Značenje imena Jovana

Kako proučavaoci imena kažu, Jovane u globalu važe za veoma inteligentne osobe. Žene koje nose ovo ime jesu veoma aktivne osobe, uvek su u pokretu, van kuće i ne drži ih mesto. To je ono što će ih zasigurno učiniti srećnim.

Nadalje, za ove osobe se smatra da vole da probaju sve vrste hrane, da su pravi gurmani, tj da uživaju u istoj. To su, smatra se osobe koje celi svoj život teže ka uspehu. One uvek sebi postavljaju visoke ciljeve, teže ka njima, imaju osećaj za biznis, vole materijalne stvari i uživaju u tome da zarađuju novac.

znacenje-imena-jovana

Isto tako, smatra se da su ove osobe veoma velikodušne, te će tako sve svoje podeliti sa drugima. Uvek saosećaju sa drugim ljudima, empatija im je jedna od glavnih osobina, te im tako osobito leži i bavljenje humanitarnim radom.

Ono što je možda mala mana ovih osoba jeste da su posebno vezani za svoje najbliže, da su skloni posesivnosti i ljubomori, da vole da kontrolišu svoje bližnje, dok to često ne umeju sa svojim osećanjima i naravi. Ponekad se srde jer ne ispada sve onako idealno kako su oni zamislili.

Smatra se da generalno osobe sa ovim imenom imaju sklonosti ka oboljevanju ženskog reproduktivnog i nervnog sistema, pa im se zbog toga savetuju češće kontrole ovih delova organizma.

Jovana je ženski oblik imena Jovan, odnosno imena Ivan, jer se smatra da ova imena imaju isto poreklo. Tako, ova imena potiču od grčkih reči Ioan, Ioannes, odnosno izvorno iz hebrejskog jezika Yohanan, što u prevodu znači – u milosti Jehovinoj, tj onaj kome se Bog smilovao, Bog je milostiv.

Drugi oblici ovog imena jesu i Jovanka, Jovka, Joka, pa čak i Jovanča, Jonka, Jola i druga.

Kako je ovo ime izvedeno od muškog imena Jovan, ne smemo zaboraviti da spomenemo i neke od najvažnijih ljudi koji su nosili i nose ova česta imena. Na prvom mestu je svakako Jovan Krstitelj koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Nadalje, Johan Sabastijan Bah, čuveni kompozitor, nosilac je ovog imena u nemačkom obliku. Na engleskom bi se ovo ime prevodilo kao Džon, pa ne možemo da ne pomenemo čuvenog Džona Lenona, pevača grupe Bitls. U Italiji bi to bio Đovani Bokačo, dok u Mađarskoj  ovo ime ima oblik Janoš, kakav je bio i vojni zapovednik Hunjadi.

Žan Pol Sartr, Johan Štraus, Johan Volfgang Gete, samo su još neke od varijacija i i te kako bitnih imena u istoriji čovečanstva uopšte. Kod nas su to pesnik Jovan Jovanović Zmaj, kao i Jovan Dučić.

Od ženskih imena i te kako bitna jeste bila čuvena Jovanka Orleanka, ali i Jovanka Broz. Danas su neke od popularnih dama koje nose ovo ime voditeljka Jovana Joksimović, zatim sportistkinje Jovana Brakočević, Jovana Jakšič, ćerka kompozitora i muzičara Đorđa Balaševića, Jovana Balašević i mnoge druge.

Ovo ime opevano je i u nadaleko poznatoj pesmi Jovano, Jovanke. Inače, imena Ivan, Ivana, Jovan i Jovana kao imena koja su sličnog porekla i značenja, jesu jedna od najčešćih imena koja se daju deci u Srbiji u poslednjih 15 godina.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...