Značenje imena Jelena

Ime Jelena jedno je od najčešćih srpskih imena. Poreklo vodi od grčkih reči Helena tj Elena što u prevodu znači sjajna, blistava, sunčeva svetlost.

Kako ime vodi poreklo iz grčke, tako je i najlepša žena na svetu smatra se, bila lepa Jelena, ćerka boga Zevsa i boginje Lede. Prelepa Helena, tj Jelena, bila je i žena spartanskog kralja Menelaja, koja je odbegla za Parisa, princa Troje, pa je zbog nje vođen i čuveni Trojanski rat. O ovim događajima piše u svojoj Ilijadi čuveni pesnik Homer.

znacenje-imena-jelena

U kalendar pravoslavne crkve ulazi jedna druga Jelena, i to carica Jelena, majka Konstantina Velikog, takođe cara. I carica Jelena i car Konstantin Veliki borili su se za širenje hrišćanstva i pokušavali i ulagali sve napore da spreče progon hrišćana. Milanskim ediktom on proglašava versku toleranciju i tako biva proglašen za sveca, ali i njegova mati takođe.

U gore pomenutim slučajevima i važi čuvena poslovica da velikim ljudima ne treba ništa više osim njihovog imena. Jedna od takvih bila je i Jelena, žena srpskog cara Dušana Silnog, koja je prekršila pravila manastira Hilandar i posetila ga uprkos tome što je oduvek bilo zabranjeno da ženske osobe kroče u odaje ovog manastira.

Isto tako, i sestra cara Dušana zvala se Jelena, zatim, Jelena Anžujska bila je žena srpskog kralja Stefana Uroša Prvog, zatim kćerka kneza Lazara, kao i despota Đurađa koju su udali za turskog sultana Mehmeda II Osvajača imale su ime Jelena.

Prelazni period naše istorije obeležile su i Jelena Ćetković koja je bila heroj Jugoslavije i crnogorska partizanka, zatim Jelena Grgurić, srpska slikarka, kao i Lenka Dunđerski, ljubav pesnika Laze Kostića. U modernije vreme popularne su teniserka Jelena Janković, Jelana Dokić, pevačica Jelena Tomašević kao i manekenka Jelena Jakovljević, sada Bin Drai.

Ovo ime ostalo je često kao što je bilo i krajem prošlog veka, međutim, u novo, modernije doba pojavljuju se i brojne savremenije varijacije imena Jelena kakve su na primer Lena, Lenka, Jela, Jelica, Lela i druge.

Imena kao što su Jelka, Jelica i Jela takođe su imena koja su izvedena od imena Jelena. Smatra se da, ako ovo ime poistovetimo sa biljkom jelom, ono će ukazivati na vitak stas, prefinjenost i eleganciju.

Poznavaoci koji se bave proučavanjem ljudskih imena i svega što ima veze sa istim, smatraju da osobe koje nose određeno ime, imaju i određene osobine. Tako se, ako prihvatimo tu teoriju koja generalizuje sve osobe pod imenom Jelena, za njih smatra da vole luksuz, udobnost, velike i prostrane kuće i stanove, odnosno da uživaju u materijalnim stvarima i da im je materijalno veoma bitno.

Jelene takođe vole i garderobu i uživaju u šopingu i kupovini što više stvari, potrebnih ili bespotrebnih. Takođe, smatra se da, ukoliko je vaše ime Jelena, vi mnogo volite slatkiše, pa ste skloni gojaznosti, ali i problemima sa srcem i bubrezima koje ona sa sobom donosi.

Nadalje, osobe sa ovim imenom nemaju, kako se misli, puno samopouzdanja, pa često traže potvrdu drugih ljudi da su nešto uradili kako treba. Privlače problematične muškarce, rado daju savete, i to korisne savete ljudima koje vole, ali ih se same retko pridržavaju.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...