Značenje imena David

David jeste jedno od najčešće spominjanih biblijskih imena. Smatra se, zapravo, da je posle imena Abraham i Mojsije, to treće po učestalosti ime koje se javlja u Bibliji.

Ovo ime, kako se misli, vodi poreklo iz hebrejskog jezika i u originalu se piše Dávid, a prevodi se kao voljeni, ljubljeni ili dragi, odnosno onaj koji je drag ili onaj koji je voljen.

znacenje-imena-david

Takođe, ovo ime je veoma popularno i među pripadnicima muslimanske veroispovesti. Kao takvo, sreće i u Kuranu, u kome je sastavni deo priče o Davidu i Golijatu. U Bibliji je još poznato i kao Dawidh, starohebrejsko ime koje je označavalo drugog najvećeg kralja Izraela, a Isusovog pretka. Originalan naziv ovog imena na hebrejskom ili arapskom jeziku jeste još i Davud ili Daut, kako i glasi ime jednog od Božjih poslanika.

Ova reč se takođe prevodi i kao prijatelj, ljubimac, a iz nekog nama nepoznatog razloga više se pripisuje hrvatskoj reči nego srpskoj, verovatno jer se češće daje muškim novorođenim bebama u Hrvatskoj nego u našoj zemlji. Nadalje, smatra se da je ovo ime među prvih 10 imena po popularnosti koja se daju deci u Bosni i Hercegovini.

Drugi oblici ovog imena mogu biti i muški i ženski i, mada se retko sreću, ipak su moguća imena poput Davida, Davidika, Davina, ali i razna strana imena tj različite varijacije na drugim jezicima kakve su Davud, Dejv, Dev i druga.

Najpoznatije istorijske ličnosti koje su sa ponosom nosile ime David, bili su pre svega brojni vladari, počev od Davida, vladara Izraela, preko Jermenskih prinčeva i Etiopijskih vladara Davida I, II i III. Gruzija je imala čak osam kraljeva sa ovim imenom od Davida I do Davida VIII, dok se Škotska može pohvaliti Davidom I i Davidom II.

Britanija se može pohvaliti takođe brojnim umetnicima koji nose ovo ime, a to su Dejvid Boui (David Bowie) i Dejvid Ašer (David Usher). Nadalje tu je i pevač benda Depeche mode, David Gahan, ali i sportista David Beckham. Još jedan Englez je i čuveni fotograf David Hamilton.

Ne možemo završiti ovaj članak, a da ne spomenemo simboliku snage i moći uma koja je prikazana ovim imenom u priči o Davidu i Golijatu. Golijat koji je izazivao izraelski narod da mu pošalju najhrabrijeg među njima da mu se suprotstavi, naišao je na promućurnog Davida koji ga ubija iz praćke i izraelskom kralju odnosi njegovu glavu.

Jedno od najpoznatijih umetničkih dela ikada stvorenih, apropo prethodne priče, jeste i delo Mikelanđelov David, isklesan iz kamena. Ta skulptura predstavlja jedno od remek dela renesanse, a David je tu načinjen u trenutku razmišljanja, pre nego što će pogoditi Golijata u čelo.

Čuvena Davidova zvazda danas se nalazi i na zastavi Izraela, a inače je simbol judaizma i razlikovanja u hrišćanskom svetu.

Postoji, dakle mnogo lepih i poučnih motiva i priča koje su usko povezane sa značenjem ovog imena kao i sa samim imenom David. Bez obzira u kojoj zemlji živite i na kom ste delu planete, ovo ime je izuzetno popularno i internacionalno, tako da će vaše dete, ukoliko se odlučite da mu date baš to ime, imati sigurnu ulaznicu za sve delove sveta.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...