Šta su šitake i reiši gljive i kako utiču na naše zdravlje?

Narodi iz Azije već vekovima u svojoj tradicionalnoj medicini koriste šitake i reiši gljive čije su zdravstvene prednosti ogromne. Uz pomoć ovih pečurki uspešno se leče razne bolesti, kao i opšta iscrpljenost organizma.

Postoje mnoga pisana svedočanstva koja potvrđuju da su u drevnoj Kini pomoću gljiva lečene bolesti digestivnog trakta, prehlade, povišena telesna temperatura i groznica, srčana oboljenja, kao i razna bolna stranja, pre svih glavobolja.

Šitake pečurke

Rezultati mnogih naučnih studija pokazuju da šitake sadrže mnoštvo supstanci koje pomažu očuvanju zdravlja. One su bogat izvor vitamina B i D, kao i nekih minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i fosfora. Takođe, u ovim gljivama sadržan je i koenzim Q10. Zahvaljujući biljnim vlaknima kojima obiluju, šitake prijaju crevima i podstiču rad čitavog probavnog sistema.

U šitake gljivama koncentrisan je ergosterol, supstanca koja stimuliše sintezu D vitamina, pa je dovoljno konzumiranje svega nekoliko grama ove pečurke da bi se organizmu obezbedila optimalna dnevna količina ovog veoma važnog vitamina. Zahvaljujući lentinanu, još jednom lekovitom sastojku iz šitake, ova gljiva ima i antikancerogeno dejstvo. Naučnici iz Japana istraživali su to dejstvo i utvrdili da šitaka u velikom procentu olakšava lečenje nekih oblika tumora, kakav je recimo rak vezivnog tkiva (sarkom).

Upotreba šitake u terapiji

Pri korišćenju u terapijske svrhe, naročito su delotvorni prečišćeni ekstrakti ove gljive. Terapijsko delovanje ovih ekstrakata odnosi se na imunostimulaciju, tj, osnaživanje odbrambenog sistema organizma. Oni jačaju imuni sistem tako što podstiču i olakšavaju proces proizvodnje tzv. T-killer limfocita.

Pored toga, naučinici su iz šitake uspeli da izoluju supstance sa antivirusnim dejstvom, kao i one koje predstavljaju pokretače oslobađanja interferona. Zahvaljujući tome, šitake se danas uspešno primenjuju u terapiji raznih virusnih infekcija, poput gripa i drugih sličnih virusa koji napadaju respiratorne organe, kao i u lečenju virusnog hepatititsa.

Šta sve možete lečiti šitakama

Ove gljive sjajne su za jačanje imuniteta, jako delotvorne u lečenju respiratornih virusnih infekcija, pomažu u lečenju virusa HIV-a i hepatitisa, izvrsno su pomoćno terapijsko sredstvo kod kancerogenih oboljenja, snižavaju povišeni krvni pritisak, regulišu metabolizam masti i blagotvorno deluju kod većine oboljenja urinarnog trakta.

Uzgajanje šitake

Ako želite da saznate nešto više o tome kako se proizvode gljive šitake, posetite ovu web stranicu.

Reiši gljiva

Kao i šitake, i reiši gljive se već hiljadama godina primenjuju u lekovite svrhe. Potiču takođe sa Dalekog istoka. Neke supstance koje se nalaze u sastavu ovih gljiva imaju dejstvo slično antibioticima. Reiši gljive sadrže ganodermnu kiselinu, jako učinkovitu antialergijsku i imunostimulativnu supstancu. Polisaharidi iz ove pečurke koriste se kao pomoćno terapijsko sredstvo u lečenju nekih tumora.

Pored toga, ova gljiva ima i kardiotonična, antidijabetična, antihipertenzivna svojstva, a korisna je i za snižavanje serumskog holeterola.

Ekstrakt reiši gljive

Ekstrakt koji se dobija iz ove pečurke delotvoran je u jačanju imuniteta, lečenju virusnih i bakterijskih infekcija, posebno respiratornih i infekcija jetre.

Takođe, uz pomoć njega se ublažavaju stanja hronične astme i hroničnog bronhitisa, snižavaju krvni pritisak i holesterol. Ima izvanredno dejstvo u jačanju funkcija jetre, pre svega u slučajevima toksičnih oštećenja ovog organa usled dugogodišnjeg konzumiranja lekova ili alkohola.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...