Šta je ego?

Ego je slika koju u svom umu imamo o sebi. On neprestano utiče na nas i često preuzima kontrolu nad našim životom ako ga ne koristimo mudro. Ego nas bombarduje emocijama, mislima i požudom i sprečava nas da vidimo šta se zaista oko nas dešava. On blokira svest i mi život provodimo u mislima o onome što je bilo ili što je moglo biti.

Ego obuhvata skup svih negativnih aspekata ličnosti, odnosno negativnih energija. Predstavlja suprotnost Višem Ja, koje više nije prisutno u našem telu. Više Ja pokreće ljubav, dok Ego ne zna za ljubav i uvek deluje sa pozicije straha. Kada je prisutna ljubav, Ego je odsutan. Ego privlači negativnu energiju iz naše okoline.

Ego nas povezuje sa našim identitetom i sprečava bilo kakve promene. Ego je obuzet strahom i želi da nas zadrži tamo gde jesmo. Ego ima strah da nećemo biti uspešni ako promenimo zanimanje i da ćemo biti ranjivi ako se ne ponašamo nasilnički. Ego pokušava da nas zaštiti od spoljašnjih uticaja, ali jedino što štiti su naše negativne karakteristike. Ako Ego zavlada nama i ako se poistovetimo sa našim identitetom, onda ćemo imati ograničen pogled na svet.

Kada diskutujemo sa nekim i kada pokušavamo da promenimo nečije mišljenje i stavove koji se razlikuju od naših, to znači da Ego upravlja nama. Međutim, treba znati da su stavovi samo grupa misli koje su usmerene u nekom pravcu i da raspravljanjem samo nepotrebno trošimo energiju.

Da bismo ispravno gledali na život i da bismo realno videli sve što se dešava oko nas, moramo da posmatramo svet sa pozicije Višeg Ja. Kada smo udaljeni od svog Višeg Ja onda nas obuzimaju žudnja, pohlepa i osećaj praznine i nezadovoljstva. Onda ćemo početi da tragamo za slavom, uspehom, pažnjom, sudbinskom vezom, ali to nam neće doneti zadovoljstvo. Možemo kupiti nov auto, promeniti posao ili partnera, ali opet nećemo biti zadovoljni. Jedini način da budemo kompletni i srećni je da se okrenemo sebi i svom unutrašnjem Višem Ja, jer jedina ljubav za kojom tragamo dolazi iznutra. Tek kada nju osetimo, ona će se ispoljiti i spolja.

Da bismo živeli u stvarnosti i bili celoviti i zadovoljni, potrebno je da oslabimo uticaj Ega i da svesno preduzimamo sve akcije. Slabljenjem Ega naša svest će zasijati i konačno ćemo živeti život na pravi način.

Dakle, kada tumačimo energiju koja se nalazi oko nas, to možemo raditi pod uticajem Višeg Ja ili pod uticajem Ega, odnosno straha. Izbor je na nama.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...