Šta raditi kad beba štuca?

Ukoliko vaša beba štuca, prvo što je potrebno da znate jeste da to nije razlog za brigu i za paniku i da je reč o potpuno prirodnom i normalnom fiziološkom refleksu.

Više o tome zašto se ovaj pomalo dosadni i za mnoge mame zabrinjavajući refleks javlja kod beba i šta možete učiniti da ga prekinete ili proredite, pročitajte u nastavku teksta.

Zašto se javlja štucanje?

Jedan od osnovnih i pritom najčešćih uzroka nastanka štucanja kod beba jeste vraćanje male količine hrane iz želuca prema jednjaku i prema ustima. Ovaj uzrok, nastaje uglavnom neposredno nakon obroka, ali ponekad i u toku samog obroka ili u toku procesa varenja.

Ono što takođe može uzrokovati štucanje kod bebe, jeste nedovoljna utopljenost bebinog stomačića. Zato, ukoliko vam bebica često štuca, a primetili ste da početak štucanja nije povezan davanjem obroka ili sa procesom varenja, proverite da li je bebi stomačić pokriven dovoljno debelim slojem odeće ili pokrivača.

U retkim slučajevima, i mokra pelena može uzrokovati pojavu štucanja.

Kada je vreme za zabrinutost?

Ukoliko se štucanje kod vaše bebe javlja samo povremeno i ukoliko uz pojavu štucanja ne primećujete nikakve druge simptome kod bebe, kao što su česta i pojačana plačljivost i nervoza, uznemirenost, prestanak napredovanja u kilaži ili kašalj koji se javlja kombinovano sa štucanjem, onda nemate razloga za zabrinutost. Međutim ukoliko se štucanje ponavlja previše često i ukoliko je praćeno navedenim simptomima, bilo bi dobro da se obratite pedijatru za savet i pomoć. U tom slučaju može postojati mogućnost da je bebi prehlađen želudac ili da iz nekog razloga ima problema sa funkcijom varenja, odnosno da joj je funkcija varenja otežana. Čak i ukoliko je to u pitanju, treba da znate da je reč o malom i lako rešivom problemu koju će uz vašu i uz pomoć pedijatra vaša bebica brzo i lako prevazići.

Kako da bebi prekinete ili bar olakšate štucanje?

Ukoliko želite da bebi prekinete ili bar olakšate štucanje, stavite je da leži na leđima, a glavicu joj sa obe ruke nežno podignite toliko da bude pod uglom od oko 30 stepeni u odnosu na položaj tela. U tom položaju, bebicu zadržite oko minut, a ukoliko to ne pomogne, uzmite je i naslonite je na svoje grudi, tako da joj glavica bude pored vaše glave sa pogledom preko vašeg ramena.

Nemojte koristiti savete kao što su davanje vode bebi ili hranjenje u toku štucanja jer je to može zagrcnuti ili joj jednostavno otežati štucanje.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...