Značenje imena Anita

Anita jeste ime za koje se smatra da vodi poreklo od imena Ana, odnosno da imaju istu osnovu, te da je ono izvedeno iz osnovnog oblika i da predstavlja njegov deminutiv.

Kako ime Ana vodi poreklo od hebrejskog Hannah, što ukazuje na milost i ljupkost, tako i Anita ima slično, samo deminutivom iskazano značenje. U moru kraćih, modernih internacionalnih imena, provlači se i ovo, u našij zemlji nešto ređe ime.

znacenje-imena-anita

Ovo ime je, smatra se, pre svega španskog i finskog porekla, gde se prevodi kao „milost“. Zanimljivo je da se javlja i u Indiji i da ima isto značenje kao i u drugim zemljama.

I dok je u Španiji izvedeno od imena Anne, kod nas, u Srbiji, kao što smo već i rekli predstavlja deminutiv imena Ana, a kako je to ime Bogorodice, Device Marije, i te kako je logično da je postalo popularno među svim Hrišćanima.

Postoje mišljenja i da Anita potiče od ženskog imena Antonija, koje u stvari vodi poreklo i izvedeno je od muškog Anton. To ime pak vodi poreklo od latinskog Antonius, koji je ukazivao na naziv jednog rimskog plemena. Takođe, vode se polemike i oko porekla od imena Anastasija, što u slobodnom prevodu sa grčkog jezika znači – ona koja je uskrsnula.

Drugi poznati oblici imena jesu i Ančica ili Ankica, Anja, Aneta i druga. Postoje mišljenja da Anita jeste poreklom iz Sanskrit jezika, gde u prevodu znači „vođa“ ili „bez lukavstva“.

Gotovo kroz ceo XX vek ovo ime je bilo na listi najpopularnijih u SAD, i to zahvaljujući glumici Aniti Ekberg. Prema podacima koji beleže učestalost imena u određenim državama, ne sme se zanemariti ni činjenica da je ovo ime početkom 21. veka bilo jedno od češćih imena ne samo u Srbiji, već i u Mađarskoj i Norveškoj, dok je na Islandu bilo čak među prvih 15 po popularnosti. Danas, deset godina kasnije, popularnost je nešto slabija.

Mnoge države među kojima su Estonija, Finska, Litvanija, Mađarska, Švedska i druge, slave imendan u različitim datumima tokom godine. Jedna od zanimljivosti vezanih za ovo ime jeste i da je jedan uragan postao poznat kao Anita.

Od poznatih ličnosti koje su nosile i nose ovo ime, ili pak neku od njegovih varijacija, nalaze se brojne glumice, pevačice, muzičarke, sportistkinje, i druge poznate svetske ličnosti koje predstavljaju svoje zemlje i kojima su mnogim majkama širom sveta bile uzor da svojoj deci daju ime po njima.

Tako moramo pomenuti neka od najslavnijih imena kako na našim prostorima, tako i van njih. Ti su pre svega pevačice, američkog i francuskog porekla, Anita Ward i Anita Tižu.

Od poznatih srpkinja tu su i srpska glumica i novinarka Anita Todorović, kao i glumica Anita Mančić.

Anita Vahter je poznata sportistkinja, nekadašnja skijašica koja je bila i te kako uspešna u ovoj vrsti sporta. Anita Gerbić je još jedno poznato ime u svetu sporta, i to kao mađarska rukometašica.

Mnoge inostrane pevačice nose ovo ime, pa su tako možda i mladim majkama bile uzor da upravo svoju decu na svim svetskim meridijanima nazovu Anita. To su Anita Mui Zim, pevačica iz Hong Konga, dalje norveška pevačica Hegerland, kao i Anita Lejn, poznata australijska ličnost u svetu muzike.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...