Uređaji koji su promenili domaćinstva

Zamisliti život bez određenih uređaja koji su danas svakodnevica i ima ih u svim domovima, sada je teško. Međutim, za neke od njih naši preci od svega nekoliko kolena unazad ne bi ni čuli. Istina, prijatno bi se iznenadili kada bi ih videli.

Na nekima od njih mogu se i dan danas videti heklani miljei, silikonske mušeme kao prekrivači ili korpice sa sitnicama poput češlja, fena za kosu itd. Sada već možete pretpostaviti o kojim se to uređajima radi, a mi ćemo vas, zato što tako valja, podsetiti kojim bi uređajima i mašinama u XXI trebalo da ste zaista zahvalni.

Veš mašina

Veš mašina ili mašina za pranje veša je jedan od izuma koji je definitivno i bez sumnje promenio domaćinstvo na bolje, olakšavajući svima onima koji su prali na ruke. Prva veš mašina, verovali ili ne, nastala je još davne 1767. godine, a konstruisao ju je Jakob Kristijan Šefern.

Ovaj nemački naučnik je napravio mašinu koja je bila prvi korak ka inovaciji još u ono vreme kada nije bilo struje. Naime, u pitanju je mehanička veš mašina, koja je imala gotovo istovetan princip rada, kao i ove današnje. Prvi korak je stavljanje materijala koji se pere u vodu.

Potom sredstvo za pranje, a nakon toga se pomoću pumpe voda ispumpava iz tkanine i koristi centrifugalna sila. Na koncu, stavlja se čista voda koja čini da se sav suvišan materijal od hemikalija spere sa garderobe.

Naravno, danas je struje dovela do toga da postoje električne veš mašine koje imaju i tajmere i različite programe za pranje, a osim toga postoje i one koje se mogu uključivati i isključivati pomoću WiFi.

Zamrzivač

Zamislite samo koliko je godina moralo da prođe dok se čovek nije lišio stare navike da zakopava hranu kako bi ona održala svežinu. E, pa baš u tome leži suština našeg uređaja bez kog se ne može zamisliti život savremenog domaćinstva.

U pitanju je naravno zamrzivač. Reč je o uređaju koji služi za skladištenje hrane, a pomoću njega mesa, povrće, voće i ostala hrana može ostati dostupno i tokom onih perioda nestašice ili zime.

Mašina za sudove

Iako se danas, u Srbiji makar, ovaj uređaj još uvek smatra luksuzom, ne može se reći da nije neophodan u svakom domaćinstvu. Kafane i firme su već odavno počele da upražnjavaju veštinu pranja sudova pomoću mašine.

Zapravo, to i nije neka veština. Staviti sudove u mašinu je više proces, a sve ostalo mašina će sama odraditi ako je dobro isprogramirate. Na vama je, naravno, da po završetku pranja, sudove pokupite iz mašine i posložite u kuhinjske elemente. To nekada ume da bude dosadno, ali smatrajte da ste privilegovani ukoliko ne perete sudove na ruke.

Mikrotalasna pećnica

Iako je nastala sasvim slučajno, nakon što se jednom naučniku u džepu otopila čokoladica zbog zračenja, mikrotalasna pećnica je definitivno nešto što danas ima većina domaćinstava a što olakšava kuhinjske poslove i što je važnije skraćuje vreme.

Mikrotalasna pećnica može biti baš to – pećnica, ali se veoma često koristi kao uređaj koji služi za podgrevanje hrane. Taj proces znatno je brži u njoj nego da hranu grejete na šporetu, prljajući šerpe.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...