Slatki pelin – lekovita svojstva i recept za čaj

Slatki pelin ili kako se latinski naziva “Artemisia Annua”, je zeljasta biljka koja pripada porodici glavočika. Istoj porodici biljaka, pripada i gorki pelin, koji je mnogo poznatiji široj populaciji. Međutim, slatki pelin, sasvim je neopravdano “u senci” gorkog pelina i neopravdano je manje poznat. Njegova lekovita svojstva su takođe brojna i vrlo je efikasan kao prirodni lek za lečenje različitih bolesti.

O tome koja su lekovita svojstva slatkog pelina, kao i o tome kako ovu biljku možete upotrebiti kao lek, pisaćemo u nastavku teksta koji je pred vama.

Slatki pelin - lekovita svojstva biljke, čaj i recept

Kako da prepoznate i gde da pronađete slatki pelin?

Pre nego što pređemo na konkretne informacije o tome koja su lekovita svojstva slatkog pelina i o tome kako da ovu biljku upotrebite kao lek, smatramo da nije na odmet i da vas upoznamo sa time kako da prepoznate slatki pelin i da vam otkrijemo gde ukoliko želite možete da ga pronađete.

Naime, slatki pelin je biljka koja po svom izgledu najviše podseća na paprat. Stablo ove biljke je uspravno i može da izraste do visine od 2 metra.

Sa obe strane stabla, rastu i naizmenično su levo i desno raspoređenje grančice na kojima su gusti trakasti listići koji mogu biti dugi i do 5 centimetara. listići pri dnu grančice su širi i duži u odnosu na listiće pri vrhu i na samom vrhu grančice. Cvast slatkog pelina je sitna i svetlo žuta.

Ukoliko se uputite u potragu za slatkim pelinom, najpre ćete ga pronaći na padinama, obroncima šuma i pustim predelima.

Lekovitost slatkog pelina:

Kao što smo u uvodnom delu teksta već naglasili, slatki pelin je veoma lekovita biljka. Konkretno, ovo su načini na koje ova biljka deluje lekovito na ljudski organizam:

– Efikasan je kao citotoksično sredstvo:

Utvrđeno je da se u prirodnom sastavu slatkog pelina, nalaze značajne količine artemisinina. To je element koji deluje na sprečavanje razvoja i na uništavanje već prisutnih i razvijenih ćelija karcinoma. Pritom, artemisinin je bezbedan za okolno zdravo tkivo koje je napadnuto kancerogenim tkivom, jer ne ubija i ne ometa funkciju zdravih ćelija. Pristalice alternativne medicine, toliko se uzdaju u ovaj vid lekovitog delovanja slatkog pelina, da čak zagovaraju mišljenje da je pojedine vrste karcinoma moguće potpuno eliminisati iz organizma za samo 16 sati terapije slatkim pelinom.

Ipak, kako ova teorija nije 100 % proverena i njena tačnost zavisi kako od vrste tako i od stadijuma razvijenosti karcinoma, slatki pelin nikako ne treba koristiti kao jedinu terapiju, već se njegova primena preporučuje kao vid dodatne terapije koja se sprovodi u cilju lečenja karcinoma.

– Ispoljava antibakterijsko delovanje na organizam:

Gotovo sve poznate vrste bakterijskih infekcija, kako unutar organizma, tako i na njegovoj spoljašnjosti, odnosno na koži, moguće je eliminisati uz pomoć čajeva od slatkog pelina ili uz pomoć preparata koji su na bazi ove biljke.

– Ispoljava antimikotičko delovanje na organizam:

Slatki pelin je takođe i veoma snažan i efikasan antimikotik. To znači da se pokazao kao vrlo efikasno sredstvo za lečenje gljivičnih infekcija. U tom cilju, može se koristiti kako za lečenje gljivičnih infekcija koje su razvijene unutar organizma, tako i za lečenje gljivičnih infekcija koje su razvijene na koži.

– Pomaže pri lečenju astme:

Upotreba čajeva, kao i preparata na bazi slatkog pelina, pokazala se kao efikasan vid terapije protiv astme. Uz sprovođenje takvog vida terapije, smanjuju se i u potpunosti se eliminišu simptomi astme.

– Ubija parazite u organizmu:

Gotovo sve poznate vrste parazita koji mogu predstavljati uzrok patogenog stanja organizma, nisu imune na delovanje slatkog pelina. Upravo zato, terapija čajem od slatkog pelina, preporučuje se svim osobama koje žele da se za kratko vreme i jednostavno oslobode od parazita.

– Leči malariju:

Još jedno u nizu lekovitih svojstava slatkog pelina, jeste to da leči malariju.

Recepti:

Čaj od slatkog pelina:

Priprema čaja od slatkog pelina je krajnje jednostavna. Sve što je potrebno da uradite, jeste da jednu čajnu kašičicu suvog i sitno iseckanog čaja prelijete sa 250 mililitara ključale vode. Zatim, potrebno je da to prekrijte i sačekate da odstoji oko 15 do 20 minuta. Nakon tog vremena, procedite aj i popijte ga dok je umereno topao.

Koja dnevna doza ovog čaja je preporučena?

Preporučuje se da pijete jednu do dve šolje čaja od slatkog pelina dnevno.

Šta je potrebno da znate?

Ukoliko se odlučite da ovaj čaj pijete u cilju lečenja bilo koje od gore navedenih zdravstvenih smetnji, ono što je potrebno da znate jeste da slatki pelin nikako ne smete zameniti sa gorkim pelinom. Bez obzira što su to dve jako srodne biljne vrste, slatki i gorki pelin nemaju ni približno ista lekovita delovanja. To je važno da znate jer terapija čajem od gorkog pelina, ne može zameniti terapiju čajem od slatkog pelina i obrnuto.

Zato, čaj od ove biljke kupujete isključivo na proverenim mestima, odnosno od pouzdanih prodavaca koji se dobro razumeju u osobine biljaka koje prodaju.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...