Značenje imena Milica

Ime Milica je jedno od najpopularnijih, ako ne i najpopularnije ime ikada, koje se i dan danas, kao i nekada, najčešće daje devojčicama u Srbiji.

Od davnina, kroz čitavu istoriju, ovo ime je bilo najučestalije ime koje je davano novorođenoj ženskoj deci na našim prostorima.

znacenje-imena-milica

Zapravo, ovo ime vuče korene iz slovenskog jezika od reči Mil(a), kojoj je pri tom dodat deminutivni nastavak –ica. Tako, koren ove reči Mil- na grčkom jeziku sa nastavkom –es označava vojnika, dok na hebrejskom sa nastavkom –i, ukazuje na virtouza, a na nemačkom sa dodatkom –la, prevodi se kao marljiv. Englesko ime Mil – dred u prevodu znači usklađena snaga.

Ipak, najbolji prevod i objašnjenje ovog imena je „ona koja je veoma mila“, tj „ona koja je rođena da bude jako mila“. Značenje imena još može biti i zakon, pravilo, odredba. Ovo ime je, tako, jedno od 10 najčešćih imena u Srbiji i među sto najpopularnijih imena u Hrvatskoj.

Ovo ime beleži svoje postojanje još i pre žene kneza Lazara, knjeginje Milice, međutim, smatra se da baš posle nje ono postaje toliko popularno među ženskim delom populacije. Uzrok tome je i činjenica da je knjeginja Milica bila omiljena srpska vladarka, te da je nakon smrti proglašena i sveticom.

O Milici, srpskoj devojci, otpevana je i narodna pesma, U Milice duge trepavice, koja je i dan danas i te kako popularna i poznata i izvodi se u školskim horovima širom Srbije. Možda je ta pesma posvećena svim Milicama, ženama koje su bile i ostale veoma bitne za istoriju naše zemlje, kao što su Milica Stojadinović, velika književnica, zatim Milica Babić, prva žena kostimograf i supruga Ive Andrića i mnoge druge.

Danas popularne milice jesu devojke i žene koje predstavljaju našu zemlju u najboljem svetlu, a to su sportistkinje Milica Mandić i Milica Dabović, zatim glumice Milica Milša, Milica Kralj, Milica Ejdus, Milica Zarić, kao i voditeljka Milica Nedić.

Reči, tj druga imena koja su izvedena od imena Milica, kako muška, tako i ženska su: Milan, Mila, Miloš, Milena, Milka, Milo, Miloje, Miljko, Milja, kao i brojna druga lepa srpska imena.

Za sve Milice ovog sveta smatra se da važe neke zajedničke karakterne osobine, tj crte ličnosti. Pa ukoliko i vi nosite ovo čuveno ime, pokušajte da se možda pronađete u sledećem delu teksta.

Ako se zovete Milica vi ste veoma kreativne osobe, inovativne i originalne. Veoma vam je bitno da na ljude oko sebe ostavite dobar utisak, pa tako veoma vodite računa i o svom fizičkom izgledu. Zato se može često desiti i da privlačite osobe suprotnog pola koji su problematični.

Negativna strana vaše ličnosti je ta što ste previše znatiželjni za tuđe živote. Više ste zainteresovani za tuđe probleme nego za sopstvene i to nije ni malo dobro za vas.

Često vam fali samopouzdanja iako na prvi pogled uopšte ne deluje da je tako, pa vas to može sputavati da neke svoje zamisli i ideje sprovedete u delo. Niste previše ambiciozni i često birate lakši način da rešite svoje životne ciljeve, a da pri tom izbegnete odgovornosti koje vam se nameću.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...