Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo A

Ukoliko ste ljubitelj zanimljive geografije, onda verovatno znate da to nije nimalo laka igra.

Potrebno je prisetiti se zadatih pojmova u kratkom roku kako bi odneli pobedu, a neretko se desi da baš odredjenog grada, reke ili države ne možete da se setite.

Upravo zbog toga smo mi tu, da vam pomognemo da pronadjete rešenja za svako slovo, i time sebi olakšate igru.

Naravno, nemojte varati već budite vredni, naučite sve pojmove, pa iznenadite vaše protivnike brzinom i znanjem.

U ovom tekstu ćemo pisati o slovu A

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-a

 

Država na slovo A

Postoji dosta država na slovo A, a jedna od njih je i Austrija.

Austrija se nalazi u centralnoj Evropi, a njeni susedi su Nemačka,Češka, Slovačka, Madjarska, Slovenija, Italija, Švajcarska i Lihtenštajn. Glavni grad Austrije je Beč. Austrija se vodi kao parlamentarna demokratija, članica je Evropske unije kao i Ujedinjenih nacija. Takodje, deo države Austrije su i poznati Alpi, koji se prostiru duž njene južne i zapadne strane. Dok je Dunav najveća reka koja protiče kroz nju. Nacionalni parkovi krase Austriju, i to njih pet, što je čini jednom veoma lepom državom.

Ostale države na slovo A su: Alžir, Albanija, Angola, Andora …

Grad na slovo A

Jedan od gradova čije ime počinje na slovo A jeste Atina.

Atinu poseduje država Grčka, i to kao glavni grad. Sa razlogom, jer je Atina jedan od najlepših i najpoznatijih gradova u Evropi. Ovaj lepi naziv grad je dobio po boginji koja se takodje zvala Atina. U ovom gradu živi 3.7 miliona ljudi. Atina je poznata još i po Akropolju, koji se smatra veoma značajnom gradjevinom. Grčka je izrodila mnoge filozofe koji vode poreklo baš iz Atine, kao što su Sokrat, Sofokle, Aristotel i Platon.

Drugi gradovi na slovo A su: Aman, Aleksinac, Arandjelovac  …

Planina na slovo A

Jedna od najpoznatijih planina u Evropi na slovo A jeste planina Avala.

Avala se nalazi južno od glavnog grada Srbije. Smatra se niskom planinom od svega 511 metara, a prostire se izmedju slivova reka Dunava i Save. Na Avali je prvi put pronadjen mineral avalit, pa je zbog toga po njoj i dobio naziv. Proglašena je nacionalnim parkom, pa je s toga zaštićena i veoma dobro očuvana. Avala poseduje veoma raznorsnu floru od čak 600 vrsta. Medju njima se mogu naći veoma lekovite i izuzetno retke biljke, što čini da je posećuju mnogobrojni turisti zarad toga. Na njoj se nalaze jedni od najpoznatijih spomenika – Avalski toranj i Spomenik Neznanom junaku.

Druge planine na slovo A su: Ararat, Alpi, Andi

Reka na slovo A

Verovatno najpoznatija reka na slovo A jeste Amazon.

Amazon pripada Južnoj Americi i smatra se rekom koja ima najveći protok vode. Njena dužina iznosi 6.448 kilometara 2 i smatra se najvećom rekom na svetu. Ona pokriva čak 40% cele Južne Amerike. Baš zbog toga što se smatra najvećom rekom na svetu i jeste najpopularnija i najpoznatija. Izvire u Andima, a njen tok vodi do Atlanskog okeana gde se stapa sa njim i teče dalje u nedogled.

Ostale reke na slovo A su: Arno, Amur, Angara …

Životinja na slovo A

Od mnogobrojnih životinja na slovo A, mi smo izabrali onu koja je najopasnija i vredna pomena – ajkula.

Drugačiji naziv za ajkulu jeste morski pas. Ona spada u grupu beskičmenjaka i to rušljoriba, zajedno sa listovima, ražama, testerašima, itd. Ima čak pet vrsti peraja i u grupi je riba grabljivica. Ajkule se mogu razmnožavati na tri načina, tako što legu jaja, tako što radjaju mladunce ili tako što formiraju jaja ali u sebi, pa se iz njih izlegne mladunče. S obzirom da dužina ajkule može dostići i do 20 metara, nije čudo da svi ljudi strepe od njih. Najveća ajkula se naziva bela ajkula.

Druge životinje na slovo A su: Antilopa, Ara

Biljka na slovo A

Biljka koju smo odabrali je veoma slatka i sočna, tako da se uvek možete setiti nje kada samo pomislite na slovo A – ananas.

Ananas pripada porodici tropskih biljaka i to bromelija, a može se jesti u sirovoj varijanti, iz konzerve ili se može konzumirati kao sok. Od ananasa se prave najsladje poslastice koje su poznate širom sveta, a još poznatiji su kokteli. Ima veoma zanimljiv oblik što ga čini i lepom dekoracijom. Osim što je ukusan i što ima lep izgled, on veoma pozitivno utiče kako na kožu tako i na unutrašnje organe, jer ima lekovita svojstva. Naročito se preporučuje osobama koje pate od poremećaja digestivnog trakta.

Ostale biljke na slovo A su: Adam, Aloja, Aronija, Anis

Sponzorisani tekstovi:

Loading...