Značenje imena Iva

Iva jeste ime koje dolazi sa naših prostora, dakle iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske i Češke. U Češkoj postoji i imendan za ovo ime a slavi se 1. decembra. Jedno je od 15 najčešćih imena koje se daje ženskoj novorođenoj deci poslednjih godina, kako u Srbiji, tako i šire.

Smatra se da ime poreklo vodi od istoimene biljke koja nosi naziv iva (lat. Salix Caprea), a radi se o vrsti vrbe i to o čuvenoj tužnoj vrbi. U Engleskoj je to bršljan, dok Francuzi pod tim imenom podrazumevaju tisu (Yvonne – tisov šumarak). Francusko muško ime od koga može voditi poreklo jeste Yves, a označava strelca (lukom).

Ovo ime jeste takođe i skraćenica od imena Ivana ili Ivan, što u prevodu sa hebrejskog jezika označava milost Božiju, bukvalno – Bog je milostiv. Na hebrejskom originalno ime je Johanan, sastavljeno od reči Jahve (Jehova , Jahve, ime Božije) i hanan – milostiv.

znacenje-imena-iva

Varijante i oblici imena Iva i nadimci

Neke od varijanti imena su i Ivona, Ivy (Ajvi), pa čak i Jane. Sva imena imaju isto značenje kao i naše izvorno. Zanimljivost je da čak i u Japanu postoji ovo ime i prevodi se kao „tisa“ ili „veliki Božji dar“.

Ovo ime čak, iako je veoma kratko, može imati svoje nadimke, te se tako često osobama koje se zovu Iva, tepa i sa Ive, Ica, Ivka, Iša, Iška i slično.

Osobine koje krase ličnosti sa ovim imenom

Smatra se da se radi o vema samouverenim osobama, individualcima, osobe koje su samostalne i vole da se bave sportom.

Obično su otvorene i direktne u obraćanju drugima, pa im se često zamera na odsustvu diplomatije i šlifa u govoru i načinu izražavanja.

Kao prijatelji ove osobe su veoma lojalne, ne vole tračarenje i ne kritikuju ljude oko sebe, zato ih svi i vole. I te kako su porodični ljudi i prema članovima svoje porodice su i te kako pažljivi i brižni.

Poznate Ive

Iva Obradović jeste srpska veslačica, učesnica brojnih evropskih takmičenja, kao i Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Nadalje, od sportistkinja sa ovim imenom navodimo i Ivu Prandževu, Bugarku, koja se takmiči u troskoku i skoku u dalj.

Česi imaju svoj ponos, atletičarku Ivu Strakovu, koja je maher u skoku u vis.

Iva Majoli jeste profesionalna Hrvatska teniserka, dok je Iva Budarova teniserka koja je nekada bila predstavnica Čehoslovačke u belom sportu.

Kada su u pitanju legende domaće i regionalne glumačke scene, tu pre svega navodimo Ivu Štrljić, kao i mladu hrvatsku glumicu Ivu Visković. Iva Štrljić se pored glume bavi i pisanjem, pa je mnogi znaju i kao našu spisateljicu, a u to ime pominjemo i Ivu Ušćumlić, savremeno hrvatsko spisateljsko ime.

Hrvati se mogu pohvaliti i lepotom mlade manekenke Ive Jerković, a mi Ivom Janketić, poznatom balerinom.

Od pevačica su poznate Iva Zaniki – Italijanka i Iva Bittotova, Čehinja, violinistkinja, kompozitor i pevačica. Tu je i Iva Davies, vođa austrijskog rok benda Icehouse.

Neke od oblasti u Americi takođe nose ime Iva. To su manje oblasti sa nekolicinom stanovnika, kao manja naselja, a lokalizovane su pre svega u američkoj saveznoj državi Tenesi, kao i u Alabami.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...