Šta je krečno mleko – sastav, upotreba i iskustva

Postoje dve vrste krečnog mleka čije su namene koliko različite, toliko i slične.

Jedno krečno mleko se koristi u industriji, za razne dodatke proizvodima za malterisanje, zidanje, krečenje. U domaćinstvu je poznat kao „kreč“ i koristi se za krečenje prostorija jer je poznato da je odličan za dezinfekciju, takodje ga domaćice koriste u pripremi slatka. Tačnije, voće pripremljeno za kuvanje slatka, prethodno stavljaju u rastvoreno krečno mleko kako bi uništili sve bakterije koje se nalaze na njemu i kako bi voće zadržalo svoj oblik i čvrstinu.

U farmaciji, krečno mleko se koristi protiv svraba kod ujeda insekata, kod boginja – sprečava svrab i ujedno zasušuje krastice.

Krečno mleko - sastav, upotreba i iskustva

Sastav

Krečno mleko je bela, gusta tečnost koja  se sastoji od cink oksida i talka, sjedinjeni uz pomoć glicerola. Dobijena homogena pasta se postepeno razredjuje destilovanom vodom sve dok se ne dobije odredjena gustina.

Cink oksid  ima široku primenu u svakodnevnoj upotrebi, od brojnih aditiva u proizvodnji plastike, keramika, guma… osim toga, pruža veliku zaštitu od UVA i UVB zračenja a veoma je pogodan za osetljivu kožu pa se veoma primenjuje kod preparata za zaštitu od sunca. Osim u sastavu krema za sunčanje, zbog svog blagog dejstva, ulazi u sastav krema protiv ojeda i iritacija.

Talk je metamorfni mineral, nastao metamorfozom magnezijumovih minerala u prisustvu ugljendioksida i vode. Nalazi se u prirodi u obliku stena koje se kasnije razbijajaju i melju u fini prah poznatiji kao talk.

Glicerol ili glicerin je bezbojna, bezmirisna  supstanca  koja ima veliku primenu u farmaciji. Koristi se kao jedinjenje u skoro svim rastvorima, jedinjenjima, kremama… Dobija se saponifikacijom masti.

Destilovana voda se dobija destilacijom kao što joj i samo ime kaže i tom prilikom se voda oslobadja svih minerala i drugih čestica i postiže se njena velika čistoća. Tako čista, prilikom dodavanja u odredjenim jedinjenjim neće uticati na njihov sastav ili reakciju što nije slučaj sa običnom vodom iz česme ili alkoholom.

Spajanjem svih gore navedenih elemenata dobija se krečno mleko.

Veoma je efikasno kod problematične kože, naročito kom mladalačkih bubuljica jer smiruje upalne procese, smanjuje crvenilo i zasušuje bubuljice. Redovnom primenom mleka, odklanja se višak masnoće sa kože pri čemu se pore čiste što dovodi do prestanka upalnih procesa, koža je očišćena od raznih bakterija koje izazivaju stvaranje bubuljica pa se tako one gube a koža postaje nežnija.

Upotreba

Krečno mleko je veoma jednostavno za upotrebu. Potrebno oprati i očistiti lice pre nanočenja, bocu dobro promućkati, cink i talk nisu 100% rastvorljivi u vodi pa se njihov ostatak spusti na dno boce, kada se mleko lepo sjedini, naneti ga na tufer ili parče vate i njime premazati celo lice,izbegavati samo predeo oko očiju jer je koža oko očiju dosta tanka i nežna. Kod alergije, boginja ili ujeda insekata, stavlja se direktno na ta mesta, na bilo kom delu tela, mada neće škoditi i da se namaže koža pored njih. Dovoljno je da odstoji par sati, ali za što brži oporavak, najbolje je ostaviti ga da deluje preko noći. Dosta se koristi u nezi bebine guze prilikom ojeda ili osipa.

Krečno mleko nema negativnih dejstva, ne izaziva nikakve promene, nisu zabeležene nikakve reakcije na njega. Jedino se ne preporučuje osobama sa dosta suvom kožom jer je može još više isušiti. Osobe sa suvom kožom bi mogle da ga koriste ali ciljano, nikako na celo lice. Takodje  je bitno napomenuti da cink ostavlja bele tragove koji se golim okom ne vide, ali prilikom izlaganja odredjenom svetlu, mesta gde je mazan svetle fluorescentno, stoga, izbegavajte ga stavljati ako planirate uveče u grad ili se potrudite da ga što bolje skinete. Efekti ovog preparata su vidljivi odmah nakon prve upotrebe.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...