Značenje imena Lazar

Smatra se da ovo ime vodi poreklo iz hebrejskog jezika, i da potiče od hebrejskog Eleazar, što u prevodu znači „Bog je pomoć“ ili „Bog je pomogao“. Potiče od reči El – Bog, i azar – pomoć, pomogao.

U zavisnosti od toga u kom jeziku je korišćeno, ovo ime imalo je različite forme, te je tako u Grčkoj to Lazaros, u Latinskom Lazarus, a u Hebrejskom takođe Lazaros.

Danas, Francizi koriste ime u formi Lazare, Italijani imaju svoje – Lazzaro, Litvanci Lazorius, i slično.

Ime Lazar u hrišćanstvu

znacenje-imena-lazar

Ime je poznato još od davnina, te se prvi put javlja u Bibliji, sa prvim čovekom koji je imao ovo ime, Lazar iz Vitinije, a pominje se u jednom od jevanđelja, Jevanđelju po Mateju.

Kao veoma popularno ime u hrišćanstvu, ovaj dan kod nas ima i svoj praznik, Lazareva subota, Vrbica, dan uoči praznika Cveti, i jednog od najvećih praznika Uskrsa, pa se muškoj deci rođenoj na ovaj dan i te kako često daje ovo ime. Praznik se obeležava kao pomen na uskrsnuće Lazara iz Vitinije, koga je četiri dana nakon smrti vaskrsao Isus Hrist.

Velikani imena Lazar

Najpoznatiji nosilac ovog imena značajan za našu istoriju jeste knez Lazar Hrebeljanović, koji je predvodio srpsku vojsku u boju na Kosovu. Njegov sin, despot Stefan Lazarević, nosilac je čuvenog prezimena izvedenog od ovog imena.

Jedno od najpoznatijih imena naše zemlje jeste i ime Lazar Paču, čuveni lekar, političar i ministar finansija.

Lazar Dunđerski jeste ime zapamćeno po mnogim dobročinstvima. Bio je to humani trgovac, industrijalac i veleposednik rodom iz Srbobrana.

Lazar Mutap pamti se kao veoma važna ličnost Prvog srpskog ustanka. Pominje se često zbog svoje preke naravi i surovosti prema neprijatelju.

Tvorci najlepših srpskih dela Prvi put s ocem na jutrenje i Santa Maria della salute, jesu Laza K. Lazarević i Laza Kostić.

Danas, Lazar i Laza Ristovski su neka od najpopularnijih imena naše umetnosti, filmske i muzičke. Tu je i mladi i kreativni umetnik, Lazar Sakan.

Kada govorimo o umetnosti, ne smemo izostaviti i neke od nagrada koje nose ovo ime a to su: Nagrada Lazar Komarčić, za dela iz oblasti fantastike; Nagrada Lazar Vučković za najbolju poeziju; Nagrada Lazar Trifunović, za najbolju teorijsku raspravu, likovnu kritiku ili knjigu u prošloj godini.

Ime Lazar kroz znamenitosti

Čak su i pojedine opštine i sela u Srbiji dobile ime Lazarevac. Nadalje, Lazarevo selo nalazi se u Niškom okrugu, a Lazarica jeste Crkva u Kruševcu za koju se smatra da ju je podigao upravo knez Lazar, i deo je takozvanog Lazarevog grada – Šaren grada. Od znamenitosti sa ovim imenom postoji još i Lazareva pećina, koja se nalazi u istočnom delu naše zemlje, od Bora udaljena oko 20 km.

Grupa povezanih zgrada u Dubrovniku koje su služile kao karantin, nose ime Lazareti i dužine su oko 300 metara. Mesto Lazarići nalazi se u Republici Hrvatskoj, dok se Lazaropolje nalazi u Makedoniji. U opštini Danilovgrad u Crnoj Gori nalazi se naselje Lazarev krst.

Čak i biljke dobijaju ime po velikanima ovog imena. Tako, jedna zeljasta višegodišnja biljka, nosi ime Lazarkinja.

Prezimena i nadimci

Pored imena, tu je još i prezime Lazarević, ali i prezimena Lazarov, Lazić i Lazarev, koji su izvedeni od ovog imena. Od milošte, osobama koje nose ime Lazar možemo tepati sa Laza, Lazo, Laki i slično.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...