Država, grad, planina, reka, životinja i biljka na slovo Ć

Ima li težeg slova od slova Ć? Pa, teeeško… Ali, bez brige, potrudili smo se (i to baš) da pronadjemo barem po jedno rešenje.

Uspeli smo! Sada samo ostaje na vama da ih naučite, i da to znanje podelite sa ostalima.

drzava-grad-planina-reka-zivotinja-i-biljka-na-slovo-c

Država na slovo Ć

Zapravo, nismo baš za svaki pojam našli rešenje, država na slovo Ć ne postoji, ili ne želi da mi saznamo za nju. 🙁 Ukoliko se u medjuvremenu pojavi, obavestićemo vas. 😀

Grad na slovo Ć

Aliii, pronašli smo grad na slovo Ć, i to dva! Jedan od njih je Ćuprija.

Nalazi se u Pomoravskom okrugu, a vodi se kao gradsko naselje. Smeštena je izmedju železničkog i drumskog puta Beograd-Niš, i na ušću dve poznate i velike reke: Velike Morave i Ravanice. Nekada je Ćuprija bila od izuzetnog značaja, iz razloga što je upravo kroz nju prolazio put koji je spajao Rim i Konstantinopolj. Danas je Ćuprija manje poznat i značajan grad, ali i dalje veoma lep.

Drugi grad jeste Ćićevac. On se takodje smatra gradskim naseljem, u Rasinskom okrugu. Ime je dobio po starom narodu, tačnije plemenu Ćićani. Sam grad Ćićevac se smatra jednim od najstarijih gradova u okolini.

Planina na slovo Ć

Jedina planina za koju smo saznali a čiji naziv počinje ovim slovom jeste Ćićarija.

Nalazi se u Hrvatskoj, tačnije, pripada Vapnenačkom vencu koji se nalazi u severnom delu Istre. Najviši vrh ove planine zove se Veliki Planik i iznosi 1272 metara. Ljudi gotovo da nema na ovoj planini, slabo je posećena, pa je zbog toga vegetacija izuzetno bujna. Priroda je na ovoj planini očuvana, gotovo netaknuta. Jedan od razloga zbog čega je slabo posećena jeste veoma oštra klima.

Reka na slovo Ć

Takodje jedina reka čiji naziv počinje ovim slovom jeste Ćehotina.

Poznata i kao Čehotina ili Ćotina, nalazi se na severozapadu Crne Gore. Izvire na planini Stožer a njen tok dugačak je 125 kilometara. Protiče od Pljevalja, preko Kamenice i Vikoča, sve do Foče gde se uliva u Drinu gde postaje njena desna pritoka.

Životinja na slovo Ć

Jedna od dve životinje za koju znamo jeste Ćuk.

Ćuk je najmanja sova čije je stanište u Srbiji. Najčešće boravi u šumama, a gnezdo im je u samom drvetu, tačnije u njegovim pukotinama. Hrani se isključivo insektima, i to onim većim, ali ume da ulovi i neku manju pticu. Ćuk je ptica selica.

Druga životinja na slovo Ć jeste Ćurka. Ona pripada pticama, i rodu koka. Postoji divlja i pitoma. Divlje se mogu naći u Americi, tačnije na poluostrvu Jukatan, i pripitomljavanjem odredjenog broja tih ćurki dobili smo domaće. Domaća ćurka je ptica neletačica, dok divlje mogu leteti do nekoliko metara.

Biljka na slovo Ć

Slabo poznata biljka, ali eto prilike da naučite nešto više o njoj – Ćurokot.

Drugi nazivi su Čurikot, Čurekot, Crni kumin, Crni susam ili Crno seme. Jednogodišnja je biljka, a pripada rodu Nigella. Dolazi sa Bliskog istoka, a danas se najčešće uzgaja na prostorima Indije i Egipta. Visina joj dostiže do 60 centimetara, cvet joj je uglavnom beo a može bit ii svetlo plav. Od ove biljke upotrebljava se seme najčešće kao začin. Može se koristiti i za čaj, koji pozitivno utiče na imunitet.

Sponzorisani tekstovi:

Loading...