Uticaj hormona na naš izgled

Poznato je da poremećaj hormona može uticati na naš organizam, samim tim, usled hormona, menja se i naš izgled. Hormoni su jaka karika i mogu nam nekada, usled disbalansa, jako poremetiti stanje tela. Iako i muškarci ponekad, u izuzetnim situacijama mogu mučiti muku sa hormonima, žene su te kojima hormoni prave haos u organizmu mnogo češće.

Mi se ovde nećemo baviti medicinskim aspektom i delovanjem hormona u tom smislu, već isključivo kako poremećaj rada hormona utiče na naš izgled i koje su mere koje se mogu praktikovati kada se neki od problema javi.

Verovatno vam se dešava da ne možete sebe da prepoznate određenim danima, kada je u pitanju raspoloženje. Jednog dana ste sjajno, a jednog dana ne možete ni sa kim da se vidite, raspoloženje je na niskom nivou. Neraspoloženi ste i nervozni, sve vam smeta. Zvukovi, mirisi i hrana. Devojke znaju o čemu govorimo. Za to su krivi hormoni.

Ne jedete previše, takoreći gladujete, trudite se da izbrojite sve kalorije koje unesete u organizam. Idete redovno u teretanu, na anticelulit masažu, a sve više se debljate. Razlog su opet hormoni.

Koža vam je suva, peruta se, zateže, ili je, pak, masna i sklona aknama i bubuljicama, puna nečistoća, a do skoro vam je lice bilo divno. Pri tom niste u pubertetu. I za to su krivi hormoni.

Kosa vam je slaba, krta, kruni se i opada. Idete na skupe tretmane, koristite kvalitetne šampone i maske, ali nema značajnijih boljitaka. Koji god preparat da koristite, ne možete da se dovedete u red. I na to utiču hormoni.

Nažalost, ovo su sve češći slučajevi koje ne možemo da kontrolišemo. Potrebno je da se uskladimo sa sobom i svojim telom i da proverimo na koje sve načine možemo uticati da se naš izgled vrati u prvobitno stanje. Često nije lako, ali je važno jer ćemo time preduprediti neke možda mnogo ozbiljnije bolesti i stanja.

FIGURA I HORMONI

Hajde da krenemo od prekomernog debljanja. To i jeste jedna od najvećih  boljki svake žene. Nismo baš ažurne kada treba trenirati. Ni kada je u pitanju ishrana, jede nam se još jedno veliko parče torte. Da, često je tako. Ali ponekad, kada se sa spoljnim faktorima udruži i ta činjenica, da hormoni nisu kako treba, onda je stvar malo teža.

Naime, istraživanja pokazuju da salo na stomaku, koje nas najviše i muči, može dodatno tu da se pravi i baš tu uporno da se zadržava, usled pojačanog lučenja kortizola. Kortizol se pojačano luči kada je telo izloženo sresu i dešava se to da  telo na stres ima odgovor upravo u obliku kortizola, a koji dolazi u obliku masti i glukoze, nataloženih na stomaku.

Tako da, ako vas muči „pojas za spavanje”, vi niste debeli, vi ste pod stresom. Regulišite pre svega taj uzrok i onda ćete videti kako se to odražava postepeno i na vaš zategnutiji stomak.

I poveća zadnjica koju ne možete da „skinete”, takođe može imati podlogu među hormonima. Previše estrogena, ženskog polnog hormona, može uticati na to da se masti gomilaju na bokovima i zadnjici. I na to možete uticati na taj način što ćete se potruditi da vaša jetra funkcioniše kako treba.

Naime, jetra je zadužena za čišćenje višaka estrogena i ako je jetra opterećena vašim nezdravim životom, onda neće moći da izbalansira situaciju. Alkohol i nezdrava hrana utiču na jetru. Kako ona služi kao prećiščivač, ona mora da se trudi da čisti sve što se očistiti mora, da li su to toksini ili neka druga vrsta „otpada koji unesemo u organizam”, to toliko nije ni važno.

Kada se na to nadoveže i estrogen, onda jetra ne zna sa čime pre da se bori, tako da je barem sa spoljne strane moramo štititi i čuvati od štetnih uticaja, manje alkohola i manje loše i nezdrave hrane.

Još jedan od problema koji opet mi žene češće imamo, jeste naduto lice, podbulost koja je vidljiva pre svega ujutru, ali može se produžiti i na čitav dan. Hormon štitne žlezde, tiroksin, ukoliko se ne luči u dovoljnim količinama, može prouzrokovati nadutost lica, predela oko očiju i vrata. U tom slučaju, potrebno je da budete aktivniji, unosite više selena u organizam, kroz hranu i suplemente ili se obratiti lekaru kako biste dobili odgovarajuću terapiju za stanje poremećene funkcije štitne žlezde. Stanje nadutosti povezano je i sa umorom tela, to je još jedan od simptoma.

LICE I HORMONI

Pored menjanja figure usled reakcije hormona, još je češći slučaj menjanja lica, odnosno pojave hormonskih bubuljica. Hormonske bubuljice su najčešće neka vrsta akni, a prate ih crvena, upaljena koža, koja ima često i gnojne čepiće.

Višak androgena, muškog polnog hormona, zastupljen je podjednako i kod žena i kod muškaraca. On pre svega doprinosi tome da se koža brže masti, tačnije, proizvodi višak sebuma, što za posledicu ima i zapušene pore, iz kojih se kasnije razvijaju akne.

Znamo svi da je ova situacija, pojave akni, prvenstveno svojstvena pubertetlijama, ali ne dajte to da vas zavede. Višak testosterona, jednog od najpoznatijih muških polnih hormona, može da se pojavi i u odraslom dobu, bez obzira na godine. Okidač za to može biti stres ili menstruacija kod žena, odnosno prestanak menstruacije kod žena – takozvani klimaks.

Pošto te bubuljice umeju da budu vrlo neprijatne, prvenstveno zbog toga što se pojavljuju na licu, onda se trudimo da ih se što pre otarasimo. Rešenje za hormonske akne treba tražiti iznutra, regulisanjem hormona, a onda i spolja, upotrebom preparata protiv bubuljica.

Te i takve bubuljice nikako ne treba dirati rukama, jer samo možete podstaći infekcije i nikako cediti, pošto to ne samo što može podstaći infekciju, već može ostaviti ožiljke po licu. Akne su sklone tome da u predelu gde se pojave ostave određene tragove. Zato svaki vid diranja, pipkanja i gnječenja samo može pogoršati situaciju.

KOSA I HORMONI

Još jedan aspekt našeg izgleda koji je veoma važan ženama i muškarcima, jeste kosa. Nažalost, usled delovanja nekih hormona, može doći i do njenog proređivanja i čak do naglog i agresivnog opadanja.

Kod muškaraca u kasnijoj životnoj dobi primetna je pojava zalizaka koji se kasnije šire i na teme glave. Ona je uzrokovana pojačanim delovanjem muškog polnog hormona, testosterona. Ova pojava se u retkim slučajevima može sprečiti i izlečiti, zato što se na pojačanu proizvodnju kod ovog hormona teško može uticati.

Kod žena je takođe usled pojačanog lučenja testosterona zastupljen oblik ispadanja dlaka, čak i ćelavost, ali u malo drugačijem obliku. Kod žena se dešava gobitak kose pre svega na temenu, a onda se širi ka prednjem delu glave, čelu i ušima. On se može regulisati određenom terapijom za koju se obraćate svom lekaru.

Estrogen, ženski polni hormon, takođe može uticati na gubitak kose kod žena. Privremena ćelavost, dok se hormoni ne srede, javlja se često neposredno posle porođaja, jer je žena tada najizloženija. Isti slučaj je i prilikom menopauze, kada, prestankom menstruacije ili produženjem menstruacije, dolazi do pojačanog lučenja hormona.

Uzimanje nekih od sredstava za kontracepciju takođe utiče u pojedinim slučajevima na proređivanje ili gubitak kose, opet usled promene količine hormona u organizmu.

Više puta je bilo reči o stresu, što znači da se stresa moramo obavezno kloniti, on je okidač za sve probleme u telu i na njemu. Usled nekih težih stresnih situacija i trauma, takođe dolazi do lučenja hormona, sve u cilju odbrane organizma, a neki od njih mogu uticati i na pojavu opadanja kose.

Borba i ovde mora prvo da krene iznutra, da se stres otkloni, kako biste onda nekim kozmetičkim sredstvima mogli da reagujete i spolja.

OPŠTI SAVETI

Postavlja se pitanje, kako izbeći da vas, recimo, u nekoj starijoj dobi ne iznenadi neki hormonski dizbalans.

Za neke, poput akni kod pubertetlija, ili menopauze kod žena, ili testosteronske ćelavosti kod muškaraca, teško možemo da utičemo. Ali, možemo li da utićemo generalno na to da nam hormoni bolje rade?

Svakako, a načini su, u principu, veoma jednostavni. Pre svega, izbaciti iz upotrebe sve što se smatra porocima. Pušenje koliko i alkohol, negativno utiču na rad jetre, a rekli smo koliko je njeno funkcionisanje važno. Od vitalnog značaja je kako će nam funkcionisati jetra jer ona eliminiše sve toksine iz organizma i uspostavlja balans.

Sličan je slučaj i sa bubrezima, odnosno hormonima bubrega. Veoma su važni za funkcionisanje, pa i izgled našeg tela i zato ih ne smemo opterećivati u velikoj meri onim supstancama koje im ne prijaju, a to su opet cigarete i alkohol.

Masna hrana ne prija bubrezima, a naročito jetri, tako da masnu, začinjenu, prerađenu hranu, treba izbegavati, vratiti se sirovom povrću i voću, koje naše organe previše ne opterećuje. Samim tim, nećemo imati problema ni sa hormonima.

I na kraju, san. San je veoma važan za pravilno funkcionisanje hormona u telu. Verovatno ste nekada pročitali da bi do 22 h trebalo da legnemo. To je upravo zato što se u to vreme luče i obnavljaju hormoni našeg tela.

Neki lekari i te kako preporučuju i sat vremena popodnevne dremke, zato što dovoljno sna održava hormone u ravnoteži i čisti mozak od toksina.

Na samom kraju, proveravajte kakvi su vam hormoni preventivno, a i kada uočite neke od pomenutih , naizgled sa tim nepovezanih tegoba.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...