Kada su nastali prvi pametni mobilni telefoni?

Čini se da se danas ne može zamisliti normalan život bez mobilnog telefona, a do pre 15 godnina javnosti su bili potpuno nepoznati i koristili su ih samo poslovni ljudi.

Koncept “pametnog telefona” vezuje se za Iphone, a pre skoro 13 godina je iPhone imao svoje prvo predstavljanje.

Međutim, ako mislite da su se prvi pametni telefoni pojavili tek nakon što je na tržište došao Iphone, varate se!

Prvi pametni telefoni pojavili su se mnogo pre iPhone-a. da li ste znali da je prvi pametni telefon na tržište stigao davne 1994. Goidne.

Nastali su kao idejno rešenje inženjera kompanije IBM i BellSouth i upravo oni su zajedno došli na ideju da naprave uređaj koji će da pradstavlja kombinaciju ličnog digitalnog asistenta i mobilnog telefona.

Da podsetimo, tih godina posebno su bili na tržištu popilarni PDA uređaji. Koristili su ih poslovni ljudi, a pomoću njih su mogli da organizuju radni dan i sve obaveze koje imaju.

Kompanija Palm proizvodila je neke od najpoznatijih PDA uređaja.

Ipak, koliko god da su Palm i drugi slični uređaji prolazili dobro na tržištu, prvi smart telefoni koji su se u to vreme nazivali Sajmon baš i nisu bili nešto posebno interesantni kupcima.

Prodaja mobilnih telefona nije išla dobro, pa su nakon šest meseci svi Sajmon modeli povučeni sa tržišta. Tek nešto više od 50 000 komada je tada prodato. Ko bi tako nešto danas mogao i da zamisli?

Tadašnjih 50 000 vlasnika sada se može pohvaliti da su prvi u svojim rukama imali smartfon uređaje.

Kakve opcije su imali prvi smartfon uređaji?

Zanimljivo je da su prvi smartfon uređaji imali čitav set opcija koji je sličan opcijama koje današnji pametni telefoni imaju.

Sat i budilnik su bili u ponudi, zatim kalendar u kojem ste mogli da upisujete događaje i beležnica, kao i prostor za skiciranje, jer je prvi pametni telefon imao i olovku, a postojala je i mogućnost slanja faks poruka.

Još interesantnije je to da su prvi smartfon uređaji te davne 1994. Godine imali opciju da na displeju proverite email, a još jedna veoma napredna opcija za tadašnje vreme bila je i podrška za aplikacije.

Naravno, nije bilo u ponudi nikakvih prodavnica u kojima možete da preuzimate aplikacije, a da biste preuzeli aplikaciju, morali ste da koristite memorijske kartice na kojima su aplikacije bile dostupni i da biste ih pokrenuli trebalo je aplikacije i tada da instalirate.

Mane prvih pametnih telefona

U vreme kada su se prvi pametni telefoni pojavili na tržištu bili su pravo čudo tehnike. Ali, ipak imali sui  svoje mane.

Ako pogledamo iz današnje perspektive, prvi smartfon uređaji imali su veoma kratak vek baterije, jer je ona trajala svega sat vremena.

Pomislite na to sledeći put kada se požalite da vam se telefon brzo ispraznio. Ako su korisnici bili zahtevniji i ako su više tipkali, baterija je trajala svega pola sata.

Drugi nedostatak bio je loš signal. Međutim, na ovo nisu samo uticali uređaji, već je bilo krivo i doba kada su prvi samrtfon uređaji nastali. GSM mreža je tek bila u nastajanju, a pokrivenost nije bila ni približna današnjoj.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...