Značenje imena Nađa

Ime Nađa jeste veoma popularno i često ime za devojčice u Srbiji danas. U eri popularnosti i dominacije kratkih imena, ovo je jedno od najpopularnijih. Ime je, smatra se, skraćenica od nekada veoma popularnih imena Nadica i Nadežda.

Tako, smatra se da je jedna od najzaslužnijih ličnosti za sve češću pojavu ovog imena u 20. veku kod nas, slikarka, humanistkinja i borac za svoj narod, velikanka Nadežda Petrović. Po ugledu na nju, mnoge majke su svojoj deci u ratna vremena davale ovo ime, a u želji da se ugledaju na nju, na njen uspeh i humanost. Danas, dominira skraćena verzija ovog imena, sve češće i sve popularnije ime Nađa.

Poreklo imena Nađa

znacenje-imena-nada

Smatra se da ovo ime ima više značenja, al i višestruko poreklo, te je tako značenje ovog imena i objašnjeno u zavisnosti od toga sa kog područja sveta dolazi.

Za ime Nađa smatra se da ima slovensko poreklo, ali i arapsko.

Na prvom mestu, većina ljudi smatra da se radi o ruskom imenu, tj o izvornom ruskom imenu koje jeste Nada, što je skraćeno od Nadežda, te da je Nađa zapravo kakva umanjenica ili ime od milošte ovog ruskog imena. Njegovo osnovno značenje i jeste “nada”, a moramo i da napomenemo da se smatra jednim od najstarijih ruskih imena.

Kada je u pitanju arapsko poreklo imena, to je, smatra se varijanta arapskog Nadiyya što u prevodu znači velikodušna, ona koja je blaga, ona koja je nežna, širokogruda, plemenita, osetljiva.

Nada kao hrišćanska vrlina

Ime Nada, od kojeg i potiče ime koje je naša današnja tema, pojedinci smatraju izvornim hrišćanskim imenom koje je prevedeno od grčkog Elpis, a predstavlja jednu od tri osnovne vrline u hrišćanstvu a to su – ljubav, vera i nada.

Tako je ovo ime veoma favorizovano u hrišćanstvu u prošlosti, a danas je veoma često i kod pripadnika muslimanske verske ispovesti.

Poznate ličnosti koje nose ime Nađa

Mnoge poznate ličnosti današnjice nose ovo lepo ime.

Među njima je danas možda i najčuvenije ime poznate plivačice naše zemlje, Nađe Higl, koja medalje osvaja takmičeći se u disciplinama 100 i 200 metara prsnim stilom. Nađa Ninković je takođe naša reprezentativka odbojkaškog tima Srbije.

I Rumuni imaju svoj ponos, gimnastičarku Nadju, Nađu Komaneči, dok se Rusi ponose teniserkom Nađom Petrovom.

Kada su u pitanju umetnici, članovi evropskog i svetskog glumišta, pevači i glumci, i tu postoje neka i te kako poznata imena.

Nađa Auerman jeste poznata nemačka glumica, Nađa Tiler austrijska, dok kod nas na sceni srpskog glumišta dominiraju Nađa Maršičević, Nađa Nedović i Nađa Rodić. U Nemačkoj je poznato i ime Nađe Mičel koja je njihova čuvena operska pevačica.

I svet, tačnije Amerikanci imaju svoju Nađu, spisateljicu Nađu Spigelman.

Popularnost i učestalost

Kako smo i na početku pomenuli, ovo ime je danas i te kako popularno među novorođenim devojčicama, pre svega zbog najnovijeg trenda davanja kratkih imena deci, a isto tako i imena koja se koriste internacionalno, ne samo u našoj, već i u drugim evropskim zemljama, ali i van Evrope, te roditelji smatraju da na taj način nekako otvaraju i olakšavaju put u svet svojoj deci.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...