Vrste ambalaže

Vrste ambalaža su mnogobrojne. Prosečan čovek je svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem raznih ambalaža. Mogu se videti svuda, naročito u prodavnicama na rafovima.

Ljudi nisu oduvek pakovali svoje proizvode u ambalažu. Nisu koristili nikakva pakovanja već su robu želeli da prodaju odmah svežu.

Razvojem znanja i tržišta čovek je počeo da shvata da robu pre svega mora da zaštiti od spoljnih uticaja, a zatim je uvideo i druge prednosti koje mu ambalaža pruža.

Trgovci su poželeli da im roba bude lepše upakovana, primamljiva kupcima i izdržljivija.

Dakle, ambalaža je, pre svega, namenjena da zaštiti proizvod. To je njena osnovna uloga, a zatim dolazi ono što je najviše krasi, a to je dobar dizajn koji prodaje proizvod. Zato ambalaža svojim dobrim dizajnom postaje sredstvo promocije proizvoda.

Kreirati danas atraktivan i moderan dizajn ambalaže pravi je izazov, naročito sa novim trendovima, kada nova industrija nudi bioregredabilna pakovanja.

Ovo je pravi izazov, kako za trgovce, tako i za dizajnere i kreativne agencije. Izuzetno je zanimljiv ekološki spoj koji ima danas ambalaža i kreativni koncept koji stoji iza nje.

Minimalistički dizajnirano pakovanje može da prikaže veću eleganciju i prefinjenost, čistotu i jednostavnost.

Kao rezultat te prefinjenosti dizajna može se osetiti sam kvalitet sastojaka unutar ambalaže. Tako dizajn ambalaže odaje i ukus proizvoda.

Najvažnije, manje komplikovan dizajn može da bude efikasniji u komunikaciji s potrošačem, čineći da proces pri kupovini proizvoda bude brži i lakši.

Prenatrpanost u dizajnu odvlači pažnju potrošača, dok vizuelno čist i elegantan dizajn može privući pozitivna zapažanja kod potrošača.

Podela ambalaža

Ambalaža se deli prema sledećim kriterijumima.

Tako se prema osnovnim funkcijama deli na transportnu  i komercijalnu.

Prema načinu i dužini upotrebe, odnosno trajnosti, postoje nepovratna i povratna ambalaža.

Prema materijalu od kog je izrađena, ona može biti: papirna, kartonska, plastična, metalna, staklena, drvena, tekstilna, od kombinovanih materijala.

Prema obliku se razlikuju kutije, kese, tube, vreće, bačve, sudovi, listovi, razne vrste folija, poput onih od aluminijuma ili streč folija

Prema vrsti proizvoda koji se pakuje u ambalažu, ambalaža može da bude namenjena prehrambenim, hemijskim, farmaceutskim i kozmetičkim proizvodima.

Kartonska ambalaža

Ova vrsta ambalaže je izuzetno zanimljiva jer ima najveću primenu. Veoma se lako grafički oblikuje, ima dobra mehanička svojstva i ono što je veoma važno, laka je i odlična za štampu.

To znači da se papir može lepiti na drugi papir različite gramaže, može se lepiti folija na karton, papir se može premazati ultraviolentnim lakom ili štampati svim vrstama štamparskih boja. Papirna ambalaža je odlična ako se radi zlatotisk.

Kartonska ambalaža ima i pojedine mane. Osetljiva je na vlagu, svetlost, a i lako je zapaljiva. Primena ove vrste ambalaže je ogromna i koristi se u gotovo svim industrijama, a naročito prehrambenoj i zatim u konditorskoj industriji.

Da bi se dobila kvalitetna vrsta ambalaže, potreban je određeni kvalitet papira ili kartona, koji su određenih dimenzija. Na tržištu se danas mogu naći ambalaže raznih oblika veličina i kvaliteta.

Od papira se mogu praviti vrećice od običnog ili oplemenjenog papira sa ravnim ili četvrtastim dnom ili kartoni različitih dimenzija.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...