Šta je gustin?

Priprema brojnih vrsta jela, ne može da se zamisli bez upotrebe gustina. Takva činjenica, dobro je poznata domaćicama, ali pitanje na koje nemaju baš sve domaćice odgovor je šta je to gustin? Zato, odlučili smo da vam damo odgovor na to i na brojna druga pitanja koja se odnose na gustin.

Ukoliko vas takvi odgovori zanimaju, predlažemo da tekst pročitate do kraja.

Šta je gustin?

Gustin je zapravo vrsta jestivog skroba koji se upotrebljava u kulinarstvu u cilju pružanja sposobnosti vezivanja ostalih sastojaka koji su uključeni u sastav jela.

Koliko je gustin zdrav?

Ovo je jedno od veoma čestih pitanja koja se tiču osobina gustina. Dok jedan deo populacije zagovara stav da je gustin zdrav i samim tim za upotrebu bezbedan sastojak namirnica, drugi deo populacije je mišljenja da gustin nije zdrav i da štetno utiče na zdravlje ljudi. Međutim, informacije koje su vezane za poreklo, odnosno način proizvodnje gustina, sasvim su dovoljne da vam razreše eventualno prisutnu dilemu i da vam pomognu da dobijete konkretan odgovor na pitanje o tome da li je gustin zdrav.

Dakle, poreklo gustina je apsolutno prirodno, jer se ovaj proizvod proizvodi od prirodnog kukuruznog skroba i to bez dodavanja bilo kakvih veštačkih sastojaka. Samim tim, jasno je da je gustin definitivno zdrav proizvod i da je kao takav potpuno bezbedan za ljudsko zdravlje.

U prilog takvoj činjenici, govori i podatak da je gustin preporučen sastojak ishrane i to od strane svetski priznatih nutricionista i zagovornika zdrave ishrane. Razlog takve preporuke, je to što gustin poseduje izuzetno nisku kalorijsku vrednost, a istovremeno ima tu osobinu da kada se unese u organizam brzo pruža i dugo zadržava osećaj sitosti. Samim tim, namirnice koje su pripremljene sa gustinom, idealne su kao deo ishrane osoba koje imaju problem sa viškom kilograma ili koje žele da spreče nagomilavanje suvišnih kilograma. Uz to, dokazano je da je gustin koristan sastojak ishrane i kod osoba koje imaju problem sa viškom lošeg holesterola u krvi. Naime, gustin deluje tako što razgrađuje loš holesterol i sprečava njegovo ponovno nagomilavanje na zidovima krvnih sudova.

Čak i osobe kod kojih je razvijena osetljivost, odnosno netolerancija na gluten, smeju potpuno bezbedno da konzumiraju namirnice koje se pripremaju sa gustinom, jer kao proizvod od kukuruznog skroba, gustin ne sadrži gluten.

Na koji način se gustin koristi u kulinarstvu?

U kulinarstvu, gustin se koristi kao jedan od sastojaka koji su uključeni u proces pripreme čvrtih ili čorbastih jela. Ukoliko se koristi kao sastojak za pripremu čvrstih jela, najčešće se koristi kao dodatak testu, odnosno tako što se umeša u sadržaj brašna i drugih sastojaka za pripremu testa koja se kasnije peku i od kojih se pripremaju različiti slatki ili slani specijaliteti od testa. Ukoliko se koristi u procesu pripreme čorbastih jela, gustin se najčešće dodaje jelu na samom kraju pripreme i ima ulogu da pojača gustinu tako pripremljenog jela.

Takođe, gustin se koristi i kao sastojak različitih vrsta soseva koji se koriste kao dodaci slanih jela, ali i kao sastojak filova koji se koriste u procesu pripremanja torti ili kolača.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...