Značenje imena Mirjana

Mirjane su, kako se smatra, veoma osetljive osobe. Vole da se druže, a prema svojim prijateljima su posebno dobre i blage. Često se upravljaju srcem, a ne razumom, tako da se može dogoditi i da pokleknu pod nečijim tuđim uticajem.

Sve Mirjane su veoma kreativne osobe. Vole muziku i pevanje, ali im ne manjka ni osećaja za ostale vrste umetnosti. Uživaju, a imaju i dara za uređivanje prostora, osobito enterijera.

znacenje-imena-mirjana

Mirjanu možete lako osvojiti pohvalom na koju ona veoma lepo reaguje. Veoma su zaljubljive prirode, te ih to često može i koštati brojnih paralelnih veza i afera.

Mirjane su osobe koje ne vole svađu, raspravu i suprodstavljanje. One vole mir, sklad i razumni dogovor. Veoma lako troše novac jer uživaju da sebi priušte svakakvu vrstu luksuza, pa zato često ostanu bez istog ili upadnu u kakve dugove.

Od organskih sistema koji su im osetljivi jesu bubrežni sistem i koža.

Ovo ime bilo je i te kako popularno 70-ih godina XX veka, dok se danas sve ređe sreće među ženskom populacijom. Kada je u pitanju poreklo ovog imena, mišljenja su različita. Neki smatraju da potiče od reči Marija, neki od reči Mira ili Mirjam. Ipak, svi se slažu da je u pitanju ime slovenskog porekla i da u slobodnom prevodu znači – mir, tj ona koja je mirna.

Ukoliko je izvorno hebrejskog porekla, od reči Mirjam, to u prevodu označava koplje, ili od Miriam, što znači jogunasta. Sa druge strane, ako je porekla latinske reči Marija i Mira, može se prevesti i kao čudesna.

Zapravo ime Mira može biti i Španskog i Latinskog i Hebrejskog porekla, pa se prevodi i kao čudo i svetlost Gospodnja. Mira na grčkom jeziku znači sudbina.

Isto tako imena Marija i Mirjam označavaju vladarku, gospođu, svetlost, i potiču još iz Starog zaveta. Drugi oblici jesu i Mirka, Mirna, Mirjam i druga.

Neka od najpoznatijih imena naše zemlje koji nas predstavljaju u regionu ali i u svetu, jesu imena velikanki srpskog glumišta, sporta, muzike i svakakvih drugih vrsta umetnosti.

Tako, ne smemo izostaviti glumice Mirjanu Karanović i Mirjanu Joković, zatim ni čuvene sportistkinje kako Srbije, tako i Hrvatske i Crne Gore, Mirjanu Đuricu, Mirjanu Baroni, kao i Mirjanu Marić i Mirjanu Milenković.

I te kako poznate su srpske književnice Mirjana Bobić Mojsilović, kao i Mirjana Novaković. Mirjana Marković je supruga nekadašnjeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije.

I damama koje nose ovo ime otpevana je pesma u njihovu čast, a izvodi je čuveni Predrag Živković Tozovac, i zove se jednostavno – Mirjana.

Učestalost davanja ovog imena novorođenim devojčicama opala je u novom veku, a pre svega jer se pojavljuju brojna imena koja prete da zasene sva druga izvorna, stara i lepa srpska imena, pa i ovo. Majke danas za svoju decu biraju uglavnom kraća imena, koja su internacionalna i koja se mogu lako izgovarati u svim delovima sveta.

Ipak, ako uzmete u obzir koliko lepo značenje ima ovo ime, osobito kada se sagleda njegovo široko poreklo, pa još i ako se neko od vaših predaka zvao tako, nemojte se ustručavati da u moru kratkih i savremenih naziva odaberete baš ovo ime za vašu kćerku. Ona će ga definitivno sa ponosom nositi.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...