Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo P

Takodje jedno od veoma laganih slova kada je u pitanju igra Zanimljiva geografija.

U daljem tekstu pročitajte rešenja za sve pojmove, zatim naučite što više njih pa svoje protivnike iznenadite svojim bogatim znanjem!

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-p

Država na slovo P

Jedna od država na slovo P jeste Panama.

Nalazi se u južnom delu srednje Amerike, tačnije spaja Severnu i Južnu Ameriku. Susedne države su Kostarika i Kolumbija. Ima izlaz na Karipsko more i Tihi okean. Glavni grad ove države takodje se zove Panama. Ovoj državi od najvećeg je značaja Panamski kanal, jer se prolaz kroz njega naplaćuje i to im doprinosi BDP-u.

Ostale države na slovo P su: Portugal, Paragvaj, Portoriko, Pakistan, Poljska, Peru

Grad na slovo P

Dobro poznat i veoma lep grad jeste Podgorica.

Podgorica je glavni grad države Crne Gore, a ujedno i najveći. Predstavlja glavnu raskrsnicu svih puteva u CG. Nalazi se negde na sredini, tako da su blizu ovog grada i planine i more. Nekadašnji naziv Podgorice bio je Titograd, po čemu je i danas mnogi pamte. U ovom gradu se takodje nalaze glavni kulturni i obrazovni centri, kao i ekonomski. Bitnih znamenitosti nema, ali se može izdvojiti Sahat kula.

Ostali gradovi na slovo P su: Pančevo, Parma, Pirot, Peć

Planina na slovo P

Ne tako poznata planina u našem region – Povlen.

Nalazi se u zapadnom delu Srbije, na oko 30 kilometara od grada Valjeva. Najviši i najvažniji vrh ove planine jeste Mali Povlen, a njegova visina iznosi 1374 metara. Zatim Srednji Povlen sa visinom od 1301 metara, i Veliki Povlen sa 1271 metara. Ne spade u visoke planine, ali nije prohodna zbog toga što je prekrivaju guste šume i rečni kanjoni koji su duboki.

Ostale planine na slovo P su: Parnas, Pirin, Papuk, Paštrik

Reka na slovo P

Reka koja se lako pamti – Po.

Njen tok je dugačak 652 kilometara, a protiče kroz državu Italiju, u kojoj je ova reka i najveća. Njen tok se sliva u Jadransko more, a protiče kroz dosta bitnih gradova kao što su: Milano, Torino, Veneciju, Ferara i Pjačenca.

Ostale reke na slovo P su: Prut, Piva, Parana

Životinja na slovo P

Jedna od najzanimljivijih životinja koja osvaja simpatije mnogih jeste Panda.

Panda pripada redu medveda, a poreklom je iz Kine. Prepoznaćete je lako po crnim krugovima oko očiju, takodje preko ušiju i donjem delu tela. Može da dostigne težinu od oko 100 kilograma i visinu od 1.5 metar. Panda pripada redu zveri, medjutim njena se ishrana isključivo bazira na listovima bambusa, a ne na mesu. Spada u ugrožene vrste zbog toga što se u divljini nalazi samo još 2000 Pandi, i to više od 1900 samo u Kini. Medjutim, poslednjih godina je zabeležen porast njihovog broja.

Ostale životinje na slovo P su: Puma, Pelikan, Paun, Piton

Biljka na slovo P

Veoma zdrava biljka koju bi trebali češće da upotrebljavamo – Proso.

Proso je takozvana prosolika žitarica, a koristi se kako za stočnu tako i za ljudsku ishranu. Od njega se mogu praviti razna peciva, kaše, a takodje i pivo. Ukoliko ste alergični na gluten onda je ova žitarica pravi izbor. Proso je bogat vlaknima, zatim magnezijumom, gvoždjem i proteinima. Nije zahtevna biljka a donosi mnogo.

Ostale biljke na slovo P su: Pelin, Pirinač, Peršun

Sponzorisani tekstovi:

Loading...