Zašto ne treba gledati u mobilni telefon pred spavanje?

Neke svakodnevne navike kojih možda nismo ni svesni utiču na naše zdravlje i spoljašni izgled. U kolikoj meri vodimo računa o sebi najviše i zavisi koliko ćemo biti zdravi i kako ćemo izgledati.

Navike poput gledanja u telefon u toku većeg dela dana, ponekad čak i besmisleno i uzaludno skrolovanje po monitoru, gledanje i čitanje raznoraznih novosti na mobilnim uređajima mogu napraviti ozbiljne probleme.

Ovo je najopasnije ako se ponavlja “tokom sitnih sati” – noću, jer ozbiljno može uticati na zdravstvene tegobe i na manje prijatan izgled lica. Od preteranog gledanja u ekran dolazi do naprezanja i umaranja očiju, zatim do opuštanja lica i do stvaranja podočnjaka.

Kada noću gledamo u te uređaje mi održavamo telo na silu u budnom stanju, što u ovom slučaju nepogodno utiče na oči i lice. Pored toga što je štetno po estetski izgled, posledice mogu biti mnogo ozbiljnije jer se remeti biološki ritam pa negativno utiče i na naš san.

Da bi bilo jasnije, najbolje se može ovo stanje oslikati na primeru noćnog rada – ako radite kasno noću na računaru, ako ste student i imate naviku da učite noću – čitate ili koristite sadržaj sa ekrana u kasnijim časovima. Isto je ako gledate filmove kasno iz kreveta (na telefonu, na monitoru laptop-a), ali i ako prečesto ili skoro celog dana koristite mobilni telefon.

Šta je najveća opasnost za oči zbog gledanja u telefon noću

Ukoliko uveče pre spavanja upalite svoj mobilni telefon kako biste pregledali poslednje novosti na društvenim mrežama, sa idejom da će vas umaranje očiju lakše uspavati – pravite veliku grešku. Ovo može biti jako opasno za vaš vid, a može ubrzati i da na licu dobijete jasne tragove umora. Tako da, neće vam biti od pomoći da lako zaspite. Za lakše uspavljivanje postoje druge i manje opasne metode po vaše zdavlje.

Sa druge strane, treba znati da mobilni telefon na više načina može učiniti da mnogi prvi znaci starenja budu vidljivi. Ono što zapravo najviše utiče na vidljive promene i prve simptome potencijalne opasnosti je upravo plavo svetlo, koje se emituje iz mobilnih uređeja.

Da opsnost bude još veća, plavo svetlo se ne imituje samo iz mobilnih telefona, već i iz laptopova, monitora, tableta, televizora i sličnih uređaja. Ovo svetlo može izazvati mnoge zdravstvene probleme, posebno ako se pretera sa izlaganjem bez ikakve zaštite. Još više je opasno ako se gleda u plavo svetlo noću.

Šta je plava svetlost (plavo svetlo)

Plavo svetlo ili “vidljiva svetlost jakog intenziteta” je boja, odnosno talasna dužina svetlosti kojoj smo svakodnevno izloženi i to na mnogo načina. Sunčeva svetlost je glavni izvor dnevne svetlosti, odnosno ono je osnovni izvor prirodne plave svetlosti.

Prirodna svetlost reguliše naš bioritam koji određuje kada ćemo spavati, a kada ćemo biti budni. Normalno i prirodno je da tokom noći spavamo, a preko dana da ostanemo budni. Pri zalasku sunca naš organizam se opušta i polako priprema za odmor, odnosno san.

Sa druge strane, postoji i veštačka plava svetlost. Naziva se još i lažna plava svetlost, koja se veštački emituje iz većine mobilnih telefona, televozora, laptopova, tableta, računara i ostalih uređaja koji mogu emitovati svetlost. Zapravo, ovi uređaji povećavaju dnevnu izloženost plavom svetlu, i to najviše noću zbog nedostatka dnevne svelosti.

Kako plava svetlost utiče

I dalje nije dovoljno istraženo kako sve plavo svetlo precizno utiče. Međutim, određene stvari se znaju na osnovu brojnih istraživanja koja su odrađena polednjih godina. Nakon ozbiljne posvećenosti ovom problemu, sa ciljem da se u budućnosti smanje negativne posledice i štetne reakcije koje bi mogle biti vidljive na našem telu i licu, došlo se do značajnih rezultata.

Dokazano je da je najveća opasnost za oči i umor zapravo ako se pred spavanje gleda u ekran koji emituje plavu svetlost. Plavo svetlo može da ošteti kožu, zatim može da ubrza starenje i da utiče na stvaranje tamnih podočnjaka.

Izlaganje plavoj svetlosti može da ošteti ćelije oka koje su osetljive na svetlost, što u najtežim slučajevima može dovesti do bolesti oka ili do trajnog oštećenja vida.

Iz mobilnih telefona i drugih uređaja emituje se svetlost koja olakšava dnevnu i noćnu vidljivost na tim uređaima. Preko dana olakšava da vidimo ekran čak i po najvećem suncu, a noću olakšava da vidimo u mraku ili ukoliko je prigušeno svetlo.

Prevelika izloženost veštačkom plavom svetlu može izazvati i druge probleme poput slabe koncentracije, nedovoljno dobrog pamćenja, problema sa vidom, bolesti očiju, glavobolje i slično.

Kako plava svetlost utiče na san

Gledanje u mobilni telefon pre spavanja drastično remeti prirodni bioritam, tako što nas svetlo drži budnim onda kada ne bi trebalo. Pospanost će svakako stići organizam onda kada telo oseti potrebu da se uspava ali to neće biti spntano i prirodno, već izazvano i kasnije.

Desiće se da ili izmorite oči što može izazvati glavobolju, ali se može desiti i da vas to svetlo razbudi pa odloži prirodni san. Bićete pospani, a nećete moći da zaspite. Takođe, ujutru ćete ustati nedovoljno odmorni i pospani, jer je vašem telu potrebno još da spava.

To loše utiče na vaše zdravlje i pritom dovodi do opuštanja kože, jer je telo izloženo stresu sa kojim se mora samo izboriti. Ovo je od značaja za vas kako biste nastavili svakodnevno funkcionisanje – odlazak na posao, posvećenost i boravak sa porodicom, školske obaveze i slično.

Zašto je važno spavanje

Našem telu je potreban san, a u proseku je sasvim dovoljno od 6 do 8 sati dnevno. Spavanje je jedan od načina da se odmorimo za sutrašnji dan, zatim da napunimo baterije i povratimo prirodnu energiju u svoj organizam. Tokom dana telo je aktivno, koža izložena spoljašnjim uticajima, a tokom noći dolazi do opuštanja.

Naša koža je tokom dana i kada smo budni dosta aktivna, a noću kada spavano se odmara i opušta. Na taj način se oporavlja i prirodno regeneriše, jer se tokom sna proizvodi hormon melatonin, koji je važan za dobar san i za zdrave ćelije kože. On neutrališe oštećenja kože, pojavu bora i velikih umornih tamnih podočnaka.

Zapravo, kada se organizam odmara koža se prirodno regeneriše, obnavlja i ozdravljuje. Izloženost veštačkom svetlu pre spavanja dovodi do zatvaranja ćelija kože, zbog čega koža tumači ovu svetlost kao dnevnu i odlaže prirodni proces regeneracije.

Tada ćelije kože i dalje misle da je dan jer svelost sprečava prirodan proces oporavka. Veštačko svetlo prekida prirodnu proizvodnju melatonina, što sprečava i prekida proces regeneracije kože. Drugim rečima, dolazi do poremećaja u cirkadijskom ritmu – biološkom ritmu u periodu od 24 časa jer plava svetlost utiče na ove promene. Svetlost sprečava ćelije da se prirodno regenerišu i obnove noću.

Kako sprečiti da plava svetlost sa mobilnog telefona ošteti vašu kožu?

Pored toga što biste tebalo izmeniti svoje navike u smislu izbegavanja tehnologije u krevetu, bitno je da hranite i negujete svoje lice. Imate opcije, a najdelotvornije slede u nastavku.

Obavezno se umivanje pred spavanje i preporučljivo da preventivno koristite zaštitu za lice i oči. Koži su potrebni vitamini kako bi se tokom noći brže oporavila, a ukoliko niste u mogućnosti da u potpunosti izbacite noćno korišćenje tehnologije, onda pojedine kreme ili gelovi za lice mogu pomoći i ublažiti negativne posledice.

Preporučuju se proizvodi za podočnjake koji mogu efikasno smanjiti štetne uticaje veštački emitovane svetlosti, a sa druge strane ubrzati proces regeneracije. Dobro je koristiti prirodnu kremu jer može da spreči oštećenja na koži i da obezbedi potrebnu hidrataciju.

Savet je da oči ne budu izložene naporu i gledanju u napredne ekrane više od 3-4 sata dnevno. Prema preporuci očnih specijalista ovo je sasviim dovoljno vremena dnevno, jer sve preko toga može izazvati napor i tegobe. Međutim, i da morate da koriste ekran i da gledate osvetljeni monitor, potrebno je da se zaštitite.

Još jedan od predloga je da nosite naočare za zaštitom, koje su odlična preventiva za sve probleme sa očima i glavoboljom. Možete takođe uticati i delimično na tehnologiju. Prebacite svoj telefon na noćni režim koji obezbeđuje manje osvetljenje (troši i manje energije), a pritom zaštitiće vaše oči od potencijalnih problema: umor u očima, glavobolja, pojačano suzenje oka, pritisak i slično.

Veoma važno rešenje za vaše zdravlje je da izbegavate uređaje poput pametnih telefona pre spavanja – mobilni telefon, tablet, smart telefon, pa čak i laptop ili notebook. Posebno da izbegavate izlaganje očiju svetlosti pred spavanje – gledanje moblnog, gledanje filmova, kasno kucanje na mobilnom ili računaru i slično.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...