Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo E

Slovo E ne bi trebalo da predstavlja problem, zbog toga što postoji dosta Država, gradova, itd na to slovo.

Ako vi ipak ne možete da se prisetite nekog pojma, pogledajte naše predloge.

Potrudili smo se da vam ponudimo više mogućih rešenja, a dobićete i po neki opis kako biste lakše zapamtili.

slovo-e

Država na slovo E

Država koju vam mi predlažemo jeste Etiopija.

Nalazi se u istočnom delu Afrike, to jest delu koji je poznat po nazivu Rog Afrike. Susedne države su Eritreja, Sudan, Kenija, Somalija i Džibuti. Izlaz na more nema. Sa površinom nešto većom od 1.000.000km2 zauzima najveći deo navedenog Roga Afrike. Najviši vrh dostiže visinu od čak 4620 metara, a naiva se Ras Dašan. Veoma poznata reka, Plavi Nil, protiče duž Etiopije. Zanimljivo je to da se u Etiopiji govori čak više od 80 različitih jezika. Za Etiopiju važi da je jedna od najsiromašnjih zemalja. Oni su trude da zarade tako što izvoze kafu, čaj, odredjene vrste cveća kao i pojedino voće i povrće. A takodje se velikim delom bave i stočarstvom.

Druge države na slovo E su: Ekvador, Estonija, Egipat, Eritreja

Grad na slovo E

Jedan od zanimljivijih gradova čiji naziv počinje slovom E jeste Edinburg.

Edinburg je glavni grad Škotske, a smešten je tačno na jugu reke Fert ov Fort. On zauzima drugo mesto po veličini, odmah nakon Glazgova. U Edinburgu je sedište škotske vlade, škotskih crkvi kao i Nacionalnog muzeja, Nacionalne biblioteke i Nacionalne galerije. Najveća znamenitost ovog grada je Edinburški zamak.

Ostali gradovi na slovo E su: Erbil, Elbasan

Planina na slovo E

Jedina planina na slovo E za koju mi znamo jeste Emejšan (Emei Shan).

Planina Emei Shan nalazi se u Kini, tačnije na jugu pokrajine Sečuan, a njen naziv doslovno glasi „uzvišeno čelo“. Ova visoka planina, od 3.099 metara visine, važi za najveću od Četiri svete budističke planine. Emei Shan zajedno sa planinom Daxiangling gradi vulkasno permijsko tlo. Ova planina poznata je i po tome što su se nekada davno upravo na njoj vežbale odredjene borilačke veštine. Bogata je vegetacijom što čini da odiše svežim vazduhom.

Reka na slovo E

Za ovu reku ste sigurno čuli – Eufrat.

Reka eufrat protiče kroz Mesopotamiju, i to zapadnim delom. Naziv reke potiče iz persijskog jezika a u prevodu znači „jednostavna za prelaz“. Dužina reke iznosi 2.800 kilometara, a nastaje tako što se pritoke Kara i Murat spoje.

Ostale reke na slovo E su: Erenik, Ebro

Životinja na slovo E

Jedna od dve životinje za koju mi znamo, a i vi ste sigurno čuli ili videli u ZOO vrtu, jeste Emu.

Ona predstavlja drugu pticu po veličini. Nalazi se na grbu Australije, zajedno sa klokanom. Krila su im mala u odnosu na telo, a noge su dugačke. Štiti ih dvostruku perje, a oba su iste veličine. Kada prodje vreme mitarenja one postaje tamnije, a što više vremena provedu na suncu perje im posvetli. Biljojedi su, a hrane se isključivo semenkama, cvećem, i plodovima. Žeke mogu položiti izmedju 9 i 20 jaja, koja su najpre zelena a kasnije postaju sve tamnija dok ne postanu crna. Stanište im je u Australiji, u oblastima prašuma. Veoma visoke i veoma niske temperature joj ne prijaju.

Druga životinja na slovo E je: Eja

Biljka na slovo E

Dobro poznata biljka na slovo E jeste Eukaliptus.

On je vrsta drveta a raste na područjima koja nisu mnogo plodna. Lišće eukaliptusa sadrži otrovne delove što sprečava insekte da ga napadaju. Retke su životinje koje ga jedu, a jedna od njih je koala, koja se jedino i isključivo hrani ovom biljkom, zbog toga što je njen organizam otporan na otrovne delove.

Ostale biljke na slovo E su: Erika, Encijan, Eva

Sponzorisani tekstovi:

Loading...