Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo G

Nudimo vam najlakša rešenja za svaki pojam koja ćete moći brzo da zapamtite.

Uz mali opis odabrane države, grada, reke, itd, lako ćete zapamtiti svaki pojam i tako uspeti brzo i bez puno muke da rešite pojmove, u ovom slučaju, na slovo G.

Zanimljiva geografija je zaista jedna zanimljiva igra, kako i sam naziv kaže. A verujemo da će vam postati još zanimljivija kada budete naučili sledeće:

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-g

Država na slovo G

Jedna od mnogih država na slovo G jeste Grčka.

Odabrali smo ovu zemlju jer nam se učinila zanimljivijim od ostalih. Nalazi se na jugoistoku Evrope, a susedne države su Albanija, Makedonija, Bugarska i Turska. Grčka izlazi na tri mora – Jonsko, Egejsko i Sredozemno. Krase je ostrva, a neka od najpoznatijih su Krf, Krit i Rodos. Njena površina iznosi 132.000km2, i smatra se za najveću državu na Balkanu. Grčka je jedna od članica EU, NATO pakta, a medju začetnicima je Ujedinjenih Nacija. A od skoro, tačnije od 2001 godine, postala je deo i Evrozone. Neke od najlepših gradjevina  potiču iz Grčke, od kojih su najpoznatiji Koloseum u Rimu, Bela kula u Solunu, Partenon u Atini, kao i Meteori.

Ostale države na slovo G su: Gana, Gruzija, Gvineja, Gambija, Gabon, Gvajana

Grad na slovo G

Veoma poznat grad i vredan pomena jeste Grac.

Nekima poznat i kao Gradac, nalazi se u Austriji, gde zauzima mesto drugog grada po veličini. Najpoznatiji je po svom gradskom jezgru, koji je jedan od najčuvenijih Evropi. Iz tog razloga, 1999. godine proglašen je od strane UNESKO-a za kulturnu baštinu. Kasnije je toj baštini dodat i dvorac Egenberg. Bitno je napomenuti i to da je Grac predstavljao kulturnu prestonicu Evrope.

Ostali gradovi na slovo G su: Gabala, Gorica, Galanta

Planina na slovo G

Verovatno ste čuli za nju – Goč.

Ako niste, evo par informacija. Planina Goč se nalazi u Srbiji, odmah pored Vrnjačke banje. Pripada nizu severnokopaoničkih planina i smatra se nižom planinom. Njen najviši vrh iznosi 1216 metara, a naziva se Ljukten. Goč je pravi raj za oči jer obiluje florom, a najzastupljeniji su Bukva, Jela, Hrast i Bor. Takodje, tamo možete naći izobilje šumskih jagoda kao i dosta vrsta izuzetno lekovitih biljaka. Poseduje mnogo izvorišta koja se ulivaju u Zapadnu Moravu i Rasinu. Jedno od posećenijih mesta jeste Rimsko groblje, gde je sahranjen nekadašnji narod Sasi.

Druge planine na slovo G su: Golija, Grmeč

Reka na slovo G

Mnogima ne tako poznata, ali svakako veoma zanimljiva i laka za pamćenje jeste reka Gang.

Odnosno, Ganga, kako vam je lakše. Smatra se najdužom rekom Indijskog potkontinenta. Izvorište joj je u Himalajima, tačnije u državi Utarančal, odnosno mestu Gaumuk odakle i potiče naziv Gang. Ova veoma duga reka prelazi put severne Indije, od Bangladeša do Bengalskog zaliva, gde se uliva u Indijski okean. Pokraj ove reke, baš na samoj delti pored mora, nalazi se najveća šuma mangrove, koju je UNESKO proglasio za Nacionalnim parkom i smestio je u svetsku baštinu.

Ostale reke na slovo G su: Glina, Gradac, Grza

Životinja na slovo G

Možda niste znali, ali, ova životinja je pored psa najverniji prijatelj čoveka – guska.

Guske se dugo vremena uzgajaju kao domaće životinje, i one se smatraju pitomim. Druge su divlje i one su sklone migraciji. Domaće guske dostižu i do 10 kilograma, pa otuda razlog zašto nisu u stanju da lete. Veoma su pitome i privržene gazdi, a prema neznancima su veoma neprijateljski nastrojene. Stalno su u grupi i zbog toga se preporučuje da imate makar jedan par. One pripadaju srednjoj grupi ptica, a postoje najčešće u beloj i sivoj boji. Ako želite verne čuvare nabavite guske.

Druge životinje na slovo G su: Golub, Gazela, Gušter

Biljka na slovo G

Izuzetno poznata biljka na slovo G jeste grašak.

Kao što verovatno svi znate, grašak pripada mahunarkama i jednogodišnja je biljka. Grašak se nije oduvek jeo, ali je u 17. veku postao izuzetno popularan, i domaćice su počele rado da ga pripremaju. Danas se grašak konzumira u celom svetu, a najčešće se nalazi na trpezi Ruske, Kineske, Indijske i Američke kuhinje. S obzirom da grašku prija vlažna klima, ne čudi da ga baš ove države imaju u izobilju i da ga iz tog razloga češće koriste. Grašak je izuzetno hranljiv zbog toga što je izvor proteina i ugljenih hidrata. Takodje vitaminima C i E. Možda najvažnije jeste to da obiluje lecitinom koji je veoma važan za održavanje nervnog sistema.

Ostale biljke na slovo G su: Godži, Glog, Gavez

Sponzorisani tekstovi:

Loading...