Šta je gluten i alergija na gluten

Gluten predstavlja određenu vrstu proteina kojeg sačinjavaju dve frakcije, a to su glijadin i glutenin. Kao takav, on se nalazi u prirodnom sastavu mnogih žitarica, kao što su: pšenica, zob, raž i ječam. Pored nabrojanih vrsta žitarica, gluten sadrže i brojne druge namirnice.

O kojim namirnicama tačno je reč, kao i o tome koje namirnice ne sadrže gluten i šta je alergija na gluten, imaćete prilike da saznate ukoliko tekst koji je pred vama pročitate do kraja.

Koje namirnice sadrže gluten?

Pored žitarica koje smo spomenuli u uvodnom delu teksta, brojni drugi proizvodi zastupljeni u ljudskoj ishrani, sadrže gluten. Konkretno, reč je o sledećim proizvodima:

– Hleb,
– Peciva i proizvodi od testa,
– Bulgur (drobljena pšenica),
– Pšenični skrob,
– Pšenično brašno,
– Brašno od drugih vrsta žitarica koje sadrže gluten,
– Griz,
– Musli,
– Pahuljice (ječmene, pčenične, ovsene, ražane),
– Pšenične klice,
– Svi proizvodi od testa za čiju je pripremu korišćeno brašno koje sadrži gluten,
– Kolači pripremljeni od brašna koje sadrži gluten,
– Sve vrste keksa pripremljenih od brašna koje sadrži gluten,
– Sve vrste testenina (špagete, makaroni, lazanje i druge vrste testenina),
– Pohovana jela pripremljena sa brašnom koje sadrži gluten,
– Sušene smokve.

sta je gluten i alergija na gluten

Koje namirnice ne sadrže gluten?

Ovo je spisak namirnica koje ne sadrže gluten:

– Kukuruz,
– Kokice,
– Kukuruzno brašno,
– Soja,
– Sojino brašno,
– Palenta,
– Krompirovo brašno,
– Prosa,
– Heljda,
– Heljdine pahuljice,
– Brašno proizvedeno od mahunarki,
– Pirinač,
– Pirinčano brašno,
– Proizvodi od pirinča,
– Pirinčane testenine,
– Kolači proizvedeni od pirinčanog brašna,
– Bezglutenski musli,
– Sve vrste keksa koji je napravljen od brašna koje ne sadrži gluten,
– Sve vrste svežeg voća,
– Sve vrste povrća.

Šta je alergija na gluten?

Alergija na gluten, predstavlja autoimunu vrstu oboljenja, koja se ispoljava u vidu netolerancije organizma na gluten. Simptomi prisustva ove vrste oboljenja, ispoljavaju se već u najranijem životnom dobu, odnosno kod dece mlađe od tri godine.

Takva činjenica, dovodi do zaključka da je alergija na gluten zapravo jedan od oblika urođenih oboljenja. Ono što je pritom kao podatak važno nadovezati na ovu činjenicu, jeste to da alergija na gluten, kod osoba kod kojih je ispoljena traje doživotno i ne može se izlečiti u pravom smislu te reči. Ono što se može učiniti, jeste da se spreči manifestacija njenih simptoma i to isključivo pridržavanjem pravilne, odnosno prilagođene ishrane, koja je sačinjena od namirnica koje ne sadrže gluten.

Drugačije, alergija na gluten se naziva celijakija.

Kako se manifestuju simptomi alergije na gluten?

Ono što je jako važno napomenuti kada je upitanju manifestovanje simptoma alergije na gluten, jeste to da su simptomi značajno više izraženi i lakše primetni kod dece i mlađih osoba, nego kod starijih osoba. Imajući to u vidu, nemojte dozvoliti da vas ovaj oblik autoimunog oboljenja zavara i da vas navede na pomisao da ste ozdravili. Od ove vrste oboljenja je jednostavno nemoguće ozdraviti. Sve što je potrebno da bi ste bili zdravi, odnosno da bi ste ovu bolest držali pod kontrolom, jeste da se doživotno pridržavate predviđenog režima ishrane.

Sada, da pređemo konkretnije na informacije o tome kako se manifestuju simptomi ove alergije.

Dakle, evo spiska simptoma:
– Gubitak apetita,
– Hronična malaksalost,
– Učestala pojava dijareje,
– Smenjivanje dijareje i zatvora,
– Pojava nervoze, napetosti i emotivne razdražljivosti,
– Malaksalost,
– Gubitak kilaže,
– Gubitak mišićne i koštane mase (ovaj vid simptoma, ispoljava se vremenom, u fazi ukoliko bolesti dozvolite da napreduje, odnosno ukoliko se ne pridržavate odgovarajuće predviđene ishrane. Posledice toga, mogu se ispoljiti u vidu primetno slabog napredovanja u rastu i razvoju),

Takođe, ukoliko se bolest “zapusti”, odnosno ukoliko se ne kontroliše, može izazvati probleme kao što su sterilitet ili prisustvo hroničnih psiholoških smetnji, ispoljenih u vidu konstantne napetosti i razdražljivosti.

Ukoliko se ovaj vid oboljenja pažljivo drži pod kontrolom, moguće je apsolutno se osloboditi svih gore navedenih simptoma i živeti najnormalnije.

Važna napomena:

Ono što je posebno važno istaći i preporučiti, jeste da ukoliko imate ovaj vid oboljenja i ukoliko ste primorani na poseban režim ishrane, obavezno obratite pažnju na količinu unosa svežeg voća i povrća. Konkretno, jedite što više ovih namirnica. razlog zašto vam to preporučujemo je to što se u žitaricama koje sadrže gluten, istovremeno nalaze i velike količine brojnih organizmu neophodnih minerala, vitamina i drugih elemenata, a kako vi niste u mogućnosti da jedete žitarice i proizvode od žitarica, može se dogoditi da u organizmu imate manjak tih važnih elemenata. To se može odraziti loše na vaše celokupno zdravlje. Zato, kako bi ste nadoknadili tu količinu elemenata koji su sadržani u žitaricama, ponovićemo još jednom, jedite voće i povrće u što većim količinama.

Takođe, važno je da znate i to da se alergija na gluten ispoljava uvek kada u svoj organizam unesete gluten, bez obzira o kojoj količini je reč. Zato, ukoliko ste netolerantni na gluten, strogo vodite računa o tome, da namirnice koje konzumirate ne dođu čak ni u dodir sa namirnicama koje sadrže gluten i da ne budu pripremane u posudama u kojima je neposredno pre toga pripremano jelo sa namirnicama koje sadrže gluten.

Drugim rečima, to znači da nikada ne smete recimo keks od bezglutenskog brašna koji ćete vi jesti, staviti u istu posudu sa keksom koji je od glutenskog brašna. Ili, ne smete pripremati neki bezglutenski obrok u posudi koja nije oprana nakon pripreme glutenskog obroka.

Znajte i to da ova bolest ne treba da predstavlja prepreku vašoj životnoj sreći i da sa njom možete doživeti i sto godina.
Poenta je samo da je iskontrolišete i da sprečite da vam ometa kvalitet života.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...