Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo Dj

Slovo Dj se u igri zanimljiva geografija karakteriše kao jedno od težih zbog toga što nema puno rešenja za svaki pojam.

Medjutim, mi smo se potrudili pa smo za svaki pojam našli neko rešenje.

Pogledajte u daljem tekstu pa naučite sve o pojmovima na slovo Dj i budite pobednik u ovoj zanimljivoj igri.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-dj

Država na slovo Dj

*Država na slovo Dj ne postoji, ali mnogi državu Džibuti nazivaju Djibuti.

Grad na slovo Dj

Veoma poznati grad – Djenova.

Nalazi se u Italiji, i po veličini je šesti grad u toj državi. Djenova je poznat grad i po tome što se smatra najvećom lukom u Italiji. Ovaj grad se nalazi na veoma pokretljivom terenu, a iznad njega se izdižu velike planine kao što su Apenini i Alpi. Zbog toga je ovaj grad veoma lep i često ga posećuju turisti iz raznih delova sveta.

Ostali gradovi na slovo Dj su: Djer, Djurdjevac

Planina na slovo Dj

Jedina planina koju znamo na slovo Dj jeste Djedinska planina.

Ova planina se nalazi u istočnom delu Bosne. Tačnije, na masivu Konjuhu. Djedinsku planinu presecaju reke Oskova i Studešnica. Najviši vrh ove planine naziva se Suhodrvlje, a njegova visina iznosi 1177 metara.

Reka na slovo Dj

Takodje jedina reka na slovo Dj za koju mi znamo jeste Djetinja.

Ova reka potiče iz obronaka planine Tare, tačnije u selu Kremnu. Djetinja dalje teče od Užica do Požege, gde se spaja sa Moravicom. Te dve reke dalje čine Zapadnu Moravu. Na ovoj reci se nalaze dve poznate pećine – Megara i Potpećka. U klisuri postoje par izvora vruće vode, a krase je i razne vrste lekovitih i retkih biljaka. Takodje, na Djetinji se nalaze i tri veštačka jezera. Nekada se na obali ove reke nalazio manastir Rujno, koga su u 16. veku srušili turci.

Životinja na slovo Dj

Jedna od životinja koju znamo na slovo Dj jeste djavolja raža.

O ovoj životinji nemamo baš puno podataka. Poznato je samo da je vrlo opasna, toliko da čak i morski psi beže od nje! Njen ubod je vrlo bolan i jak, izaziva povraćanje, malaksalost a neretko deluje i smrtonosno. Za ovu ribu se na našim prostorima saznalo kada se pojavila vest da je ova opasna riba počela da se pojavljuje u Sredozemnom moru. Vidjena je nekoliko puta kod Kipra i Turske, što znači da je veoma blizu Jadranskog mora. Njeno izvorno stanovište jeste u Indijskom okeanu i Pacifiku. Da li će ova opasna riba zavladati i Jadranskim morem, ostaje da vidimo.

Druga životinja na slovo Dj je: Djavolji zubošaranaš (to je vrsta ribe) …

Biljka na slovo Dj

Veoma zdrava biljka koju ćemo vam preporučiti, kako za ovu igru tako i za redovno konzumiranje, jeste Djumbir.

Djumbir je začinska biljka a pripada porodici Zingiberaceae. Poreklo vodi iz Kine, a veoma brzo se proširila na Indiju, Afriku, Aziju i Karibe. Djumbir je zastupljen najčeše u orijentalnoj kuhinji. Višegodišnja je biljka i spade u jedne od najstarijih začina koji su se pojavili u Evropi u srednjem veku. Djumbir je izuzetno lekovita biljka, pozitivno deluje na čitav naš organizam i leči mnoge bolesti. Najčešće se preporučuje osobama koje su sklone povraćanju, prilikom putovanja ili inače, jer ublažuje simptome mučnine. Ukus je neobičan i podseća na limun.

Druga biljka na slovo Dj je: Djurdjevak

Sponzorisani tekstovi:

Loading...