Umetnost krečenja

Bojenje zidova ima dvojaku funkciju – da ulepša i zaštiti površine. Ulepšavanje ima veću ulogu u enterijeru nego u eksterijeru, gde je bitnija druga zaštitna uloga.

Pravilna priprema prostora za krečenje, kao i površine koja se kreči podjednako je važna u postizanju obe ove svrhe.

Cena krečenja zavisi od izbora materijala, kao i od izbora majstora, a neretko i od farbara u kojoj se materijali kupuju.

Cena će se smanjiti ako pojedinac sam preuzme na sebe izvođenje molerskih radova.

Priprema je jako bitan i dug proces svakog krečenja, mada je i najvažniji deo posla.

Pravilna priprema će proizvesti završnu obradu koja će izgledati odlično i trajati mnogo duže nego što bi bio slučaj sa lošom pripremom površina za krečenje.

Značaj pripreme  efikasnog radnog prostora

Teško je dobiti kvalitetne rezultate ako postoji zabrinutost oko toga da li je boja procurela negde na nameštaj ili ako izvođač radova nema dovoljno mesta za rad.

Na početku je najbolje odlučiti koja se prostorija kreči i onda nju izolovati od ostatka objekta. Tu je najbolje minimizirati korišćenje te oblasti. Ovaj postupak ima dve funkcije: uštedu vremena za postavku i čišćenje, a ujedno je i motivacija za brz završetak projekta.

Nameštaj je najbolje grupisati na sredini prostorije. Kaučevi prostori ispod stolova mogu da posluže kao savršena mesta za skladištenje, a slike sa zidova, ako ih ima, najbolje je uglaviti između dva komada nameštaja. Preporuka je da se nameštaj sa fiokama i policama okrene od centra prostorije, kako bi njihovom sadržaju moglo da se pristupi i tokom krečenja.

Ukoliko krečenje obuhvata i plafon, treba unapred obezbediti i pristupnost svakom delu plafona stvarajući prolaze među nameštajem. Takođe, treba paziti i na obode prostorije, kako bi se merdevinama nesmetano manevrisalo.

Treba, dakle, ukloniti sve sa zidova i plafona, što potencijalno može da smeta prilikom krečenja. To može da uključuje zidnu i plafonsku rasvetu.

Neophodno je prekriti sav nameštaj najlonom. Ovo je jako ekonomičan i jednostavan način zaštite nameštaja. Najlon treba postaviti tako da prekrije sav nameštaj i da se prostre na pod, kako bi se stvorilo preklapanje. Krpe se postavljaju po obodu prostorije, a tik ispod površina za krečenje.

Mnogi za ovaj posao koriste stari papir ili novine, nije poželjno koristiti kese jer one neće da upijaju boju kao tkanina ili papir. U tu svrhu može da posluži i stara posteljina kao krpa za zaštitu podova, ali je ona tanka, pa boja može da se probije kroz nju. Ukoliko je ceo prostor slobodan i bez nameštaja, pod može da se prekrije slojem debljeg najlona koji se lepi sa trakom.

Potom se krep trakom oblažu sve ivice oko prekidača, dovrataka, ivica prozora i svih onih površina koje tokom krečenja mogu vrlo lako da se uprljaju. Krep traka je odlično pomoćno sredstvo za rad, koje nije skupo, pri tom se lako postavlja i još lakše se uklanja bez oštećivanja površina.

Krečenje uglavnom počinje od plafona, preko zidova do sitnijih detalja. Nažalost, nije nemoguć scenario u kome nema šta da se radi, iako ima dosta nedovršenih stvari, ali ništa nije spremno za sledeći  proces. U tome se i ogleda značaj pripreme za efikasno krečenje.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...