Šta je i koliko traje ovulacija?

Šta je ovulacija?

Ovulacija nastaje kada se jedna ili više jajnih ćelija oslobađa iz vaših jajnika. Ovo se dešava pred kraj vaših plodnih dana između dva ciklusa.

Svaki mesec, između 15 i 20 jajnih ćelija sazri u vašim jajnicima. Najzrelija jajna ćelija se oslobađa i prodire u jedan od vaših jajovoda. Jajovodi povezuju jajnike sa matericom.

Jajnici ne moraju nužno da oslobađaju jajne ćelije na smenu. To se često dešava nasumično.

Kako ovulacija utiče na moguću trudnoću?

Da biste zatrudnele na prirodan način, jedna od vaših jajnih ćelija i partnerovi spermatozoidi moraju da se spoje u vašem jajovodu. Jajna ćelija može da preživi do 24h nakon ovulacije, tako da jajna ćelija i spermatozoid moraju da se spoje u tom vremenskom periodu.

Međutim, spermatozoidi mogu da prežive do 7 dana. Oni će živeti u vašoj vagini, materici ili jajovodima tokom tog perioda.

To ne znači da morate da tempirate seks baš u određeni moment ovulacije da biste zatrudnele. Zapravo, vi ste plodne otprilike šest dana.

Ovaj period uključuje 5 dana pre ovulacije i sam dan ovulacije. Stoga, ako imate seks tokom vaših plodnih dana, sveže ovulirano jajašce može da naiđe na zdravu spermu i da bude oplođeno.

Kako mogu da znam kada sam najplodnija?

Najprostiji način da pratite vaše najplodnije dane je da zapišete dužinu trajanja vašeg menstrualnog cklusa. Zatim obratite pažnju na hormonalne i fizičke promene u vašem organizmu.

Počećete da primećujete znake da ste plodni oko pet dana pre nego što ovulirate. Ovulacija se obično dešava između 12. i 14. dana pre početka vašeg ciklusa. To je neki prosek, tako da može da bude i nekoliko dana ranije ili kasnije.

Na primer, recimo da imate redovne menstruacije koje traju 28 dana. Računajte prvi dan vaše menstruacije kao dan broj jedan. Vaši plodni dani će verovatno biti između 12. i 17. dana.

Međutim, mnogo žena ima neredovne cikluse. Ako je vaš ciklus neredovan, ovulacija može da se desi nedelju dana ranije ili kasnije od jednog meseca do drugog.

Računanje plodnih dana oslanjajući se samo na datume ciklusa nije baš pouzdano. Zbog toga od koristi može biti da uočite znake plodnosti na vašem telu. Ovo uključuje:

Promene u sluzi grlića materice:

Sluz grlića materice je ono što vidite na vešu ili toalet papiru kada vršite malu nuždu.

Promene u sluzi grlića materice mogu da vam signaliziraju kada ste plodni. Kada se vaša menstruacija završi, sluz grlića materice naglo se povećava količinski i dolazi do promena u njenoj teksturi.

Ova promena odražava rastući nivo hormona estrogen u vašem telu. Takođe pokazuje da ste blizu ovulacije.

Najplodniji ste kada vaša sluz postane providna, lepljiva i kada se rasteže. Podseća malo na sirovo belance. Ova plodna sluz ubrzava spermatozoide na putu kroz vašu matericu. Ona hrani i štiti spermatozoide dok putuju ka jajovodima gde se spajaju sa vašom jajnom ćelijom.

sta je ovulacija i koliko traje

Bol u stomaku:

Oko petina žena može zapravo da oseti da se nešto dešava u njenim jajnicima tokom ovulacije. Ovo može da ide od blagog bola do jakih probadanja u trbuhu. Neke žene osećaju ovulaciju kao jednostrani bol u leđima ili kao osetljivost u nekom delu tela. Ovo stanje može da traje od nekoliko minuta do nekoliko dana.

Ako primetite ove osećaje otprilike u isto vreme svakoga meseca, proverite sluz grlića materice. Ovulatorni bol može da bude koristan vodič kada su u pitanju plodni dani.

Osećate se seksi:

Ako se osećate seksi, poželjno i društvenije ste, sve to mogu biti znaci da ste u vašim najplodnijim danima.

Možete primetiti vrhunac u seksualnoj želji u to vreme. Kao rezultat toga, vaš partner može postati malo posesivniji i pažljiviji. Postoji medicinski dokaz za ovo!

Možda nećete biti svesne toga, ali možete pokazivati druge znake da ste u najplodnijim danima. Setite se vašeg ciklusa i možda ćete se setiti i sledećih pojava:

  • Da ste izgledale i osećale se sjajno: kada ste blizu ovulacije verovatno ćete se osećati fizički atraktivnijom. Takođe, možda ćete i drugima biti atraktivnije. Iako toga niste svesne, možete birati odeću koja vam dobro stoji.
  • Mirisale ste kao žena: u ovo vreme dobro mirišete. Miris vašeg tela je prijatniji i privlačniji muškarcima tokom vaših plodnih dana. Možda mislite da niko ne zna da ovulirate, ali ovi prirodni mirisi mogu da vas odaju.

Neke žene koriste ovulatornu opremu da odrede tačno vreme svoje ovulacije. To su uglavnom testovi koji pokazuju kada je na vrhuncu luteinizirajući hormon, ili LH, koji je odgovoran za oslobađanje jajne ćelije. Ovo možete koristiti da saznate kada ste najplodnije tokom ciklusa, mada njihovo korišćenje da biste tempirali seks ne mora nužno da poveća šanse da zatrudnite.

Kako mogu da povećam šanse da ostanem trudna?

Pokušajte da imate seks svaka dva-tri dana. Tada će sperma sa dobrom pokretljivošću biti na pravom mestu kada god ovulirate. Redovan seks tokom vašeg ciklusa pruža vam najbolje šanse da zatrudnite.

Ako imate seks kada je sluz grlića materice vlažna, lepljiva i najprijemčivija za spermatozoide, to će takođe povećati vaše šanse za začeće. I bićete srećne ako znate da imate šanse da zatrudnite.

Kod normalnih plodnih parova, postoji između 20 i 25% šanse da dođe do trudnoće tokom svakog ciklusa.

Oko 80% žena mlađih od 40 godina koje imaju redovan seks bez korišćenja kontraceptivnih sredstava ostaće trudne u roku od jedne godine. Kod oko 90% parova do trudnoće dolazi u roku od dve godine.

Trudnoća se svodi na to da znate kada imate ovulaciju. Ali koliko dugo ovulirate i kako da pratite datum vaše ovulacije?

Ovulacioni ciklus

Kada žena počne da ovulira, zrelo jaje je spremno da se oplodi spermom, a taj prirodni ciklus traje oko 30 sati. Ovo je gruba procena jer se ovulacioni ciklus svake žene razlikuje, postaje kraći ili duži u zavisnosti od njenog individualnog ritma tela.

Međutim, u proseku normalan ciklus traje oko 30 sati. U nastojanju da zatrudnite jedna od najvažnijih stvari koju možete da uradite je da pratite vaš ovulacioni ciklus i da otprilike znate koliko dugo će trajati, tako da možete aktivno da pokušate da zatrudnite u tom periodu.

Kada da tempirate odnos?

Jedna od čestih zabluda danas je ta da se može zatrudneti samo tokom tih kratkih tridesetak časova ovulacije, ali trudnoća zapravo može da se desi i van tog okvira. To je zato što sperma u optimalnom okruženju (na primer, gde je vodena sluz grlića materice prisutna u reproduktivnom traktu) može da opstane u telu žene čak do 5 dana; čime se omogućava da sperma koja je ejakulirana u vaginu čak i 5 dana pre ovulacije oplodi jaje tokom tog vremena. Zbog toga je važno imati seks u danima pre ovulacije kao i tokom tih tridesetak sati tokom ovulacije.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...