Zašto treba da upišete svoje dete u privatni vrtić?

Državno i privatno su oduvek bili ljuta konkurencija, ali je nekako prećutno uvek važilo pravilo da je državno bolje od privatnog, državno se uvek više cenilo od privatnog i smatralo se kvalitetnijim i legalnijim.

Međutim, vremena se menjaju, društvo se razvija i širi, a državni kapaciteti više nisu toliko veliki da bi mogli da izdrže sve potrebe i zahteve.

Zato se i javlja privatno kao svojevrsna pomoć i alternativa državnom, a kako se privatnom okrećemo sve češće i za gotovo sve oblasti života, izgleda da je ona premisa sa početka teksta polako pala u zaborav.

Privatno nije loše – naprotiv. Često ume da bude baš bolje i kvalitetnije.

Uzmimo, na primer, privatne vrtiće. Roditelji nisu tako lako želeli da svoje dete upišu u ovu privatnu vaspitačku ustanovu jer su nekako i dalje verovali da je državni vrtić ono što je njihovom detetu potrebno.

Međutim, kako su se kapaciteti državnih vrtića smanjivali, tako su roditelji morali da „promene ploču“. Ipak ispostavilo se da su doneli dobru odluku i da su privatni vrtici zaista odličan izbor za njihovu decu, a evo i zašto:

Cena

Na našu sreću, cena državnih i privatnih usluga se u velikoj meri izjednačila pa su tako privatni vrtići danas skupi u istoj meri kao i državni. Odnosno, cena im je gotovo ista, s tim što su mnogi gradovi uveli subvencije koje roditeljima olakšavaju finansiranje vrtića upravo iz razloga što u državnim vrtićima više nema mesta za upis sve dece te su ona prinuđena da idu u privatne vrtiće.

Tako, cena više nije razlog da odbijate privatne vrtiće (ista je kao kod državnih!) a za taj novac možte da dobijete mnogo, mnogo više.

Grupe

Grupe dece u privatnim vrtićima su znatno manje u odnosu na grupe u državnim vrtićima što je po mnogo čemu bolje za vaše dete.

Ne samo da će moći da se sprijatelji sa svima, već će i njemu, kao i svakom drugom detetu, moći da se posveti pažnja u onoj meri koliko je to njemu potrebno.

U manjim grupama  se lakše brine o svakom detetu, svako dete dobija željeni tretman i nikada niko nije zapostavljen. I sami znate da je u državnim vrtićima gužva ogromna, a jedan vaspitač često istovremeno koordinira više grupa dece.

Logično je da ovo nije idealno rešenje ni za vrtić, ni za vaspitače, ni za vaše dete.

Kvalitet vaspitača i nastave

Ne samo da su grupe dece manje, već se privatni vrtići mogu pohvaliti sveobuhvatnijim stručnim kadrom koji brine o vašem detetu.

S obzirom na to da privatni vrtići organizuju različite radionice, vežbe i vannastavne aktivnosti, oni samim tim angažuju mnogo više profesionalaca koji su zaduženi za vaspitanje i obrazovanje vašeg deteta.

Upravo je ta nastava glavni adut privatnih vrtića jer dete odmalena može da počne da uči strani jezik, ples, sport i slično i na taj način razvija svoje talente koji kasnije mogu znatno ta utiču na njegov život i karijeru.

Osim toga, dete se na ovaj način priprema i za polazak u školu i stiče određene radne navike koje će mu taj događaj znatno olakšati. U državnim vrtićima, nažalost, jednostavno ne postoje sredstva niti tim koji bi se na ovaj način bavio decom.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...