Značenje imena Marija

Ime Marija jedno je od najrasprostranjenijih imena osobito na teritoriji Srbije i Hrvatske, ali i u čitavom pravoslavnom i katoličkom svetu, odnosno u svetu hrišćanstva.

Radi se zapravo o biblijskom imenu, jer su mnoge ličnosti iz Biblije, a pre svega Devica Marija, Isusova Majka, nosile ovo ime. Sama pomisao na takvo poreklo imena, ukazuje na čistotu, nevinost, dobrotu, majčinsku ljubav i blagodet.

znacenje-imena-marija

Ime Marija je, kako se smatra, hebrejskog porekla, i potiče od reči Mirjam, a reč Marija latinska je forma te hebrejske reči. Egipatsko značenje ove reči, koja se kod njih piše kao Mry jeste – ona koja je voljena. Ono što je definitivno sigurno, bez obzira na poreklo reči, jeste da je ovo ime jedno od najstarijih imena ikada, osobito u hrišćanskom svetu.

Ipak, ime Marija je jedno od retkih imena za koje se zna tačno značenje. Postoje brojna nagađanja, a neka od njih ukazuju i da ovo ime simboliše čistu i duboku, istinsku ljubav, osobito ljubav majke prema detetu, kakva je i bila ljubav Isusove majke prema sinu Božijem.

Sa druge strane, ako direktno prevodimo hebrejsku reč Mirjam, dolazimo do sledećeg značenja „Mir“ – gorko i „Jam“ – more. Takođe, prvi deo složenice može se prevesti i kao ljubljena, dok drugi deo složenice jeste skraćenica Božjeg imena Jahve, pa je onda to ime u značenju „ljubljena od Boga“.

Nadalje, postoje i mnoga druga tumačenja i prevodi ove reči sa hebrejskog, koji ime Marija prevode kao „od Boga privilegovana“, dok se prema Bibliji smatra i da se Mojsijeva sestra zvala Mirjam, pa to daje jedno dodatno značenje i važnost ovom imenu. Ovo ime takođe jeste označeno i kao Gospođa, Zvezda mora (za koju postoji spravljena i pesma), Lepa, Gazdarica.

Kako smo već i rekli ovo je jedno od najčešćih imena u Hrišćanstvu. Roditelji se uglavnom opredeljuju za ovo ime upravo zbog toga što su brojne svetiteljke i velike vladarke u prethodnim vekovima nosile baš ovo ime. Često su ga, takođe, imale i naše bake, pa devojčice i po njima dobijaju ime.

Tako je, pored Device Marije, izuzetno poznato i biblijsko ime Marija Magdalena, a od poznatih velikih ličnosti, umetnica i vladarki svog vremena poznate su još i Marija Kalas, Marija Kiri, Marija Antoaneta, zatim tu su i Marija Mediči, Marija Terezija, i brojne druge velike ženske ličnosti istorije.

Vidimo stoga da je ime Marija isto tako slavno na zemlji, kao i na nebu. Ovo ime u nama budi najsvetija osećanja, na sve ono što je sveto, na neizmernu ljubav majke prema detetu, jer je majka Isusova bila puna milosti i dobila je milost od Boga, kao i na najveće trijumfe i pobede u istoriji ikada.

Danas su popularne brojne varijacije ovog imena, žene koju Bog ljubi i koja je uzvišena. Tu su izvedena neka imena kakvo je na primer Marina, Mija, Mara, Maša, Mina i brojna druga. Ono što definitivno svedoči o neizmernoj popularnosti ovog imena, jeste da Hrvati čak i novorođenim dečacima daju ime Marija. Tu su još i brojne izvedene reči kao što su Marijan, Mario i brojne druge.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...