Šta je dekadencija – definicija i značenje

Definicija dekadencije: Dekadencija se definiše kao postepeno slabljenje ili pak propadanje neke organizacije, društva, kulture, pa čak i pojedinca ili pak čitave civilizacije, a izazvano je rasipništvom, gubitkom moralnih načela i preteranom uživanju u luksuzu. Ovo je bila neka od definicija koja je opisivala posrnuće društva, međutim, kroz istoriju ona dobija mnogo drugih značenja i može se odnositi na razne aspekte života.

Dekadencija se uopšte posmatra i kao rezultat gubljenja mere u bilo čemu.

Ovaj termin dobija na svom značaju u 18. veku i upravo kroz njega su istoričari pokušali da objasne najpre propast Rimskog Carstva, a zatim i propast i nestanak drugih moćnih država i civilizacija. Kasnije, reč je korišćena i da prikaže brojna kulturna i društveno-istorijska „posrnuća“. Ukazuje takođe i na duhovno beznađe i klonuće.

sta-je-dekadencija-definicija-i-znacenje

Poreklo reči, sinonimi i značenja

Reč vodi poreklo od latinskog de-od, cadere-pasti, što u prevodu znači opadati, dok se ova reč koristi i u italiji i francuskoj kao decadenza-decadence, pa se smatra i da reč vodi poreklo i iz tih zemalja. Sinonimi, odnosno značenja ove reči jesu još i pad, raspad, raspadanje, srozavanje, nestajanje.

Takođe, u odnosu na pojedinca ona može označavati i gubitak vere u nekoga, poricanje nečijih vrednosti i vrlina.

Dekadencija kao opadanje kulture

Ovaj pojam ukazuje na želju i na mogućnosti za postojanjam boljeg i poželjnijeg stanja u kulturi i umetnosti uopšte, nego što to trenutno i zaista jeste. U današnjem jeziku koristi se da ukaže na oholo ponašanje, na pohlepu, razbacivanje, kao i sve ostalo što je prekomerno i štetno za društvo, a u čijem pravcu se ono kreće i odstupa od uobičajenih normi. Ako malo bolje sagledamo uvidećemo da u našem društvu dekadencija igra i te kako veliku ulogu.

Dekadencija, pojedinac i društvo

Pored rušenja kulturoloških i umetničkih standarda, ovaj pojam još može i ukazivati i na pojedinca, čoveka koji ne postupa u skladu sa tradicijom i ruši kulturne i moralne norme. On to radi svojim ponašanjem, govorom, držanjem, bontonom, načinom oblačenja.

Dekadencija bi stoga, kao što vidimo iz gore priloženog, bila i svako odstupanje od kakvih obrazaca razmišljanja i ponašanja koji su nametnuti društvu. Zato, pojedinci dekadentno ponašanje i ne smatraju tako lošim za ljudski razvoj, osobito za razvoj intelektualaca, jer u tom slučaju oni nisu sputani nametnutim moralnim načelima i nečim što je već ustanovljeno.

Stoga, kako mnogi smatraju, dekadencija je bila i te kako korisna za razvoj čovečanstva, društva, kulture i umetnosti uopšte. Zahvaljujući njoj izlazilo se iz učmalih krugova, otvarali su se novi vidici i dat je prostor novom načinu razmišljanja, te je upravo zahvaljujući njoj i stvoren svet kakav je danas, napredniji i bez predrasuda.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...