Značenje imena Hana

Kada je u pitanju žensko ime Hana, tumačenja o poreklu i značenju ovog imena su različita.

Prema pojedinim tumačenjima ovo ime jeste tursko-persijskog porekla i u prevodu označava vladarku, caricu.

Smatra se da je jedno od najčešćih imena koje majke daju muslimanskim novorođenim devojčicama, pa ga zato mnogi smatraju muslimanskim imenom tj imenom arapskog porekla. Kao takvo, sa arapskog prevod ovog imena označava razumnu, iskusnu i pametnu ženu.

znacenje-imena-hana

Isto tako, postoji mišljenje da je ovo ime zapravo ime od milja za neka druga imana kakva su Hanuma, Hanifa, Rejhana i druga.

Sa druge strane, postoje mišljenja da je ovo ime internacionalno, a ne muslimansko, i da je pogreška pripisivati ga toj nacionalnosti samo zbog toga što ga pripadnici ove veroispovesti češće daju svojoj deci. Tako, na primer, skraćeno od Rejhana ono će označiti bosiljak, lep miris, a oni koji ga daju u Hrvatskoj i Češkoj, obično se vode asocijacijom prevoda koji ukazuje na sreću i zdravlje.

Prema nekim poznavaocima, ovo je pak Nemačko ime, a da stvar bude još interesantnija i Jevreji ga često koriste. Mišljenja idu tako daleko da poreklo povezuju i sa biljkom Kana, koju su žene nekada koristile za farbanje kose.

Ipak, ukoliko posmatramo da Hana vodi poreklo od imena Ana, sledi da ga svi pratioci „knjige“ mogu davati deci jer je ono kao takvo – starozavetno.

Diskusija nadalje vodi i na starohebrejsko izvorno poreklo imena Hanna, što ukazuje na milost. Kako je često u Nemačkoj, smatra se i da Hanne vodi poreklo i iz ove zemlje, a tu se još često prevodi i kao obdarena. Kao grčki oblik hebrejskog imena prevodi se još i kao Bog mi je sklon.

Sa japanskog prevoda, ovo ime bi značilo cvet, dok bi sa korejskog označavalo cifru jedan. Sa albanskog jezika prevod znači mesec.

Sve ovo do sada navedeno ukazuje nam samo na jedno, da ovo ime jeste internacionalno, poznato, prihvaćeno i priznato u celom svetu. Hana ne samo da je popularna u Nemačkoj, Poljskoj i Bosni i Hercegovini, već ovo ime i te kako prelazi granice i širi se dalje, naravno u svojim različitim oblicima, i do Etiopije, Češke, Norveške, Irana, pa i do Havaja.

Neke od najpoznatijih ženskih osoba koje su ovim imenom obeležile svoje države i predstavile ih u najboljem svetlu i zbog kojih su mnogi ponosni su nekadašnja veoma uspešna češka plivačica Hana Černa, zatim tu je još jedna uspešna Čehinja, teniserka Hana Mandlikova, ali i fotomodel Hana Soukupova. Tu su još i brojne poznate ličnosti sa muzičke i glumačke scene.

Neka od poznatih imena jesu i Hana Piščević koja je igrala Senku u kultnom filmu Nacionalna klasa, kao i Hana Jovčić, članica ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu.

Stoga, da rezimiramo. Ukoliko ste od onih majki koje vole kraća imena za svoju decu i dopada vam se neko od gore pomenutih značenja imena Hana na bilo kom jeziku, i želite da svom detetu date internacionalno ime, onda je ovo pravo ime za vas.

Takođe, ako ste uzora sebi pronašli u nekoj od gore pomenutih ličnosti, opet nećete pogrešiti. Sigurno je da ovo ime ima mnoštvo lepih i pozitivnih značenja, ukazuje na čvrstu, stabilnu i sigurnu osobu punu samopouzdanja kakvom vi želite da vidite i svoje dete jednoga dana.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...