Značenje imena Luka

Ime Luka jeste jedno od najpopularnijih imena danas. Smatra se da je u poslednjih deset godina to jedno od najčešćih imena koje roditelji daju svojoj muškoj deci, a osobito je interesantna i činjenica da i mnoge devojčice dobijaju imena koja su izvedena baš od imena Luka.

U nekim zemljama kakve su Nemačka i Austrija, dečaci koji nose ovo ime su najbrojniji, te je ono na prvom mestu po popularnosti u ovim zemljama.

znacenje-imena-luka

Luka jeste ime koje je grčkog porekla. U prevodu ono označava svetlost, svetleći, jer potiče od grčke reči „luks“. U nešto lepšem i slobodnijem prevodu sa grčko-latinskog jezika, to bi značilo – onaj koji osvetljava.

Takođe, svojevremeno je ovo ime služilo i da označi žitelja južne italijanske oblasti Lukanije koga su nazivali Lukanus, pa je skraćeno od tog imena nastalo ime Luka.

Ovo ime, kao i brojna druga imena, osobito su značajna i možemo slobodno reći sveta, jer su se tako zvali brojni sveti i učeni ljudi o čijim delima možemo pre svega čitati u Bibliji, u Starom i Novom zavetu.

Jedan od takvih jeste sveti apostol i evanđelist Luka, autor trećeg jevanđelja po redu. Smatra se da je po zanimanju bio lekar i blizak prijatelj apostola Pavla, a da Isusa nije ni upoznao, iako se smatra prvim koji je naslikao njegov lik, kao i lik Bogorodice i apostola Petra i Pavla.

Ovaj ikonopisac i evanđelist, slavi se i u našoj zemlji, prema Gregorijanskom kalendaru 31. oktobra, dok se prema Julijanskom kalendaru njegovo ime slavi 18. oktobra. Sveti apostol Luka smatra se zaštitnikom lekara, umetnika, pisara, slikara, zlatara, ali i mesara i neoženjenih muškaraca.

Od muških imena koja su popularna, a izvedena su od imena Luka, jeste ime Lucijan ili Lukijan, dok je žensko ime definitivno Lucija. Nadalje, postoje brojne izvedenice od ovog imena u zavisnosti od zemlje o kojoj govorimo, te je tako u Poljskoj popularno ime Lukaš, u Engleskoj Luk, dok Amerikanci imaju poznato i često prezime Lucas, dok je kod nas to prezime Lukić.

Pored najzačajnijeg čoveka za veru i hrišćanstvo, apostola i evanđeliste svetog Luke, u našoj istoriji postoji još mnogo znamenitih ličnosti koji su sa ponosom nosili ovo ime. Tako je recimo jedan od njih i čuveni pesnik, ali i vladika Srpske pravoslavne crkve – Lukijan Mušicki koji je živeo krajem 18. i u prvoj polovini 19. veka.

Tu su, takođe, i junak prvog srpskog ustanka, Luka Lazarević, ali i čuveni bogati Srbin i dobrotvor Luka Ćelović.

Od stranih istoričara, umetnika, slikara i drugih poznatih ličnosti izdvojićemo Luku Kranaha Starijeg i Luku Kranaha Mlađeg (Lucas Cranach) koji su bili poznati nemački slikari, grafičari i crtači, a takođe i veoma popularnog holivudskog glumca Luk Perija.

Dakle, ukoliko vam nije bitno da se preterano razlikujete od drugih roditelja i da vaše dete nosi neko jedinstveno ime, već volite da se ono zove najpopularnijim imenom u gotovo svim zemljama Evrope a i šire, možete slobodno dati detetu ime Luka i sigurno nećete pogrešiti.

Ukoliko ste veliki vernik i verujete u jevanđelja, ili pak slavite krsnu slavu svetog Luku, takođe vam to može biti inspiracija za davanje imena vašem sinu ili pak ćerki. Ako se vaše dete rodi na dan slave svetog Luke, gotovo da je sigurno da će se zvati Luka ili pak nekim izvedenim imenom, jer je to postalo nepisano pravilo u svetu.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...