Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo K

Još jedno slovo koje vam može biti ponudjeno u igri Zanimljiva geografija jeste slovo K.

Potrudili smo se da nadjemo što je više moguće rešenja za ovo slovo, što nije bilo teško jer ih ima dosta.

U daljem tekstu pročitaje, naučite i budite pobednik!

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-k

Država na slovo K

Od mnogobrojnih država na slovo K mi smo odabrali onu koja se nama učinila najzanimljivijom – Kina.

Nalazi se u Istočnoj Aziji, a susedne države su Vijetnam, Laos, Mjanmar, Indija, Butan, Nepal, Pakistan, Avganistan, Tadžikistan, Kirgizija, Kazahstan, Rusija, Mongolija I Severna Koreja. Ima izlaz na dva mora, Istočnokinesko i Žuto, kao i najpoznatiju planinu Himalaje. Glavni grad je Peking. Kina ima površinu nešto više od 9.5 miliona, što je stavlja na četvrto mesto medju najvećim državama sveta. Osim toga Kina je najmnogoljudnija zemlja na planeti sa više od milijardu ljudi. Njihova populacija čini čak 20% svetske populacije. U Kini se nalazi čuveni Kineski zid koji je velika atrakcija, i zbog koga dolaze brojni turisti. Kao što vidite Kina je jedna veoma zanimljiva država i zaslužila je malo više pažnje.

Ostale države na slovo K su: Kuba, Kolumbija, Kenija, Kuvajt, Kongo, Kanada, Kambodža, Kamerun, Katar, Kazahstan, Kirgistan

Grad na slovo K

Za malo detaljniji opis odabrali smo grad Kraljevo.

On se nalazi u Srbiji, tačnije u Raškom okrugu. Smešten je na tri reke: Zapadnoj Moravi, Ibru i Ribnici. U blizini grada, na 5 kilometara, nalazi se poznati manastir Žiča. Osim njega poznate znamenitosti su i  Srednjovekovni grad Maglič, Vasin konak, Saborna crkva kao i Spomenik na trgu.

Drugi gradovi na slovo K su: Kruševac, Kotor, Knin

Planina na slovo K

Planina za koju ste verovatno čuli, ili je posetili – Kopaonik.

Prostire se od severozapada pa sve do jugoistoka, i to dužinom većom od 75 kilometara, što ga čini najvećim planinskim masivom u Srbiji. Najviši vrh Kopaonika dostiže visinu od 2017 metara i zove se Pančićev vrh. Deo Kopaonika je nacionalni park, u kome se nalazi najveće i veoma posećeno skijalište. Ova planina bogata je rudama, zatim florom i faunom. Takodje, ovde možete videti najviši vodopad, kao i nekoliko izvora termalne vode.

Druge planine na slovo K su: Kadinjača, Kukavica, Kosmaj

Reka na slovo K

Velika i poznata reka na slovo K jeste Kongo.

Drugi naziv ove reke je Zair. Ona protiče centralnim delom Afrike i najveća je reka na tom kontinentu. Dugačka je čak 4.700 kilometara, i svojim tokom protiče kroz pojedina tropske šume, zbog čega je izuzetno bogata vodom. To je čini drugom rekom po količini vode u svetu. Nastaje tako što se u planini spajaju dve reke: Lualaba i Luapula, a njen tok dalje ide sve do Atlanskog okeana.

Ostale reke na slovo K su: Kolubara, Kolorado, Krka

Životinja na slovo K

Izuzetno zanimljiva životinja – Kameleon.

Kameleon je najpoznatiji po tome što može da promeni boju kožu, i to od zelene do bele. Dužina tela iznosi oko 30 centimetara, koža mu je rastegljiva zbog krljušti, rep dugačak a noge tanke. Veoma je trom i sporo se kreće po drveću, gde najviše boravi. Kada se oseti ugroženim, on naduva svoje telo, širom otvori usta i promeni boju, to jest potamni. Njegova ishrana bazira se na insektima koje lovi lepljivim i dugačkim jezikom. Najčešće se može srestiu Africi, Madagaskaru, Arabiji, Španiji i Indiji.

Druge životinje na slovo K su: Koala, Kamila, Krava, Kazuar

Biljka na slovo K

Veoma ukusna i lepa biljka na slovo K jeste Kivi.

Kivi vodi poreklo iz Kine, a prepoznaćete ga po ovalnom obliku i braon koži sa sitnim dlačicama. Takodje, kada je u cvatu ima jak ali prijatan miris. Kada ga isečete zelene je boje sa crnim semenkama. Kivi dostiže visinu od oko 9 metara. Najčešće se upotrebljaa u ishrani ali se od skoro koristi i za kozmetičke proizvode.

Ostale biljke na slovo K su: Kamilica, Karanfil, Karfiol, Kurkuma

Sponzorisani tekstovi:

Loading...