Šta su reli trke i gde se održavaju u Srbiji

Ako je atletika kraljica sportova, onda je reli kralj moto trka. Među brojnim moto sportovima reli se ističe po načinu organizovanja trke, dužini trajanja događaja, potrebne izdržljivosti vozača i samom putu po kojem se održava. Ali hajde da krenemo od osnova i da objasnimo šta su reli trke i osnovna pravila, a potom ćemo već lako preći na to gde se reli trke održavaju u Srbiji i na našim prostorima.

Najpre je bitno reći da iako se reli automobili često udaraju, to nisu havarisani automobili za otpad, već automobili koji se konstantno dorađuju, budže i sređuju kako bi lako upijali krivine i bili najbrži na trci. No, pođimo redom.

Šta je Reli uopšte?

Reli je oblik moto-sporta koji se održava na javnim ili privatnim putevima sa modifikovanim automobilima ili specijalno izgrađenim putničkim automobilima.

Odlikuje se time što se ne vozi na stazi, već u formatu u kojem vozači i njihovi su-vozači voze na više brzinskih ispita, sa prekidima između njih u redovnim vremenskim intervalima. Do pobede u reliju se može doći čistom brzinom ili alternativno vožnjom do željene destinacije u idealno vreme, sve u zavisnosti od vrste relija.

Ne postoji ,,safety car’’ ili odlaganja zbog kiše. Reli trke prikazuju prave automobile (a kod nas i stare polovne automobile) u trci protiv vremena na zatvorenim delovima pravih puteva koji mogu biti ne-asfaltirani i nemilosrdni. Događaji mogu trajati nekoliko dana i pokriti stotine kilometara kroz kišu, sneg, danju ili noću. Ovakav ekstreman test veština, brzine i izdržljivosti je ono što čini Reli trke najuzbudljivijim moto-sportom.

Vozači

Reli vozači se smatraju najveštijim vozačima na planeti. Oni moraju da savladaju sve vrste kolovoza i svaki vid vremenskih uslova, i da poseduju izdržljivost i snagu koja je potrebna da se izdrži vožnja od više sati i stotina kilometara. Kao što izreka kaže: ,,Vozači na kružnim trkama vide 10 krivina 1000 puta dok reli vozači vide 1000 krivina 1 put!”

Suvozači

Ključ za uspeh reli vozača su njihovi suvozači. Reli vozači ne mogu da uvežbaju stazu i moraju da se oslanjaju na svoje navigatore (ili suvozače) da bi opstali. Suvozač koristi kompjuterizovani odometar zajedno sa mapom staze za komunikaciju sa vozačem i informacijama šta se nalazi pred njima na putu. Mapa detaljno opisuje put i takođe sadrži upozorenja za opasnosti kao što su stene, drveće i raskrsnice. Reli vozači moraju da utvrde brzinu i ugao ulaska u svaku krivinu ili uzbrdicu na putu oslanjajući se na stalna uputstva svojih suvozača.

Automobili

Reli auto je najbolji sportski automobil na svetu: onaj koji je sposoban da velikom brzinom i neverovatnom kontrolom prelazi stazu na bilo kojoj površini puta, u bilo kojim vremenskim uslovima. Brzo ali jak, oni moraju da prežive stotine kilometara i nekoliko dana mučenja. Kao dodatni izazov, svi reli automobili moraju biti ulično legalni, jer prolaze kroz javne puteve gde učestvuje i običan saobraćaj na deonicama koje su van takmičarskih vremenskih sekcija. Najpopularniji reli automobili uključuju Subaru WRX STI, Mitsubishi EVO, Ford fokus i VW golfove, a kod nas i stare polovne automobilie kao što su Yugo 55/65, Pegout 106 i drugi.

Fanovi

Gledati reli na televiziji je spektakl, ali ga videti uživo je inspirativno iskustvo sa dozom strahopoštovanja. Gledaoci se nalaze na pored puta, tik od akcije, proklizavanja, skokova i prštanja šljunka. Posetioci takođe mogu da slobodno posete servisne oblasti u kojima vozači i njihovi timovi obavljaju popravku kola. Sastanak sa vašim omiljenim vozačem i dodir omiljenog reli automobila je zagarantovan. Karte? Većina reli događaja se organizuju potpuno besplatno!

Reli u Srbiji

Popularnost reli događaja polako raste u Srbiji. Svake sezone, ova manifestacija je značajnija zbog uticaja na razvoj automobilizma, sporta i turizma u užičkom kraju i Srbiji. Davne 1967. godine održao se  prvi “YU reli”. AMSS je zatim 1988. godine postao organizator, a 2008. godine ovo takmičenje održava se pod novim imenom ,,Srbija reli”. Takmičenje se boduje za Otvoreni šampionat AMS u reliju, Šampionat BiH, ali i za Evropski reli kup sa koeficijentom dva.

Trke takmičenja ,,Serbia Rally’’ se tradicionalno održavaju u Užicu, oko desetak trka na različitim lokacijama svake godine.

U Srbiji postoji još jedno reli takmičenje koje se održava više godina unazad, a to je ,,Beogradski reli’’. Prošle, 2016. godine, organizovan je pod okriljem sporstkog auto i karting saveza Srbije. Prvi reli u glavnom gradu održan je 2010. godine. Svake godine startuje na različitim lokacijama u Beogradu, a vožnja se nastavlja na Avali i Košutnjaku.

Takođe se organizuje takmičenje na Beranovcu, na kojem su, pored brdske trke, prošle godine održana i 3 brzinska ispita.

Ukoliko biste želeli da uživo vidite ovo ludilo na točkovima, ispratite reli kalendare koji se lako mogu pronaći online, i neka vam naša lista posluži kao inspiracija. Javite nam utiske ako ste imali priliku da posetite neke reli trke u Srbiji.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...