Trudnoća posle abortusa – da li je moguća?

O trudnoći nakon abortusa postoje mnogobrojne dileme i polemike. U današnje vreme abortusi se rade svakodnevno i predstavljaju rutinsku operaciju iako može doći do ozbiljnih komplikacija, a najgori ishod je vađenje materice zbog preobilnog krvarenja iz nje. Kod abrotusa grlić materice se nasilno otvara pri čemu mogu da se stvore rane na njemu kao i da se probije zid materice instrumentom usled čega dolazi do njene perforacije i krvarenja. Veliki broj žena koje se odluče na abortus bilo iz zdravstvenih ili ličnih razloga imaju bojazan da li će i kada moći da zatrudne? Zbog toga je jako bitno da se pre same intervencije posavetuju sa svojim ginekologom o mogućim komplikacijama i obave sve potrebne preglede.

Novija istraživanja pokazuju da ne treba čekati sa začećem posle abortusa jer su upravo u prvih šest meseci nakon ove hirurške intervencije najveće šanse da trudnoća bude zdrava i da ne dođe do pobačaja. Ukoliko žena pokušava da zatrudni prvih šest meseci nakon abortusa i ne uspeva, obavezno treba da ode na ginekološki pregled da utvrdi da li je sve u redu. Ako je prilikom intervencije napravljena rana na zidu materice ona može blokirati jajovod što dovodi do trenutne neplodnosti, a ako se blagovremeno reaguje ovaj problem može biti otklonjen takođe hirurškim ili laparaskopskim putem nakon čega je moguće imati normalnu trudnoću i začeće. Drugi problem koji se može javiti nakon abortusa je nemogućnost materice da zadrži posteljicu nakon određenog vremena u trudnoći.

Trudnoća posle abortusa - da li je moguća 1

Treći i jako ozbiljan problem koji može da se javi je infekcija koja ako se ne otkrije i ne leči na vreme može da izazove slepljivanje jajovoda i neplodnost u tom slučaju. Do infekcije može doći zbog instrumenata koji nisu sterilisani kao i zbog samog toka hirurškog zahvata jer instrument prolazi kroz vaginu koja nije sterilna pa na taj način bakterije i drugi štetni mikroorganizmi mogu doći do materice i izazvati infekciju. Simptomi infekcije su temperatura od 37, 38 stepeni, bolovi u stomaku, pojačan sekret neprijatnog mirisa. Ovo su jasni znaci da se žena obrati lekaru. Infekcija se leči antibitoicima.

Ostali rizici abortusa

Posle abortusa može se desiti da u materici ostanu delovi tkiva ili posteljice. Lekar nema mogućnost da nakon intervencije vidi unutrašnjost materice. Najizraženiji simptomi zaostalih tkiva su jaki grčevi i obilno krvarenje, a neretko se mogu javiti i simptomi uobičajeni za trudnoću: mučnina, malaksalost, natekle grudi. Ukoliko se ne reaguje na vreme zastalo tkivo i posteljica mogu takođe izazvati infekciju pa je lečenje komplikovanije nego inače. Posteljica i tkivo se mogu odstraniti hirurškim putem ili lekovima koji izazivaju kontrakcije mišića materice usled čega ona sama izbacuje zaostala tkiva.

Kod rizičnih abortusa koji se rade u drugom trimestru trudnoće može doći do cepanja grlića materice usled čega nastaje manja ili veća rana koja može da krvari. Manje rane same zarastaju dok se veće ušivaju.

Kod abortusa u ranoj trudnoći (od 4. do 6. nedelje) u izuzetnim slučajevima može se dogoditi da nakon intervencije žena ipak ostane trudna. Ukoliko do ovoga dođe mora se uradi pregled materice da bi se utvrdilo da li je svo tkivo izvađeno, pa se drugi abortus radi nakon sedam dana. Ovo se uglavnom događa kada žena nosi blizance ili trojke pa jedan plod bude izvađen, a drugi ne ili se dešava da iako je jedan plod ipak bude promašen jer je početnoj fazi trudnoće mali.

Postoperativni tok i faza mirovanja

Bitno je napomenuti da se nakon abortusa svaka žena posavetuje sa svojim ginekologom koji će je, u skladu sa njenom istorijom bolesti i samim ishodom ovog hirurškog zahvata, najbolje posavetovati da li i koliko treba da se uzdržava od seksualnih odnosa i izbegava konzumiranje alkohola, cigareta i nezdrave hrane. Neophodan je određeni period mirovanja koji uglavnom traje oko mesec dana nakon intervencije ili duže u zavisnosti od same otpornosti organizma. Postoperativni tok koji podrazumeva uzimanje određenih lekova i kapi i minimalnu fizičku aktivnost traje najčešće sedam dana ukoliko ne dođe do komplikacija.

Veoma važno je da se nakon abortusa pacijentkinja oseća dobro i da se hrani zdravo uz umerenu fizičku aktivnost kao i da izbegava stresne situacije i poroke koji su štetni po zdravlje i loše utiču na trudnoću.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...