Zašto je važno redovno održavanje automobila?

Da li svakodnevno ili periodično održavate svoj automobil?

Mnogi vozači tek kada nastane neki problem odu kod ovlašćenog servisera kako bi utvrdili zbog čega se automobil pokvario. Međutim, u takvim sitacijama uglavnom ne postoji neka preventiva koja će nastali problem preduprediti, jer je problem već nastao.

Svi serviseri su mišljenja da je bolje sprečiti kvar, jer bilo da je u pitanju Toyota servis ili servis Renoa ili bilo kojeg drugog bredna jedno je sigurno. Redovnim održavanjem produžićete vek trajanja svm mezimcu. A evo i zašto.

Kada je reč o svakodnevnoj kontroli, trebalo bi da imate u vidu nekoliko osnovnih pravila kojih se valja pridržavati. Reč je o sledećem:

  • Svakodnevno pregledajte da li vaš automobil gubi rashladnu tečnost;

  • Obavezno proverite, pa makar to bilo i vizuelno, da li su svi pneumatici u redu, da li su dobri ili je neki malo popustio;

  • Posebno obratite pažnju na kočioni sistem, jer on stalno mora da ima dovoljnu količinu tečnosti.

Periodično održavanje automobila

Periodično održavanje automobila podrazumeva kontrolu nakon pređenih 500, 5000, 10 000, 20 000, 30 000, 40 000 i 60 000km.

Ako ste prešli 500km savetujemo vam da obavezno prekontrolišete pritisak u gumama i nivo ulja u motoru.

Nakon 5000km proverite koja je debljina diska pločice, menjajte po potrebi ulje u motoru i rashladnu tečnost, pogledajte da li su se oksidisale kleme koje se nalaze na akumulatoru i kakvo je stanje elektrolita u akumulatoru.

Najbolje bi bilo da obratite pažnju i na manžetne na pogonskim osovinama, ali i na dejstvo nože kočnice.

Nakon 10 000km obavezno pogledajte koliko ima ulja u menjaču i u kakvom je stanju, kakav je razvodnik paljenja i u kakvom su stanju svećice.

Takođe, proverite kakvo je ranije paljenje, ali i u kakvom je stanju prečistač vazduha.

U motoru obavezno promenite ulje, a takođe pogledajte da li negde na spojevima creva i sistema za hlađenje nešto curi.

Obratite pažnju i na zavrtnje na točkovima i stanje guma. Svaki serviser će vam predložiti i da pogledate u kakvom su stanju platinska dugmadi zazor spojnica.

Takođe, proverite i kakva je geometrija točkova i klinasti kaiš.

Šta obavezno kontrolisati kada auto pređe 20 000, 30 000, 40 000 i 60 000km?

Ukoliko uživate u vožnji i auto vas dugo služi, onda budite odgovorni i svog ljubimca redovno vozite na pregled. Ako pređete 20 000km serviser bi  obavezno trebalo da pogleda u kakvom su stanju kaiševi koji pokreću aggregate na motoru i kakav je sam agregat.

Pritom, u ovakvim situacijama profesionalci u servisu prekontrolisaće i karburator.

Nakon 30 000km vožnje trebalo bi očistiti i podmazati starter, ali i zameniti ulje u kočionom sistemu, menjaču i diferencijalu. Ako ste prešli 40 000km obavezno bi trebalo proveriti u kakvom je stanju zupčasti kaiš na vašem automobilu i ako ima potrebe ga zameniti.

Kada dođete do pređenih 60 000km posebno treba obratiti pažnju u kakvom je stanju alternator, ali trebalo bi i zameniti rashladnu tečnost koja se nalazi u sistemu za hlađenje. Doduše, serviseri savetuju da se tečnost u rashladno sistemu menja svake druge godine.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...