Koliko košta izgradnja kuće?

Troškovi koje ćete morati da pokrijete ukoliko se odlučite da zidate kuću, precizno se mogu proračunati jedino ukoliko unapred predvidite koji građevinski materijal ćete koristiti, kolika će tačno kvadratura kuće biti i koliku će kvadraturu zauzimati površina pregradnih zidova u unutrašnjosti kuće.

Pored toga, da bi se proračunali troškovi, potrebno je i utvrditi činjenicu da li ćete kuću zidati na placu koji već posedujete ili će biti potrebno da tek kupite plac.

Uz sve to, u troškove ćete morati da ubrojite i novčane iznose koje ćete morati da izdvojite kako bi ste platili izdavanje različite neophodne dokumentacije.

U nastavku teksta, potrudićemo se da vam otkrijemo koliko novca ćete morati da izdvojite za građevinski materijal.

Koji građevinski materijal će vam biti potreban i koliko će vas to koštati?

Za izgradnju kuće, biće vam potreban sledeći građevinski materijal:

– Građevinski blokovi: cena jednog građevinskog bloka je oko 0,3 evra.
– Cigle: cena jedne cigle je oko 0,08 evra,
– Gvožđe: cena gvožđa je oko 0,8 evra po kilogramu,
– Građa: cena građe je oko 250 evra po metru kubnom,
– Beton: cena betona je oko 80 evra po metru kubnom,
– Cement i kreč: cena cementa i kreča je oko 100 evra po toni,
– Crep: cena crepa je oko 0,6 evra po komadu,
– Stolarija: cena stolarije, varira u zavisnosti od toga da li je reč o drvenoj stolariji, o aluminijumskoj ili o PVC stolariji, ali i od dimenzija otvora u koje je potrebno ugraditi stolariju.

Uz sve to, biće potrebno i da izdvojite novac za podne obloge, instalacioni materijal, pločice i sanitarije. Cena podnih obloga, instalacionog materijala, pločica i sanitarija, ne može se precizno proračunati jer zavisi od vrste, kvaliteta, proizvodne marke i porekla. Zato, najbolje bi bilo da se o tim cenama raspitate lično kod prodavca, onKoja dokumentacija će vam biti potrebna da bi ste zidali kuću?

Od dokumentacije, biće vam potrebno sledeće:

– Izvod iz lista nepokretnosti (oko 750 dinara + 650 din taksa),
– Kopija plana sa instalacijama (oko 580 dinara + 600 dinara taksa),
– Projekat za izgradnju (oko 6 evra po kvadratu + 5000 dinara KPT),
– Lokacijska dozvola (oko 12.000 dinara + 580 dinara taksa),
– Građevinska dozvola (oko 1.000 dinara + 200 dinara taksa),
– Snimanje temelja (oko 12.000 dinara),
– Potvrda o kontroli izgradnje temelja (oko 1.330 dinara),
– Tehnički izveštaj koji uključuje geodetski snimak (oko 12.000 dinara),
– Rešenja o uvođenju instalacionih sistema (elektro mreža, vodna instalacija i slično), cena se razlikuje u odnosu na grad ili opštinu.

Prikazane cene, u neznatnoj meri mogu se razlikovati u odnosu na lokaciju, odnosno grad u kome ćete graditi kuću. Ipak, na osnovu informacija koje smo podelili sa vama, moći ćete približno jasno da proračunate koliko novca će biti potrebno da izdvojite za izgradnju kuće.

Svim navedenim troškovima, potrebno je da dodate i troškove kojima ćete biti izloženi u obavezi da platite građevinske radnike koji će izvesti građevinske radove. Cena usluga građevinskih radnika je individualna i razlikuje se ne samo od grada do grada, već i od agencije do agencije.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...