Šta je koenzim Q10?

Koenzim Q10, ili skraćeno CoQ10, igra ključnu ulogu u metaboličkim procesima koji se bave proizvodnjom molekula ATP. Kao deo procesa stvaranja energije, koenzim Q10 deluje kao moćni antioksidant.

On štiti ćelije i mitohondrije tako što neutrališe opasne slobodne radikale. Ovaj korisni enzim je prisutan u svakoj ćeliji tela, mada organi koji zahtevaju više energije kao što su srce, jetra i bubrezi sadrže veće koncentracije ovog enzima.

Izvori koenzima Q10

Ljudsko telo proizvodi koenzim Q10 još više onda kada je zdravlje u dobrom stanju. Pojedinci koji uzimaju lekove za smanjenje holesterola često imaju niže nivoe koenzima Q10 u srcu, povećavajući isti zdravstveni rizik protiv koga se lekovi bore. U ovom slučaju se savetuje uzimanje suplemenata pod nadzorom lekara. Koenzim Q10 se takođe nalazi u mnogim namirnicama, naročito u piletini, govedini, u brokoliju, orasima, ribi i tamnom zelenišu.

Možemo li imati nedostatak koenzima Q10?

Nedostatak je svakako moguć, a može da proističe iz više razloga. Toksini iz okoline napadaju telo svakoga dana i to može da smanji normalnu dijetetsku i biološku korist koenzima Q10 i da dovede do manjka ovog koenzima. Niski nivoi vitamina B mogu da utiču na sposobnost tela da proizvodi koenzim Q10. Povećava se broj slobodnih radikala i smanjuje se dejstvo koenzima Q10. Takođe, kao što je prethodno rečeno, statini koji snižavaju nivo holesterola drastično smanjuju i nivoe ovog enzima.

sta je koenzim q10

Koji su znaci nedostatka ovog koenzima?

Kao kritični faktor u osnovnim ćelijskim funkcijama, nizak nivo koenzima Q10 primećen je kod različitih bolesti. Povećani nivo LDL holesterola (lošeg holesterola) i srčani probemi kao što su angina i aritmija vezuju se za niske nivoe koenzima Q10. Ostali zdravstveni problemi vezani za nedostatak koenzima Q10 uključuju umor, visok krvni pritisak, disbalans šećera u krvi, čir na želucu i neurodegenerativne bolesti.

Da li suplementacija može da pomogne?

Poznato je da viši nivoi koenzima Q10 podstiču zdravlje srca, mozga i mišića. Njegova uloga da održi i štiti funkcije mitohondrija može da doprinese zdravom starenju. Istraživači nastavljaju da istražuju koenzim Q10 kao opciju za lečenje različitih bolesti. Pokazano je da se kod pacijenata sa koronarnom srčanom bolešću koji koriste suplemente koenzima Q10 značajno smanjila upala u poređenju sa placebo pacijentima, nakon uzimanja 300 mg dnevno. Jedna studija je objavila da su osobe koje pate od fibromijalgije i drugih neuroloških poremećaja poboljšali kvalitet života uz pomoć suplemenata koenzima Q10. Još neke studije su pokazale da se povećanjem nivoa koenzima Q10 ublažavaju umor i simptomi hroničnih bolesti.

Šta da tražite kod suplemenata?

Suplementi koenzima Q10 često sadrže dva oblika: ubihinol (aktivni antioksidant) i ubikinon. Pošto je Q10 jedinjenje rastvorljivo u masti, soft gelovi su idealni jer ga čine još više bioraspoloživim nego što je slučaj kod suvih želatinskih kapsula. Oblik koenzima Q10 koji je najviše bioraspoloživ je Kaneka Q10 i on omogućava da telo dobije najveću koncentraciju koenzima iz kapsula.

Kao i uvek, ako ste trudni ili uzimate lekove, konsultujte se sa doktorom pre korišćenja novog suplementa.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...