da se završe za dva meseca. Ovde mislimo da plastenike koji su srednjih površina, a što je površina veća i radovi će duže trajati.

Na početku potrebno je pripremiti teren, a onda ga nivelisati i početi sa gradnjom potrebne infrastrukture. Zatim bi trebalo pobrinuti se oko vodovodne mreže, kako bi se obezbedila dovoljna količina vode za navodnjavanje.

Kada ste obezbedili vodu, onda se postarajte da dovedete struju u plastenik. Ako je njegova površina velika, najbolje bi bilo da izgradite trafostanicu.

Takođe, neka teren na koje se nalazi vaš plastenik bude blago nagnut, a kada je reč o širini terena onda bi on trebalo da bude ravan. Važno je i da pogloda bude tvrda, tako da o  svemu ovome mislite na vreme, pre nego što započnete radove.

Svi ovi radovi trebalo bi da budu prilagođeni vremenskim uslovima, jer je i odgovarajuća temperatura preduslov za podizanje plastenika, ali i za folije za plastenike.

Naime, najlon za plastenike mora da se postavlja na temperature koja je oko 20 stepeni i u uslovima kada nema vetra.

To bi bilo najbolje raditi u proleće, recimo od marta do juna. Taman ima dovoljno vremena da se svi radovi završe, a ako s neki radovi produže, onda znajte i da će ukupna cena troškova biti veća.

Kada najpre treba ući u proizvodnju?

Ako se svi radovi završe na vreme i teku po planu, velike su šanse da proizvodnja krene u ranim i optimalnim rokovima. Tada se s pravom mogu očekivati veći prinosi i veća zaada. E sada, važno je napomenuti da se projekat mora potpuno završiti pre početka sadnje ili setve.

Jedino u takvim uslovima možete očekivati dobar rod, a od sadnica i kvalitetnog rasada zavisi da li će biti dobar prinos.

Zato imajte uvek na umu da je biljka najvažnija i da ona ne sme da čeka. Na vreme se postarajte da plastenik bude pravilno osposobljen, jer posebno treba obratiti pažnju na dodatnu opremu, mehanizaciju, ali i na odgovarajući najlon za plastenike, kao i alat, pribor i repromaterijal.

I ne zaboravite, za dobru proizvodnju neophodno je redovno provetravanje. Obezbedite sve uslove za dobru proizvodnju i nećete se pokajati što ste se odlučili za podizanje plastenika!

Sponzorisani tekstovi:

Loading...