Značenje imena Nikolina

Nikolina jeste veoma često i popularno ime kako u Srbiji, tako i u okolnim zemljama, ali i van granica naših teritorija u svim svojim najrazličitijim oblicima.

Ovo ime je i te kako cenjeno jer, pre svega, predstavlja ženski oblik imena Nikola, koje su sa ponosom nosili mnogi vladari, prinčevi, kraljevi, carevi, pape i vojskovođe.

znacenje-imena-nikolina

Kako je ime Nikola izuzetno poznato i rasprostranjeno širom sveta i među gotovo svim narodima, pre svega zbog uticaja Svetog Nikole i njegovog značaja za hrišćanstvo, i Nikolina je izvedenica koju roditelji rado koriste u novije doba za imenovanje svojih novorođenih devojčica, bilo u njenom osnovnom obliku ili nekim drugim varijantama i kraćim oblicima.

Nikola, moramo da napomenemo, jeste ime latinskog odnosno grčkog porekla, gde se izvorno piše kao Nikolaus, odnosno Nikolaos, što u prevodu znači pobeda naroda – nike – pobeda, laos – narod. Pa tako, ako je to u prevodu narodni pobednik, Nikolina bi imala značenje narodna pobednica.

Neke od varijanti ovog imena jesu i skraćeno Nina ili drugačije Nikolija, Nikol i Nikoleta, naravno u zavisnosti od delova sveta i država u kojima smo, a sve češće u svetu, pa i u Srbiji jeste ime Nika, u nekim državama i Nike. Tako je kod nas, kćerka glumca Borisa Komnenića dobila ime Nike, dok ćerka Jelene Karleuše i Duška Tošića nosi ime Nika, prema grčkoj boginji pobede.

Nina jeste još i ime osnivača Asirskog carstva, muža Semiramide, koji je za nju podigao čuvene i nadaleko i kroz istoriju poznate Semiramidine vrtove. Smatra se skraćenom verzijom imena Loan(nina) što u prevodu znači „nosilac svete blagodeti“. Neki ime Nina smatraju i gruzijskim imenom, od grčkog naziva Ninos, koji je bilo ime za čuveni asirski grad.

Neke od naših najpoznatijih i najpopularnijih ličnosti sa domaće scene, kako umetničke tako i sportske, nose ovo ime. To su Nikolina Moldovan, čuvena atletičarka, zatim Nikolina Lukić, srpska reprezentativka u odbojci, ali i filmska i pozorišna glumica Nikolina Đorđević, kao i hrvatska voditeljka Nikolina Pišek koja živi i radi u našoj zemlji.

I Bugarska je zemlja koja se može pohvaliti sportistkinjama koje nose ovo cenjeno ime i njime predstavljaju zemlju u najboljem mogućem svetlu. Tako, oni imaju poznatu atletičarku Nikolinu Pavlovu, kao i sportistkinju Nikolinu Rusevu. Takođe, ponosni su i glumicom Nikolinom Dobrevom koja živi i radi u Kanadi, a bugarskog je porekla.

I Bosna i Hercegovina ima svoj ponos ovog imena, a to je Nikolina Nikolić, njihova poznata košarkaška reprezentativka.

Smatra se da su neke od karakterističnih osobina devojaka koje nose ovo ime ili pak neke od njegovih varijanti pre svega izuzetan oprez i logičnost, što ih često sputava da ostvare neke svoje zamisli i ciljeve. One ne vole da rizikuju, a to je često i bitan preduslov za uspeh.

Ove osobe su sumnjičave, što u druge, što u sebe, pa ih i takva činjenica često sputava u delanju. Spore su kako u delima, tako i u reakcijama na dela, izuzetni su detaljisti, ali kao takvi mogu izgubiti pojam o celokupnoj slici nečega što je bitno. Ipak, na ove osobe se uvek možete osloniti.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...