Propolis tinktura – lekovitost i recept kako se pravi

Propolis je jedan u nizu pčelinjih proizvoda koji se koristi za lečenje raznih zdravstvenih tegoba. Redovnom upotrebom propolisa ublažava se umor i odlaže se proces starenja.

Takođe, eliminišu se toksini koji mogu izazvati različite bolesti. Osim za lečenje bolesti, propolis se preporučuje i potpuno zdravim osobama, kako bi sačuvale svoje zdravlje, lepotu i mladost. Propolis se najčešće koristi u vidu tinkture.

U nastavku možete videti kako sami da pripremite tinkturu od propolisa, a saznaćete i nešto više o njenim lekovitim svojstvima i načinu upotrebe.

Propolis tinktura - lekovitost i recept kako se pravi

Recept

Sastojci:

150 g izdrobljenog propolisa

400 ml 96% alkohola

Način pripreme:

Uzmite tamnu staklenu flašu i u nju ubacite izdrobljeni propolis pa ga prelijte alkoholom. Zatvorite flašu i stavite je na sobnu temperaturu i pustite da odstoji oko mesec dana. Za to vreme povremeno promućkajte flašu, a nakon mesec dana procedite sadržaj i prespite ga u drugu flašu, koja takođe treba da bude tamna i staklena. Na taj način dobićete tinkturu od propolisa i čuvajte je na tamnom mestu. Možete je držati u frižideru ili na sobnoj temperaturi.

Lekovita svojstva i upotreba

Propolis sadrži brojne minerale i vitamine, flavonoide, organske kiseline i druge korisne sastojke. 50% propolisa čini smola, 30% je vosak, 10% su eterična ulja, a 5% je cvetni prah. Tinktura od propolisa se koristi kako za spoljašnju tako i za unutrašnju upotrebu. Kada je u pitanju spoljašnja upotreba, tinktura od propolisa se maže u tankom sloju na deo kože na kom se nalazi neka povreda. Što se unutrašnje upotrebe tiče, potrebno je nakapati 3-10 kapi na jednu kocku ili u jednu kašičicu šećera i staviti je ispod jezika, a zatim i progutati. Takođe, tinktura propolisa se može razblažiti sa vodom, čajem ili sa medom. Preporučuje se da dnevno uzimate 20-90 kapi tinkture propolisa, u zavisnosti od bolesti.  Najbolje je da tinkturu uzimate između obroka.

Zahvaljujući svom antibakterijskom, antivirusnom i antimikrobnom dejstvu, tinktura od propolisa se koristi u slučaju bubuljica i akni, ekcema, psorijaze, raznih gljivičnih infekcija, ujeda insekata ili opekotina. Zatim, tinktura od propolisa može efikasno da leči upale mokraćnih kanala, hemoroide, kao i probleme sa disanjem, a pomaže i u lečenju gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija u organizmu. Osim toga, tinktura od propolisa je dobra i za lečenje paradentoze, upale desni, kao i za ublažavanje zubobolje. Kada je razblažena sa vodom ova tinktura se može koristiti i za ispiranje grla. Osim za lečenje zdravstvenih tegoba, ova tinktura se koristi i u slučaju prevencije, odnosno preporučuje se njena upotreba i ako ste apsolutno zdravi.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...