Šta je rafting i gde na rafting na Balkanu?

Avanturistički stil života obiluje uzbuđenjem i novim iskustvima. Međutim, postoji jedan problem. Vremenom se ljudsko telo navikava na određene stimulanse i gubi se onaj specifični osećaj koji čini jednu aktivnost uzbudljivom. Zato su adrenalisti u stalnoj potrazi za novim uzbudljivim avanturama u prirodi.

Zato je rafting sledeća aktivnost koju morate da isprobate, ako već niste. Ali šta je rafting?

Rafting je sport koji uključuje plovljenje / plutanje ili veslanje niz brzu reku sa grupom ljudi pod vođstvom obučenog vodiča. Udružićete snage sa grupom ljudi, i raditi zajedno kao tim kako biste se spustili niz reku.

Kratka istorija raftinga i njegove odlike

Prvi rafting obavljen je 1811. godine na reci Snake u SAD-u. Ekspedicija nije doživela veliki uspeh budući da nisu imali odgovarajuću opremu i obuku. Džon Fremont i Horas H. Dej izmislili su gumeni čamac 1840. godine. Iste godine izvršena je uspešna naučna ekspedicija istraživanje reke Snake.

Prvi komercijalni rafting događaj desio se na reci Salmon. Na kraju Drugog svetskog rata višak gumenih čamaca je doveo do toga da se rafting obavlja na rekama na redovnoj osnovi. Zatim je 1950. Džon D. Rokfeler mlađi sagradio Nacionalni park Teton. Park je nudio mogućnost rafting na reci Snake.

Rafing nije mnogo dobio na popularnosti, sve do 1960-ih i 70-ih. Posle Olimpijskih igara u Minhenu 1972. gde je uveden slalom u takmičenjima. Takođe, iste godine je izažao film Deliverance koji je dodatno popularizovao ovaj sport.

U suštini postoje 2 vrste raftinga:

  • Rafting na mirnoj vodi
  • Rafting na brzoj vodi

Razlika je u težini i potrebnom iskustvu. Postoji 6 klasa težine. Prva klasa ne zahteva nikakvo iskustvo ili posebne veštine, i više je opuštajuć doživljaj, nego avanturistički. Imate vremena da uživate u ambijentu dok se spuštate niz reku. Lagana tura, savršena za avanturu sa porodicom.

Dok je klasa 6 ocenjena kao opasna po život, sa puno brzaka, ogromnih talasa i velikih stena. Rafting na rekama ove klase nosi veliku opasnost doživljavanja ozbiljne povrede ili smrti. Za ovaj nivo potrebno je da savršeno vladate veštinom raftinga, a ni tada nema garancije bezbednosti.

Rafting Tarom najuzbudljiviji u Evropi

Reka Tara ima svetsku reputaciju kao jedno od najboljih mesta za rafting. Poznata je kao i Suza Evrope. Možda niste znali da je kanjon reke Tare drugi najdublji kanjon na svetu, odmah nakon Velikog kanjona reke Kolorado!

Koliko je reka Tara fascinantna najbolje svedoči činjenica da vodu iz reke možete piti direktno iz toka, toliko je čista. Pored sve svoje divljine i neukrotivosti odlikuje se kristalno čistom vodom koja je savršeno bezbedna za piće.

Dobra stvar je što protok Tare omogućava svima koji žele da uživaju u čarima raftinga da ostvare svoje želje. Brzina protoka reke se razlikuje tokom godine.

U martu, aprilu i maju brzina reke odgovara klasi 4 i 5, što znači da je vodostaj veoma visok. Ovo je zahtevna tura, neophodna je dobra fizička sprema i iskustvo. Pravo doba godine za iskusne raftere željne izazova.

U junu i julu vodostaj je na srednjem nivou, klase 3 i 4. U ovom dobu godine voda je dovoljno mirna ali i uzbudljiva, pa je moguće povesti i decu. Fizička sprema i prethodno iskustvo nije neophodno i temperature vode je toplija.

U avgustu, septembru i oktobru je nizak vodostaj, klase 2 i 3. Pravo vreme za porodičnu varijantu. Lagana tura za najmlađe i one koji žele da uživaju u prirodi i dožive novo iskustvo.

Najuzbudljivi rafting Tarom organizuje TaraSport rafting klub:  http://www.tarasportrafting.com.

Njihovi IRF licencirani profesionalni vodiči su jedan od razloga, i upravo su nas oni posavetovali gde otići na rafting na Balkanu u potrazi za pravim adrenalinskim iskustvom.

Tara rafting iskustvo nije namenjeno samo avanturistima, već može biti i odlična team building aktivnost koja će dovesti vaše zaposlene na potpuno novi nivo saradnje. Posle savlađivanja brzaka i talasa, izazovi u kancelariji će biti mačji kašalj.

Još neka mesta za rafting na Balkanu

  • Rafting na Drini u Srbiji / Crnoj Gori / Bosni i Hercegovini
  • Rafting na Uni u Bosni
  • Rafting na Strumi u Bugarskoj
  • Rafting na Cetini u Hrvatskoj

Bilo da ste avanturista u potrazi za novim uzbuđenjima, poslodavac sa željom da stvori koheziju tima ili želite da stvorite iskustvo sa porodicom koje će vaša deca pamtiti celog života. Rafting rekom Tarom je aktivnost koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...